276
Ορθιοι οι βουλευτές, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κολ | REUTERS/Axel Schmidt

Η Γερμανία αποκαθιστά 50.000 καταδικασμένους για ομοφυλοφιλία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 23:06
Ορθιοι οι βουλευτές, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κολ
|REUTERS/Axel Schmidt

Η Γερμανία αποκαθιστά 50.000 καταδικασμένους για ομοφυλοφιλία

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 23:06

Η Γερμανία αποφάσισε την Πέμπτη να αποκαταστήσει και να αποζημιώσει σχεδόν 50.000 άνδρες οι οποίοι καταδικάστηκαν επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι με βάση έναν νόμο της ναζιστικής περιόδου που παρέμεινε σε ισχύ για πολλά χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ ενέκριναν ομόφωνα το νομοσχέδιο, που είχε προωθήσει ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας. Ο νόμος προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ για κάθε καταχρηστική καταδίκη και άλλων 1.500 ευρώ για κάθε έτος φυλάκισης. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 500.000 ευρώ ένα ίδρυμα που θα αναλάβει να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του γεγονότος αυτού.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ενός παρόμοιου νόμου που αφορούσε τις καταδίκες ομοφυλόφιλων ανδρών στην Αγγλία και την Ουαλία, με τη διαφορά ότι ο νόμος αυτός αφορούσε μόνο την αποκατάσταση του ονόματος ανθρώπων που έχουν πλέον πεθάνει. Μόνο η Σκωτία ανακοίνωσε ότι θέλει να αποκαταστήσει και όσους είναι ακόμη εν ζωή.

Επί 122 χρόνια, από το 1872 μέχρι την κατάργησή του το 1994, το άρθρο 175 του γερμανικού Ποινικού Κώδικα τιμωρούσε με ποινές φυλάκισης «τις παρά φύση σεξουαλικές πράξεις (…) είτε μεταξύ ανδρών είτε μεταξύ ανδρών και ζώων». Το 1935 η ναζιστική κυβέρνηση τροποποίησε το άρθρο αυτό επιβάλλοντας επιπλέον 10 χρόνια καταναγκαστικών έργων στους καταδικασθέντες. Περισσότεροι από 42.000 άνδρες καταδικάστηκαν κατά τη διάρκεια του Γ΄ Ράιχ και πολλοί από αυτούς στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το άρθρο 175 παρέμεινε σε ισχύ και μετά τον πόλεμο για πολλές δεκαετίες στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν άλλοι 50.000 άνδρες.

H συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...