589
Το επίμαχο πλάνο από την εκπομπή «Ελληνοφρένεια» | YouTube

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την «Ελληνοφρένεια» στο ΕΣΡ για σεξισμό

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 15:27
Το επίμαχο πλάνο από την εκπομπή «Ελληνοφρένεια»
|YouTube

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την «Ελληνοφρένεια» στο ΕΣΡ για σεξισμό

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 15:27

Για σεξιστικό λόγο, που προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια της γυναίκας, καταγγέλλει τη σατιρική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha «Ελληνοφρένεια» ο γενικός γραμματέας της Βουλής αλλά και μία ομάδα 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επίμαχο σποτ της εκπομπής προβλήθηκε στις 30 Μαΐου (στο αναρτημένο βίντεο θα το βρείτε στο 12:50). Πρόκειται για ένα ντουμπλαρισμένο βίντεο από συνεδρίαση επιτροπής σε αίθουσα της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ένας υπάλληλος σηκώνεται και ψιθυρίζει σε μία υπάλληλο πριν βγει από την αίθουσα. Η εκπομπή σατιρίζει τη σκηνή, προσθέτοντας σεξουαλικά ηχητικά σχόλια και προβάλλοντας τον τίτλο: «Ενα στα γρήγορα».

https://www.youtube.com/watch?v=BkOLvBkd0DM

Λίγες ημέρες μετά την προβολή της εκπομπής, στις 20 Ιουνίου, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου απέστειλε επιστολή στο ΕΣΡ με την οποία κατήγγειλε ότι το περιεχόμενο του βίντεο «προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια γυναίκας-υπαλλήλου της Βουλής».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό «δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ή μεμονωμένο» και υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει και άλλα δείγματα «σεξιστικού λόγου σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα». Κάλεσε το ΕΣΡ να ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την προστασία των θιγόμενων προσώπων.

Αντίστοιχα αντέδρασαν και 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με δική τους επιστολή στο ΕΣΡ, όπου καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα εκπομπών με σεξιστικό λόγο και καλούν το ΕΣΡ να «λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του σεξιστικού λόγου και της σεξιστικής εικόνας, την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και την προώθηση της πραγματικής ισότητας των φύλων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα». 

Αντιδρώντας στις καταγγελίες, ο Θύμιος Καλαμούκης, ένας από τους δύο παρουσιαστές και πρωταγωνιστές της εκπομπής, δήλωσε στο documentonews.gr, ότι «οι πάντες μπορούν να μας κατηγορήσουν για υπέρβαση στη σάτιρα στα συγκεκριμένα θέματα, αλλά οι βουλευτές που ψήφισαν τρίτο μνημόνιο και διατήρησαν τα δύο προηγούμενα είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να κάνουν τέτοιου είδους σχόλια».

Η επιστολή των 25 βουλευτών στο ΕΣΡ

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη του ΕΣΡ,

Με βαθύτατη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα εκπομπών με σεξιστικό λόγο καθώς και η αναπαραγωγή σεξιστικών στερεοτύπων στα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η τηλεοπτική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» στις 30/5/17, στη διάρκεια της οποίας –  και «στο όνομα της σάτιρας» – γυναίκα-υπάλληλος της Βουλής βρέθηκε, κατά την άσκηση των καθηκόντων της και χωρίς να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, στο στόχαστρο ντουμπλαρισμένων κακεντρεχών σχολίων με εμφανές σεξουαλικό περιεχόμενο. Σχόλια τα οποία – σε καμία περίπτωση – δεν εντάσσονται στη λογική της σάτιρας. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα, στο 12.50’, από το σύνδεσμο της ίδιας της εκπομπής:

Με δεδομένο ότι παρόμοια κρούσματα σεξιστικού λόγου και σεξιστικής εικόνας τείνουν να λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας σε πλείστες όσες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές

Επειδή η ραδιοτηλεόραση δεν είναι μόνον μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας αλλά είναι, ταυτοχρόνως, και φορέας ιδεολογίας καθώς αποτυπώνει και, συνεπώς, αναπαράγει κοινωνικές ανισότητες – στην προκείμενη περίπτωση, έμφυλες διακρίσεις

Επειδή η αναπαραγωγή έμφυλων  στερεότυπων, η σεξιστική εικόνα και η σεξιστική γλώσσα οδηγούν, τελικά, όχι μόνο σε διακρίσεις εις βάρος των γυναικών αλλά, εν τέλει, απενοχοποιούν τη σεξουαλική βία

Επειδή ο σεξισμός, σε όλες τις εκφάνσεις του, είναι όχι μόνο υπονομευτικός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά λειτουργεί, εις βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας

Οι κάτωθι υπογράφουσες και υπογράφοντες βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε από το ΕΣΡ να λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με στόχο τον περιορισμό του σεξιστικού λόγου και της σεξιστικής εικόνας, την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και την προώθηση της πραγματικής ισότητας των φύλων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα». 

Υπογράφουν οι:

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Δρίτσας Θεόδωρος

Δριτσέλη Παναγιώτα

Δουζίνας Κωνσταντίνος

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Θελερίτη Μαρία

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά- Σιωροπούλου  Χρυσούλα

Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)

Κυρίτσης Γεώργιος

Μανιός Νικόλαος

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Πάλλης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Ρίζος Δημήτριος

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τζούφη Μερόπη

Σκούφα Ελισσάβετ-Μπέττυ

Χριστοδουλοπούλου Αναστασία (Τασία)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...