489
Η Τερέζα Μέι με την Αρλίν Φόστερ ποζάρουν εμφανώς ικανοποιημένες στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας | REUTERS/Stefan Wermuth

Κυβέρνηση μειοψηφίας σχηματίζει η Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 13:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2017, 14:10
Η Τερέζα Μέι με την Αρλίν Φόστερ ποζάρουν εμφανώς ικανοποιημένες στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας
|REUTERS/Stefan Wermuth

Κυβέρνηση μειοψηφίας σχηματίζει η Τερέζα Μέι

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 13:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2017, 14:10

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τη στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας.

Το πρωί της Δευτέρας, η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτης του DUP έφτασε στη Ντάουνινγκ Στριτ όπου και είχε συνάντηση με την Τερέζα Μέι. Λίγο μετά το μεσημέρι έγιναν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Τα δύο κόμματα ήταν τα μόνα που θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα αποτελείται μόνο από στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ θα έχει απλώς την κοινοβουλευτική στήριξη των 10 βουλευτών του DUP. Κάθε άλλος συνδυασμός ήταν εξάλλου πολιτικά απίθανος (για παράδειγμα, Συντηρητικοί με τους Εργατικούς) ή δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι δύο πλευρές ήταν σε συνομιλίες από την επομένη κιόλας των εκλογών της 8ης Ιουνίου, ενώ στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει η τραγωδία στον πύργο Γκρένφελ, η οποία κλόνισε ακόμη περισσότερο την -επιεικώς- μέτρια την εικόνα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ο άτυπος συνασπισμός είναι αριθμητικά οριακός, αλλά πολιτικά επισφαλής μακροπρόθεσμα, κυρίως γιατί απειλεί να αναμοχλεύσει τα πάθη στη Βόρεια Ιρλανδία, ένα ευαίσθητο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

2017-06-26T105230Z_978787722_RC17340F15A0_RTRMADP_3_BRITAIN-POLITICS-MAY
Μια οικογενειακή φωτογραφία με την Φόστερ και τους συνεργάτες της (αριστερά) και την Μέι με τους δικούς της στα δεξιά. Χειραψία ανταλλάσσουν οι γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του DUP και των Τόρις αντίστοιχα (REUTERS/Daniel Leal-Olivas/Pool)
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Οι λεπτομέρειες, που έγιναν γνωστές μετά την υπογραφή συμφωνία των δύο πλευρών, δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί αντιστάθμισαν με αρκετό χρήμα -και μάλιστα με χρήμα των φορολογούμενων- την στήριξη του DUP. Η Standard αναφέρει μάλιστα ότι το ύψος της συμφωνίας έφτασε στο 1 δισ. στερλίνες.

Το BBC σημειώνει ότι το πεδίο χειρισμών είναι λεπτό, καθώς η Σκωτία και η Ουαλία μπορεί με τη σειρά τους να ζητήσουν περισσότερα, αν αισθανθούν αδικημένες περιοχές από τη συμφωνία. Με την πρώτη να θέτει επιτακτικά το αίτημα της ανεξαρτησίας και την Ουαλία να φλερτάρει με την ιδέα, οι τριγμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να αυξηθούν.

Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είναι πρακτικά χωρίς κυβέρνηση από τις αρχές του χρόνου, η συμφωνία συνδέεται με μια αντίστοιχη στο Μπέλφαστ. Είναι ένα κίνητρο, εξηγεί η Standard, για να έλθουν στο τραπέζι το DUP με το Sinn Fein.

Όταν διευθετηθεί αυτό, η κυβέρνηση στην περιοχή θα έχει στη διάθεσή περισσότερα κονδύλια για υποδομές, το οδικό δίκτυο, τα νοσοκομεία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τέσσερα είναι τα βασικά πεδία πολιτικής που καλύπτονται από τη συμφωνία, το Brexit, οι ψήφοι εμπιστοσύνης όποτε ζητηθούν, ο προϋπολογισμός και τα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το DUP καταρχάς θα στηρίζει την κυβέρνηση σε κρίσιμα νομοσχέδια, όπου η καταψήφιση θα μπορούσε να είναι μείζον πλήγμα για την κυβέρνηση. Ωστόσο, το DUP θα μπορεί να αποφασίζει τη στάση του για άλλα ζητήματα που έρχονται στη Βουλή.

Αλλά και για την Φόστερ το πεδίο χειρισμών είναι λεπτό. Στο Μπέλφαστ την περιμένουν τα άλλα κόμματα, ενώ η περιοχή μένει πρακτικά χωρίς κυβέρνηση εδώ και μήνες. Και όλους μαζί, τους περιμένει ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...