707
Βουνό από σαπισμένα λαχανικά, χαλασμένα τρόφιμα, χρησιμοποιημένα αντικείμενα σε δρόμο της Θεσσαλονίκης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Σκουπιδομαχία» κυβέρνησης – ΝΔ – συμβασιούχων, παρατηρητές οι δήμοι

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 15:03
Βουνό από σαπισμένα λαχανικά, χαλασμένα τρόφιμα, χρησιμοποιημένα αντικείμενα σε δρόμο της Θεσσαλονίκης
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Σκουπιδομαχία» κυβέρνησης – ΝΔ – συμβασιούχων, παρατηρητές οι δήμοι

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 15:03

Συνεχίζεται η συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Μάλιστα κάποιοι δήμοι άρχισαν τους ψεκασμούς ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα έχει μετατραπεί σε μία ακόμη κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, με τους δήμους και δημάρχους να έχουν εκτοπιστεί σε ρόλο παρατηρητή…

«Κοροϊδεύουν τους πάντες, προσπαθώντας να μετακυλήσουν λίγους μήνες παρακάτω το πρόβλημα αλλά δεν τους πιστεύει κανείς» τόνισε το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, «πολιτικό απατεώνα». Ο ίδιος κάλεσε τους εργαζομένους στο τομέα της καθαριότητας που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις να επιστρέψουν στη δουλειά τους και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει «τη στοιχειώδη δύναμη να κάνει αυτά που πρέπει για να λυθεί άμεσα το τεράστιο πρόβλημα».

thes
Ιδιώτες ανέλαβαν -εκτάκτως, με προτροπή του δημάρχου- την αποκομιδή σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Νωρίτερα, ο κ. Σκουρλέτης είχε επιρρίψει την ευθύνη της κατάστασης στη… Νέα Δημοκρατία! «Αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε κυρίως με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αναδεικνύεται σε μια πρωταθλήτρια της υποκρισίας και της ανευθυνότητας», είπε ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9.

Πώς; «Αφενός με την πρότασή της να υπάρξουν συμπράξεις ιδιωτών και δήμων στην καθαριότητα αρνείται τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και την προκήρυξη θέσεων», σχολίασε ο ίδιος. «Αντιλαμβάνεστε ότι όποιος δήμος παραδώσει σε ιδιώτες την καθαριότητα, δεν θα ζητήσει να καλύψει μέσω του διαγωνισμού τις θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό του στην καθαριότητα», τόνισε ο ίδιος. «Και, αφετέρου, η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ο ίδιος, με εντολή του έδωσε κατεύθυνση στην παράταξη που πρόσκειται στον χώρο, τη ΔΑΚΕ, να ψηφίσει υπέρ των κινητοποιήσεων, αυτή που όλες τις προηγούμενες μέρες κόπτεται για την υγεία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα βυθίζεται στα σκουπίδια με την ψήφο του κ. Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα, ενώ μία ημέρα πριν ψηφίστηκε η τροπολογία της κυβέρνησης για τον επανακαθορισμό του πλαισίου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας των Ο.Τ.Α, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει το νόμο Ραγκούση που επιτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτών, μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Ιδιωτικού – Δημοσίου Τομέα) στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο πλήρης αποκλεισμός ιδιωτών από την αποκομιδή των σκουπιδιών είναι πάγιο αίτημα των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και παράλληλα μία από τις βασικές ενστάσεις των δημάρχων, που επιθυμούν να παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις τους για το θέμα κατά περίπτωση.

Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης ζήτησε από την κυβέρνηση κάθε δήμος να αποφασίζει για τα του οίκου του. «Κάθε πόλη έχει τα δικά της προβλήματα χρειαζόμαστε αυτονομία οι δήμοι είναι παρατηρητές μεταξύ της διένεξης πολιτείας – συμβασιούχων» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Πραγματικά είμαστε παρατηρητές για ένα θέμα που αφορά τους δήμους… Οι κυβερνήσεις ποδηγετούν παγίως την αυτοδιοίκηση», σχολίασε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης.

Ο ίδιος ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ως υπουργός είχε νομοθετήσει το επίμαχο άρθρο του «Καλλικράτη», που διατίθεται να καταργήσει η κυβέρνηση, κατηγόρησε τους κ. Τσίπρα και Σκουρλέτη ότι «κλείνουν» το επάγγελμα του συμβασιούχου με τις ανανεώσεις. «Τίποτα δεν θα είχε συμβεί σήμερα αν ο Σκουρλέτης δεν είχε ξεκινήσει απαράδεκτη ψηφοθηρία ανανεώνοντας τις συμβάσεις πάρα την αντίθεση και των δήμων» τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Σκουρλέτης επιρρίπτει την ευθύνη στη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Η ΠΟΕ-ΟΤΑ μέσα από παραλυτικές καταστάσεις και αγκυλώσεις στο συνδικαλιστικό επίπεδο, αλλά και πολιτικές σκοπιμότητες, κατέληξε να παραταθούν οι κινητοποιήσεις μέχρι την Πέμπτη», τόνισε ο ίδιος.

Ερωτώμενος τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφασίσει νέες απεργίες μετά την Πέμπτη, απάντησε ότι θα υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία, με βάση τις νομικές δυνατότητες που έχει. «Προφανώς δεν μπορούμε να το αφήσουμε ούτε στα χέρια της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτε του κ. Μητσοτάκη ή άλλων σκοπιμοτήτων. Προέχει να την (τη δημόσια υγεία) υπερασπιστούμε, ξέρουμε τι νομικές δυνατότητες έχουμε. Δεν μιλάω για πολιτική επιστράτευση. Ξέρετε ότι αυτό έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει πλέον ως δυνατότητα, αλλά υπάρχουν δρόμοι και μέσα για να τα αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε ο υπουργός.

Για την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να χρησιμοποιήσει εκτάκτως ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την ανακούφιση του δήμου, εν μέσω καύσωνα, σχολίασε: «Ο κ. Μπουτάρης ισχυρίζεται για την ώρα ότι το κάνει εκτάκτως για τρεις μέρες, αλλά μπορεί να είναι ένα κρας τεστ»....

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...