258
Κινέζος αστυνομικός στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου | REUTERS/Thomas Peter

Η Αθήνα μπλόκαρε καταγγελία της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2017, 19:23
Κινέζος αστυνομικός στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου | REUTERS/Thomas Peter

Η Αθήνα μπλόκαρε καταγγελία της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2017, 19:23

Η Ελλάδα μπλόκαρε δήλωση της ΕΕ στα Ηνωμένη Εθνη σχετικά με την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα, αναφέρει το Reuters, το οποίο παραθέτει δηλώσεις ευρωπαίων διπλωμάτων, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή αντιφρονούντων από την κινεζική κυβέρνηση.

H δήλωση επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ωστόσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη συμφωνία και των 28 χωρών-μελών της Ενωσης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν η πρώτη φορά που η ΕΕ δεν κατάφερε να κάνει τη δήλωσή της στον κορυφαίο θεσμό του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για το ζήτημα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι η Αθήνα μπλόκαρε τη δήλωση, αποκαλώντας την «μη παραγωγική κριτική στην Κίνα». Όπως πρόσθεσε, οι ξεχωριστές συζητήσεις της ΕΕ με την Κίνα, εκτός ΟΗΕ, είναι καλύτερη οδός.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος της ΕΕ επίσης επιβεβαίωσε στο Reuters ότι μπλοκαρίστηκε η δήλωση ενώ χαρακτήρισε «τουλάχιστον ανέντιμη» την κίνηση της Αθήνας, την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ενέκριναν τη δόση προς την Αθήνα, στο Eurogroup.

Η δήλωση παρουσιάζεται τρεις φορές τον χρόνο και δίνει στην ΕΕ μία ευκαιρία να επισημάνει τις παραβιάσεις από χώρες σε όλο τον κόσμο σε ζητήματα που άλλα κράτη είναι απρόθυμα να αναδείξουν αναφέρει το Reuters.

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η κινεζική COSCO κατέχει το 51% του λιμανιού του Πειραιά, ενώ προσθέτει ότι και η Ουγγαρία- όπου επίσης έχουν γίνει μεγάλες κινεζικές επενδύσεις- έχει μπλοκάρει επανειλημμένα δηλώσεις της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...