217
Η Βιέννη, από ψηλά | wien.info

Η Τουρκία στέλνει πρεσβευτή στη Βιέννη – έπειτα από 11 μήνες

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 20:39
Η Βιέννη, από ψηλά
|wien.info

Η Τουρκία στέλνει πρεσβευτή στη Βιέννη – έπειτα από 11 μήνες

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 20:39

Τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς η Τουρκία είχε ανακαλέσει στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις τον τότε πρεσβευτή της στη Βιέννη Χασάν Γκεγκιούς, εξαιτίας της έντασης στις αυστροτουρκικές σχέσεις με αφορμή την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και τις ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις της Βιέννης.

Ηδη, την επομένη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος, η Βιέννη -δια στόματος του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς- τόνιζε την ανάγκη να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και να γίνουν σεβαστά το κράτος δικαίου και η δημοκρατία. Ο ίδιος προειδοποιούσε, απευθυνόμενος προφανώς άμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, πως «αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν δίνει άδεια για να ενεργεί κάποιος αυθαίρετα και εκτός του πλαισίου του κράτους δικαίου».

Η ένταση, εξαιτίας της οποίας παρέμενε κενή έως τώρα η θέση του τούρκου πρεσβευτή στη Βιέννη, ενισχύθηκε από φέτος τον Φεβρουάριο και μετά, με τις αλληλοκατηγορίες Βιέννης και Αγκύρας για το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου.

Τώρα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, τη θέση του πρεσβευτή της στην Αυστρία -η οποία παρέμενε κενή επί έντεκα μήνες- πρόκειται να καλύψει η Τουρκία, στέλνοντας από την 4η Ιουλίου στη Βιέννη ως επικεφαλής της διπλωματικής της αντιπροσωπείας στην αυστριακή πρωτεύουσα τον Μεχμέτ Φερντέν Τσαρικσί.

Αυτό ανέφερε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Σελ, επιβεβαιώνοντας σχετική είδηση της αυστριακής εφημερίδας Kleine Zeitung.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...