413
Η τακτοποίηση της σημαίας είναι σαφώς πιο εύκολη από τις διευθετήσεις για την έξοδο από την ΕΕ | REUTERS/Francois Lenoir

«Πόλεμος» ΕΕ – Λονδίνου για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων μετά το Brexit

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 15:48
Η τακτοποίηση της σημαίας είναι σαφώς πιο εύκολη από τις διευθετήσεις για την έξοδο από την ΕΕ
|REUTERS/Francois Lenoir

«Πόλεμος» ΕΕ – Λονδίνου για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων μετά το Brexit

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2017, 15:48

Σχεδόν ένα μήνα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ και της Βρετανίας για το Brexit είναι νωρίς να μιλάμε για όποια πρόοδο. Οι δύο πλευρές έχουν εκθέσει τις βασικές τους θέσεις -κάποιες τουλάχιστον- και περισσότερο διερευνούν η μία τις προθέσεις της άλλης.

Ωστόσο από την πλευρά της ΕΕ, η οποία εξαρχής είχε λάβει μια σκληρή γραμμή τύπου «Brexit σημαίνει Brexit», έχουν αρχίσει να διατυπώνονται κάποιες πρώτες αμφιβολίες και μάλιστα σε έντονο ύφος.

Τέσσερις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες συνυπέγραψαν επιστολή σχετικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών και υπενθυμίζουν -ή απειλούν- με απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit (η οποία πρέπει να περάσει από την Ευρωβουλή) σε περίπτωση που δεν διασφαλιστεί το ζήτημα.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ επέκρινε μάλιστα έντονα την απόφαση της Βρετανίας να παραχωρήσει ένα ειδικό καθεστώς «εγκατεστημένου στη χώρα» στα περίπου τρία εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται εκεί.

Αν είναι πάνω από πέντε χρόνια στη χώρα, θα έχουν πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία και θα διατηρούν κάποια δικαιώματα. Ωστόσο, οι προτάσεις του Λονδίνου εξαρτώνται και από το ότι οι χώρες της ΕΕ θα εξασφαλίσουν τα ίδια δικαιώματα στους Βρετανούς που ζουν στις χώρες τους.

Απέχει πολύ από αυτά που δικαιούνται οι πολίτες, εξηγεί ο βέλγος πολιτικός και χαρακτήρισε «τζούφιο πυροτέχνημα» την πρόταση, την οποία παρουσίασε η ίδια η Τερέζα Μέι  σε Σύνοδο Κορυφής.

Η πρόταση δίνει στους ευρωπαίους λιγότερα δικαιώματα από αυτά που θα έχουν οι περίπου ένα εκατομμύριο Βρετανοί στην ΕΕ. Ερχεται μάλιστα σε αντίθεση με υποσχέσεις της καμπάνιας  υπέρ της αποχώρησης που υποστήριζε ότι δεν θα μεταβληθεί αρνητικά η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες.

Το Λονδίνο υπερασπίστηκε την πρότασή του καλώντας τον Γκι Φέρχοφσταντ «να την διαβάσει καλύτερα». Εξηγεί ότι «τα βασικά δικαιώματα των Βρετανών πολιτών διαφυλαχθούν

Η αντιπρόταση της ευρωπαϊκής πλευράς είναι απλή: ίσα δικαιώματα για Ευρωπαίους και Βρετανούς, όπως ισχύουν σήμερα.

Μέτωπο βρετανών βουλευών

Εν τω μεταξύ, βρετανοί βουλευτές από όλες τις παρατάξεις έχουν συστήσει άτυπη ομάδα με την οποία δείχνουν την αντίθεσή τους στην προοπτική ενός «σκληρού Brexit» που θα αποκόψει ολοκληρωτικά τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Με επικεφαλής δύο βουλευτές, από τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, τα μέλη της ομάδας, όπως σημειώνει ο Telegraph, μπορεί να γίνουν «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Ζητούν ακόμη να γίνουν οι βουλευτές «ενεργοί παίκτες στη συζήτηση για το Brexit και όχι απλώς δέκτες των πληροφοριών των υπουργών.

Πίσω από την ενέργεια οι υποστηρικτές του Brexit βλέπουν μια προσπάθεια να υπονομευτεί η διαδικασία αποχώρησης και να καταλήξει η χώρα με μια «νερωμένη έξοδο» που θα κρατήσει στην κοινή αγορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...