665
Η Ανγκελα Μέρκελ ευδιάθετη, καθώς δεν έχει αντίπαλο | REUTERS/Stefanie Loos

Χτύπησε 40άρια η Ανγκελα Μέρκελ (και τώρα κάνει και χιούμορ)

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 09:17
Η Ανγκελα Μέρκελ ευδιάθετη, καθώς δεν έχει αντίπαλο
|REUTERS/Stefanie Loos

Χτύπησε 40άρια η Ανγκελα Μέρκελ (και τώρα κάνει και χιούμορ)

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 09:17

O όποιος «αέρας» είχε φυσήξει στο στρατόπεδο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μάρτιν Σουλτς έχει κοπάσει οριστικά. Ενώ απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες ως τις εκλογές, ο συνασπισμός της Ανγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές) έχουν διευρύνει τόσο το δημοσκοπικό τους προβάδισμα που η καγκελάριος ήδη να σχεδιάζει την επόμενη ημέρα στην κυβέρνηση.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, o συνασπισμός CDU/CSU λαμβάνει ποσοστό 40%, νούμερα που η παράταξη της Μέρκελ είχε να δει από τον Σεπτέμβριο του 2015! Αντιθέτως οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD παραμένουν στάσιμοι στο 23%, με τους Πράσινους να έχουν κερδίσει μία μονάδα στο 9% και το αντιμεταναστευτικό AfD να παραμένει στο 7%. Το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Die Linke έχασε μία μονάδα και υποχώρησε στο 9% ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) επίσης έχασαν μία μονάδα στο 7%.

Στη δημοσκόπηση αυτή, έλαβαν μέρος 2.502 ψηφοφόροι και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19 και 23 Ιουνίου. Ερχεται δε να επιβεβαιώσει το προσωπικό πολιτικό αποτύπωμα που έχει αφήσει στη γερμανική δημόσια σφαίρα η καγκελάριος. Με τέτοιον αέρα η Μέρκελ τολμά πλέον και επικοινωνιακούς πειραματισμούς, όπως συνέβη με τη συνέντευξη που έδωσε στο θέατρο Γκόρκι του Βερολίνου και περιγράφει η Deutsche Welle.

Προσκεκλημένη του γυναικείου περιοδικού Brigitte στο θέατρο που απέχει μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από την οικία της η Μέρκελ έδωσε συνέντευξη 90 λεπτών που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Σε αυτή τη συνέντευξη απέδειξε ότι έχει και χιούμορ, κάτι που όπως σημειώνει η Deutsche Welle, όσοι την γνωρίζουν μπορούν να το πιστοποιήσουν.

«Το χιούμορ είναι σημαντικό στην πολιτική. Γελάω τουλάχιστον μια φορά την ημέρα διαφορετικά δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά» δήλωσε στις δυο δημοσιογράφους στις οποίες παραχώρησε τη συνέντευξη, ενώ προσέθεσε ότι «ποτέ δεν θα επέτρεπα να μου στερήσουν τις διακοπές μου».

39429142_403
Η Μέρκελ στη χαλαρή συνέντευξη που έδωσε και μίλησε για τις προσωπικές της συνήθειες

Η καγκελάριος εμφανίστηκε πιο προσωπική από ποτέ. Δήλωσε πως τον σύζυγό της τον γνώρισε στη δουλειά, ότι της αρέσει περισσότερο η γιόγκα σε σύγκριση με το τζόκινγκ, ότι φυσικά την απασχολεί η εμφάνισή της και τι θα φορέσει, αλλά χαίρεται πλέον που η προσοχή εστιάζεται περισσότερο στην πολιτική της και λιγότερο στα μαλλιά της όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Το κοινό έμαθε ακόμα ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν διατηρεί λογαριασμό στο twitter, στο κινητό της δεν έχει αποθηκευμένα περισσότερα από 100 νούμερα και εξετάζει προσωπικά εάν τα ποτήρια του κρασιού είναι καθαρά και απαλλαγμένα από λεκέδες, όταν υποδέχεται τους καλεσμένους της.

Η πολιτική φυσικά ήταν στο επίκεντρο. Το CDU/CSU θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα το προεκλογικό του πρόγραμμα. Οπως τόνισε η Μέρκελ, «θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα θέματα πάνω στα οποία αναμένεται να τοποθετηθεί το κόμμα». Αναφέρθηκε ακόμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τόνισε ότι «σαν Ευρωπαίοι είναι υποχρέωσή μας να αναλάβουμε ευθύνες και να μην βασιζόμαστε ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ».

Όσον αφορά εάν προτιμά τις συναναστροφές με πολιτικούς, όπως με τον Εμμανουέλ Μακρόν ή τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες αξίες, σε αντίθεση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντά πως «είμαι σε επαφή μαζί τους και ο ρόλος μου είναι να καταλαβαίνω τον τρόπο σκέψης του συνομιλητή μου». Παραδέχθηκε πάντως πως οι συνομιλίες με ορισμένους είναι πιο ευχάριστες σε σύγκριση με άλλους.

Oσον αφορά τον μεγαλύτερο αντίπαλό της στις επερχόμενες εκλογές, τον ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως αγνοεί τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της σχετικά με τον γάμο ομοφυλοφίλων. Ένας θεατής από το κοινό την ρώτησε ευθέως πότε επιτέλους θα μπορέσει να αποκαλέσει το σύντροφό του «σύζυγό μου». Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και η ίδια τάσσονται κατηγορηματικά κατά του γάμου από όπου απορρέουν πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις ανάμεσα σε δυο ομοφυλόφιλους συντρόφους. Η Μέρκελ δεν δίστασε πάντως να απαντήσει πως τα άλλα κόμματα στη βουλή τάσσονται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων και η ιδέα τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τους γερμανούς ψηφοφόρους, για να συμπλήρωσει πως στο θέμα δεν υπάρχει κομματική γραμμή και ότι ελπίζει «η συζήτηση να κατευθυνθεί προς μια απόφαση κατά συνείδηση».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...