356
Αμερικανικά μαχητικά τύπου F/A-18E | U.S. Air Force/Staff Sgt. Michael Battles/Handout/File Photo via REUTERS

Οργή της Μόσχας για την κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2017, 13:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/06/2017, 14:52
Αμερικανικά μαχητικά τύπου F/A-18E
|U.S. Air Force/Staff Sgt. Michael Battles/Handout/File Photo via REUTERS

Οργή της Μόσχας για την κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2017, 13:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/06/2017, 14:52

Δύο συμβάντα που ενδεχομένως θα δώσουν μια καινούρια τροπή στον πόλεμο στη Συρία καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες με την κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από αμερικανικές δυνάμεις και την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν κατά θέσεων ανταρτών.

Το περιστατικό της κατάρριψης συνέβη το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή της Ράκκα, της άτυπης πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ένα μαχητικό F/A-18E Super Hornet ενεπλάκη σε μάχη με συριακό Su-22 το οποίο και κατέρριψε.

Λίγο νωρίτερα το συριακό αεροσκάφος είχε βομβαρδίσει περιοχή την οποία ελέγχουν σύροι αντάρτες ενώ το αμερικανικό το είχε προειδοποιήσει από συχνότητα εκτάκτου ανάγκης, με την προειδοποίηση να μένει αναπάντητη.

Η τύχη του πιλότου του συριακού αεροσκάφος δεν έγινε γνωστή.

Ηταν η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια όπου αμερικανικές δυνάμεις καταρρίπτουν εχθρικό πολεμικό αεροσκάφος. Η τελευταία ήταν το 1999 κατά τη διάρκεια της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Σερβία με αφορμή το Κόσοβο.

Αντιδρά η Ρωσία

Η κατάρριψη επιδείνωσε απότομα τις μάλλον ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με την τελευταία να διαμηνύει ότι αποτελεί «πράξη επίθεσης» και να ανακοινώνει ότι θα διακόψει την ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ πριν προβούν σε ενέργειες

Οποιοδήποτε αεροσκάφος πετά στον εναέριο χώρο της Συρίας θα αποτελεί στόχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Από αυτό εξαιρείται η αεροπορία του καθεστώτος Ασαντ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διακόπτει και την συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αποφυγή ατυχημάτων στον αέρα, κατηγόρησε μάλιστα τις ΗΠΑ ότι δεν έκαναν χρήση του διαύλου επικοινωνίας.

2017-06-19T080338Z_717405905_RC1FC721A890_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-IRAN
Εικόνα από βίντεο που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση με την πυραυλική επίθεση στη Συρία (IRINN/ via Reuters TV )

Σε ένα παράλληλο περιστατικό, το οποίο έχει και αυτό τη σημασία του, το Ιράν ανέφερε ότι πραγματοποίησε  επίθεση με πυραύλους μέσου βεληνεκούς κατά θέσεων που κατέχουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό τμήμα της Συρίας.

Στόχος ήταν «η έδρα και σημείο συνάντησης» των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στην περιφέρεια Ντέιρ αλ-Ζουρ. Από τις επιθέσεις «σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός  μαχητών και καταστράφηκε μεγάλη ποσότητα όπλων».

Είναι η πρώτη άμεση εμπλοκή τέτοιου είδους για το Ιράν, το οποίο έχει συμμετοχή με επίσημο, αλλά και ανεπίσημο τρόπο, στα μέτωπα της Συρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...