949
Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλοι σύνεδροι ψηφίζουν | Aggelos Barai / SOOC

Το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. σε δέκα σημεία

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 3 Ιουλίου 2017, 08:23
Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλοι σύνεδροι ψηφίζουν
|Aggelos Barai / SOOC

Το συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. σε δέκα σημεία

Μιχάλης Μιχαήλ Μιχάλης Μιχαήλ 3 Ιουλίου 2017, 08:23

Ολοι συμφωνούν ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν τελικά ένα πολιτικό event. Εγινε το πολιτικό γεγονός του καυτού Σαββατοκύριακου και έως τώρα του καλοκαιριού. Οσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στο ΣΕΦ δείχνουν ότι ο χώρος ξυπνάει από βαθύ λήθαργο. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε για να διαμορφωθεί, μέχρι το τέλος του έτους, ένας νέος ενιαίος κομματικός φορέας με εκλεγμένη ηγεσία και δομές που θα υπερβαίνουν τους σημερινούς κομματικούς μηχανισμούς.

Οι ενδιαφερόμενοι παίκτες (κόμματα, κινήσεις, φορείς και προσωπικότητες) καλούνται να γίνουν ομάδα και να «παίξουν στα ίσα» τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Μπορούν; Θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα γιατί οι επιφυλάξεις, οι αντιρρήσεις, αλλά και οι ουσιώδεις διαδικασίες για την ομογενοποίηση όλων σε ένα κόμμα παραμένουν εκκρεμείς . Αξίζει να επισημάνουμε πάντως δέκα πρόσωπα και σημεία που σηματοδότησαν το τριήμερο συνέδριο.

1. Η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν όλες τις φυλές της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, πλην, προς το παρόν, του Ποταμιού και της Ώρας Αποφάσεων που έχουν σοβαρές διαφωνίες για το τι εκπέμπει το εγχείρημα. Στη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗ ΣΥ πρέπει να αναγνωρισθεί ότι προχώρησε σε υπερβάσεις και παραδοχές που μέχρι πριν από λίγο καιρό απέρριπτε. Η μεταστροφή της στάσης της και της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι η πηγή για αισιόδοξη κατάληξη της προσπάθειας που ξεκίνησε. Αν και ορισμένοι της καταλογίζουν υστεροβουλία για την διασφάλιση της εκλογής στην ηγεσία του νέου φορέα , οι κινήσεις και προτάσεις της το τελευταίο διάστημα επιτάχυναν τις διεργασίες.

227498
Η Φώφη Γεννηματά την Κυριακή. Η αυτοπεποίθηση είναι εμφανής (INTIMENEWS)

2. Σημείο αναφοράς είναι οι ανυπέρβλητες ακόμη διαφωνίες για τον προσανατολισμό, την αρχιτεκτονική δομή του νέου φορέα και το χρονοδιάγραμμα συγκρότησής του. Ομως το πώς θα επηρεάσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα προηγηθεί τις τελικές αποφάσεις απασχολεί τους υπόλοιπους εταίρους της ΔΗΣΥ και καλλιεργεί φόβους για «πασοκοποίηση» όλης της προσπάθειας.

3. Σε πρόσωπο-κλειδί αναδεικνύεται ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. Η κοινής συναίνεσης επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει καλείται να λειάνει τις διαφωνίες και να διαμορφώσει τα εχέγγυα για την ευόδωση της προσπάθειας. Θα πρέπει να βρει τον κοινό τόπο ανάμεσα στους νυν της ΔΗΣΥ κaι όσους είναι εκτός -Ποτάμι, Ωρα Αποφάσεων, Μεταρρυθμιστές- αξιοποιώντας την πρόταση της ΔΗΜΑΡ και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για δεύτερη κάλπη κατά την εκλογή ηγεσίας που θα αποφανθεί για τον πολυκομματικό ή μη χαρακτήρα του νέου φορέα.

4. Η παρουσία και παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κυριάρχησε στις ζυμώσεις ανάμεσα στα στελέχη των κομμάτων και κινήσεων. Είπε με κριτική ματιά τα πράγματα απλά κι εύστοχα για τη χώρα και την ενότητα της Κεντροαριστεράς αναφέροντας ότι: «το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία για τη διαμόρφωση θέσεων και κυρίως συσπείρωσης, όσων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια ενιαία ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα. Μια τέτοια δύναμη είναι αναγκαία, αφού το 70% των πολιτών δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι η πορεία της χώρας ακολουθεί λάθος κατεύθυνση».

227308
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο βήμα του Συνεδρίου (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

5. Αξιομνημόνευτη είναι η παρουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου. Δεν ήταν παρών στην εναρκτήρια συνεδρίαση , μίλησε το Σάββατο συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον και δεν παραβρέθηκε στο κλείσιμο του συνεδρίου, την Κυριακή. Διατύπωσε την άποψη να προσδιοριστεί ως Προοδευτικό Κέντρο η παράταξη και απέσπασε θερμό χειροκρότημα όταν κατέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και άφησε αιχμές για τη διάσπαση του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ χωρίς αναφορά στον Γιώργο  Παπανδρέου. Τήρησε με άλλα λόγια μια στάση «και μαζί και μόνος».

Screen shot 2017-07-01 at 8.10.40 PM
O Βαγγέλης Βενιζέλος στην ομιλία του το Σάββατο. Την Παρασκευή δεν ήταν στο Συνέδριο. Ούτε την Κυριακή

6. Στο πρόσωπο του Γιώργο Παπανδρέου και σε αυτό των στελεχών του Κινήματος την πρώτη ημέρα έβλεπε κανείς τη ψυχρότητα που υπήρχε με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ κυριαρχούσε η αμηχανία. Η κλάκα ορισμένων οπαδών του, που έβγαλαν τα εσώψυχά τους φωνάζοντας «Παπανδρέου- Παπανδρέου», «αδειάστηκε» από την αυτοσυγκράτηση των υπολοίπων και τη ψυχραιμία να μην απαντήσουν για να μην διαλυθεί το συνέδριο εκείνη τη στιγμή. Πάντως τα υπόλοιπα στελέχη του Κινήματος δεν έδωσαν αφορμές και έδειξαν να αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους με τους παλιούς συντρόφους τους.

7. Αναμφισβήτητα πρόσωπο του συνεδρίου ήταν και ο Γιάννης Ραγκούσης. Συζητήθηκε αρκετά στα πηγαδάκια η απόφασή του να ανταποκριθεί στη πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά και να τα «σπάσει» με την Ωρα Αποφάσεων,  μπήκε αμήχανα και χωρίς πολλά-πολλά την Κυριακή στον χώρο του συνεδρίου, ήταν μαγκωμένος όταν άρχισε να μιλάει αλλά στο τέλος χειροκροτήθηκε ιδίως όταν «τα ‘ριξε» στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

227464
O Γιάννης Ραγκούσης στην ομιλία του στο βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (INTIMENEWS)

8. Θερμό κλίμα και υποδοχή συνάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οπως είπε ένας σύνεδρος «του δείξαμε ότι τον θέλουμε μαζί αλλά μάλλον δύσκολο το βλέπω αφού με τα όσα είπε έδειξε ότι επιθυμεί μεν νέο και ενιαίο φορέα, χωρίς όμως κόμματα-βιλαέτια».

227320
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο βήμα του Συνεδρίου την Παρασκευή (INTIMENEWS)

9. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίστηκε θετικά παρά τη αντιδεξιά ρητορική που σαφώς εκφράστηκε. Οι σύνεδροι και οι κομματικές ηγεσίες άκουσαν με προσοχή τον χαιρετισμό του και χειροκρότησαν την αναφορά του ότι χρειάζεται μια ισχυρή Κεντροαριστερά για να ισορροπεί το πολιτικό σύστημα.

227335
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

10. Και τέλος το σύμβολο. Πέντε πρόσωπα κοιτούν μπροστά στην ίδια κατεύθυνση και σε δεύτερο πλάνο ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ. Κάτι είναι κι αυτό για κάτι καινούργιο και ενιαίο.

227496
Το νέο έμβλημα της ΔΗ.ΣΥ. Πολυσυλλεκτικό και με χρώματα που δίνουν ένα σήμα (INTIMENEWS)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...