270
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε | REUTERS/Hannibal Hanschke

Στη γερμανική βουλή η έγκριση της δόσης για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 09:01
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Στη γερμανική βουλή η έγκριση της δόσης για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 09:01

Στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου έρχεται προς ψηφοφορία σήμερα, Τετάρτη, το ζήτημα της έγκρισης της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup.

Η εισήγηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να στηρίξουν την καταβολή της δόσης, αναφέρει σχετικά η Handelsblatt.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή προς τους βουλευτές του CDU/CSU όπως και σε αυτούς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο γερμανός υπουργός αναφέρει: «Κατόπιν πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων συνομολογήθηκε ένα καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και το ΔΝΤ».

Πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κριτική που ασκείται από κάποιους βουλευτές αφορά το ότι «το ΔΝΤ προς το παρόν δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, σε αντίθεση με τα άλλοτε λεγόμενα του κ. Σόιμπλε. Από τη μεριά του ο κ. Σόιμπλε πλέον εκτιμά ότι το ΔΝΤ απομένει ακόμη να πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο».

Το ΔΝΤ, όπως έχει σημειώσει πολλές φορές στο παρελθόν, εξαρτά το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι δεδομένη.

H Handelsblatt σημειώνει ότι «η ελάφρυνση του χρέους, όπως την επιθυμεί το ΔΝΤ, δεν φαίνεται δυνατή για την ώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με την επιστολή Σόιμπλε ότι μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί. Αλλά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε εκ των πραγμάτων με ένα τέταρτο πρόγραμμα».

Αντ’ αυτού, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός κοινοποίησε στους βουλευτές τη θέση του ότι «η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τώρα να βελτιωθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...