233
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | REUTERS/Stefanie Loos

Πράσινο φως από τη Γερμανία για την εκταμίευση της δόσης

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 16:09
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
|REUTERS/Stefanie Loos

Πράσινο φως από τη Γερμανία για την εκταμίευση της δόσης

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 16:09

Η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ενέκρινε την Τετάρτη την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά από εισήγηση που είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην κλειστή συνεδρίαση δεν έγινε ψηφοφορία, γιατί καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την εκταμίευση της δόσης. Καθώς μάλιστα η εκταμίευση έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος, άρα δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα, δεν ήταν απαραίτητη η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Είχε προηγηθεί  η εισήγηση προς την επιτροπή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία η εκταμίευση πληροί τα κριτήρια του δανειακού προγράμματος.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων επιτέθηκαν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.

Η κριτική εστιάστηκε στο ότι αποφεύγει τη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πει την αλήθεια στον γερμανικό λαό. Δηλαδή ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα επειδή θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει να γίνει απομείωση του χρέους.

Σε απάντηση, ο γερμανός υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποσχεθεί ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο του Ταμείου και επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όπως και στο παρελθόν η απόφαση του Συμβουλίου θα είναι θετική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...