285
Μέσα στο γήπεδο πέθαναν 96 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 750 | EPA/The Hillsborough Inquests – www.hillsboroughinquests.independent.gov.uk

Διώξεις για ανθρωποκτονίες στους υπευθύνους της τραγωδίας του Χίλσμπορο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 17:25
Μέσα στο γήπεδο πέθαναν 96 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 750
|EPA/The Hillsborough Inquests – www.hillsboroughinquests.independent.gov.uk

Διώξεις για ανθρωποκτονίες στους υπευθύνους της τραγωδίας του Χίλσμπορο

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 17:25

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία 95 ατόμων απηύθυναν οι αρχές στη Βρετανία κατά του αστυνομικού διευθυντή που θεωρείται υπεύθυνος για την τραγωδία στο γήπεδο Χίλσμπορο στις 15 Απριλίου 1989.

Ο συνταξιούχος σήμερα αστυνομικός διευθυντής Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, κατά το κατηγορητήριο, έδειξε βαριά αμέλεια που προκάλεσε τον θάνατο 95 από τους 96 οπαδούς της Λίβερπουλ, οι οποίοι ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία μέσα στο γήπεδο.

Ενα ακόμη άτομο πέθανε στο νοσοκομείο τέσσερα χρόνια αργότερα όταν διακόπηκε η τεχνητή υποστήριξη. Ωστόσο δεν πρόκειται να ασκηθεί δίωξη κατά του διευθυντή για αυτόν τον θάνατο.

Ακόμη ασκήθηκαν διώξεις σε άλλα πέντε άτομα για την ίδια υπόθεση, δηλαδή τους θανάτους και την συγκάλυψη που ακολούθησε.

Ο Ντάκενφιλντ ήταν υπεύθυνος των μέτρων ασφάλειας στο γήπεδο ενόψει του ημιτελικού του κυπέλλου στο οποίο αγωνίζονταν η Λίβερπουλ με την Νότιγχαμ Φόρεστ. Η αδυναμία του να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη εκείνη τη ημέρα συντέλεσε στον τραγικό θάνατο  των θεατών.

Κατηγορίες για την ελλιπή άσκηση των καθηκόντων, όπως και για παρακώλυση της Δικαιοσύνης μετά την τραγωδία, αντιμετωπίζουν και άλλοι αξιωματικοί της αστυνομίας που είχαν σχεδιάσει τα μέτρα ασφαλείας.

2017-06-28T105142Z_1540260839_RC14C481CC30_RTRMADP_3_BRITAIN-HILLSBOROUGH
Ο αστυνομικός Ντάκενφιλντ κατά του οποίου απευθύνονται οι βαρύτερες κατηγορίες (Reuters)

Οι βρετανικές αρχές εξέτασαν το ενδεχόμενο να απευθύνουν κατηγορίες κατά της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, κατά του κέντρου άμεσης βοήθειας και κατά της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ωστόσο για διάφορους νομικούς λόγους απέρριψαν το ενδεχόμενο.

Η υπόθεση άνοιξε και πάλι πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο της καμπάνιας των οικογενειών των θυμάτων να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η εκ νέου εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος των οπαδών ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών των υπευθύνων στο γήπεδο και ότι η συμπεριφορά των οπαδών της Λίβερπουλ δεν προκάλεσε για την τραγωδία.

Οι κατηγορούμενοι, εκτός από τον Ντάκενφιλντ, θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 9 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...