410
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ντείβιντ Μπέκαμ στη Ζυρίχη υπέρ της υποψηφιότητας για το 2018 | ACTION IMAGES / MATTHEW CHILDS / POOL

Ο Κάμερον «ψάρευε» ψήφους υπέρ της Αγγλίας για το Μουντιάλ του 2018

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 12:45
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ντείβιντ Μπέκαμ στη Ζυρίχη υπέρ της υποψηφιότητας για το 2018
|ACTION IMAGES / MATTHEW CHILDS / POOL

Ο Κάμερον «ψάρευε» ψήφους υπέρ της Αγγλίας για το Μουντιάλ του 2018

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 12:45

Σε συνεννοήσεις για την ανταλλαγή ψήφων μεταξύ της Αγγλίας και της Νότιας Κορέας ώστε η μία ποδοσφαιρική ομοσπονδία να στηρίξει την άλλη στην ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 και του 2022 εμπλέκονται ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Η αποκάλυψη γίνεται σε έκθεση της FIFA η οποία αφορά τις μεθοδεύσεις των παραγόντων της αγγλικής ομοσπονδίας (FA) για να εξασφαλίσουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018, γράφει η Daily Telegraph. Η διοργάνωση τελικά δόθηκε στη Ρωσία και αυτή του 2022 στο Κατάρ.

Οι παράγοντες της FA προσέγγισαν αξιωματούχους της διοργανώτριας αρχής των μουντιάλ, της FIFA, πολλοί από τους οποίους έχουν πλέον καθαιρεθεί λόγω των παραβιάσεων σε ζητήματα κανόνων ηθικής.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε από τους εκπροσώπους της Νότιας Κορέας να ψηφίσουν την Αγγλία. Η συνάντηση είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2010 σε ξενοδοχείο στη Ζυρίχη, στην σουίτα του πρίγκιπα Γουίλιαμ, τις ημέρες κατά τις οποίες η FIFA αποφάσιζε για τις δύο οργανώσεις. Οι Νοτιοκορέατες συμφώνησαν με την προϋπόθεση ότι και η Αγγλία θα τους ψήφιζε για να κερδίσουν τη διοργάνωση  του 2022.

Η έκθεση καταγράφει μια σειρά από διευκολύνσεις -άλλες σοβαρές και άλλες όχι και τόσο- για να κλίνουν οι παράγοντες προς την πλευρά της υποψηφιότητας της Αγγλίας.

Οι κανονισμοί της FIFA απαγορεύουν αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Ο πρόεδρος της νοτιοαμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Νικολάς Λεόθ ζήτησε, για παράδειγμα, το 2009 από παράγοντες της FA να μεσολαβήσουν ώστε να τον δεχτεί η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και να του δοθεί τιμητικά ο τίτλος του ιππότη. Οταν διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο αίτημα δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμο, οι παράγοντες χρύσωσαν το χάπι προτείνοντας να πάρει το όνομά του το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για ΑΜΕΑ της FA.

Σε άλλη περίπτωση κανόνισαν ο «υιοθετημένος γιος» ενός άλλου παράγοντα από το Τρινιδάδ να παίξει για την Αστον Βίλα και την Τότεναμ, αλλά και να αδελφοποιηθεί η πόλη του με κάποιο βρετανικό χωριό. Ο νεαρός ήταν στην πραγματικότητα γιος του τραπεζίτη του παράγοντα.

Ακόμη, η ομάδα της Αγγλίας κανονίστηκε να παίξει διεθνές φιλικό με την Ταϊλάνδη (στον αριθμό 120 της παγκόσμιας κατάταξης), με τη συμφωνία να αποκόμιζε η Ταϊλάνδη τα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης σε όλο τον κόσμο, πλην της Βρετανίας. Το παιχνίδι δεν έγινε ποτέ γιατί η Αγγλία έχασε το Μουντιάλ του 2018, οπότε δεν υπήρχε πια λόγος για τέτοιες διοργανώσεις.

Στην περίπτωση της Αγγλίας δεν φαίνεται να είχαν ορατό αποτέλεσμα, καθώς η υποψηφιότητα συγκέντρωσε μόλις δύο ψήφους και αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Η Νότια Κορέα τα πήγε κάπως καλύτερα, αλλά δεν έφτασε στον τελευταίο γύρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...