443
Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα ακουστούν αυτά που «άκουσαν» τα Προπύλαια τα τελευταία 180 χρόνια... | Alexandros Michailidis / SOOC

Γιορτή με Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Κηλαηδόνη στο Ηρώδειο για τα 180 χρόνια ΕΚΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 13:27
Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα ακουστούν αυτά που «άκουσαν» τα Προπύλαια τα τελευταία 180 χρόνια...
|Alexandros Michailidis / SOOC

Γιορτή με Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Κηλαηδόνη στο Ηρώδειο για τα 180 χρόνια ΕΚΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 13:27

Η μουσική. Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις μία αναδρομή στο παρελθόν. Να ακούσεις συμπυκνωμένες τις δεκαετίες που κουβαλά ένα ιστορικό ίδρυμα της χώρας –μαζί με την Αθήνα- μέσα σε 30 ξεχωριστά, ιστορικά τραγούδια που διατρέχουν τον χρόνο. Και μάλιστα στο Ηρώδειο!

Εκεί θα πραγματοποιηθεί στη 1 Ιουλίου μία μεγάλη γιορταστική συναυλία ως μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών και στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται φέτος για τα 180 χρόνια που συμπληρώνονται από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1837, όταν άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο Πανεπιστήμιο στην «οικία Κλεάνθους» στην Πλάκα, έως τις μέρες μας.

Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα ακουστούν αυτά που «άκουσαν» τα Προπύλαια αυτά τα χρόνια: Κείμενα εποχής, μουσικές και τραγούδια, από τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι τον Γιάννη Αγγελάκα. Εχουν επιλεγεί κομμάτια και καλλιτέχνες που αφηγούνται συμβολικά τη μουσική ιστορία αυτής της περιόδου με επίκεντρο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και της ελληνικής νεολαίας.

Θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου, Διονύση Σαββόπουλου, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Ηλία Ανδριόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Παύλου Σιδηρόπουλου και Γιάννη Αγγελάκα, τα οποία θα ερμηνεύσουν οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλης Μητσιάς, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μαρία Φαραντούρη και Θανάσης Χουλιαράς, με συνοδεία από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (διεύθυνση: Τάσος Συμεωνίδης) και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (διεύθυνση: Νίκος Μαλλιάρας).

Στην αφήγηση θα συμμετέχουν και η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες – μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του ΕΚΠΑ.

Το ΕΚΠΑ όπως και όλη η ανώτατη εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή μείωση της κρατικής στήριξης στο έργο του, την αποψίλωση του επιστημονικού του δυναμικού. Παράλληλα χιλιάδες απόφοιτοι εγκαταλείπουν τη χώρα και το ίδρυμα για το εξωτερικό. Σε μια εποχή κρίσης και δραματικών αλλαγών καλείται και πάλι να προσαρμοστεί και να αναδιαμορφώσει τη φυσιογνωμία του. Δεν είναι η πρώτη ούτε και η μοναδική φορά, όπως αποτυπώνεται και στην ιστορία του η οποία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τις διαδρομές της ελληνικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό και είναι πάντοτε χρήσιμες οι σχετικές αναδρομές και οι γιορτές καθώς οδηγούν στην κριτική αποτίμηση και στον αναγκαίο αναστοχασμό σε σχέση με τη θέση και τον ρόλο του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Τιμές εισιτηρίων: 5, 10 και 15 ευρώ. Φοιτητές – ΑΜΕΑ – Ανεργοι: 5 ευρώ

Προπώληση: Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών, στο greekfestival.gr και στο 210 3272000

Η έρευνα του ιστορικού και μουσικού υλικού έγινε από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Βαγγέλη Καραμανωλάκη από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας/Ιστορικό Αρχείο και Λάμπρο Λιάβα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο  Αχιλλέας Γουάστωρ, τη σκηνική επιμέλεια υπογράφει η Σοφία Σπυράτου και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Λάμπρος Λιάβας. Την επιμέλεια ήχου έχει ο Μιχάλης Συγλέτος και την επιμέλεια των φωτισμών ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...