509
O Ζολτ Νταρβάς έδωσε συνέντευξη στον Αθήνα 98,4 και τα όσα είπε είναι απογοητευτικά | ΥοuTube

Νταρβάς: «Το Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα – η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2017, 13:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/06/2017 14:20
O Ζολτ Νταρβάς έδωσε συνέντευξη στον Αθήνα 98,4 και τα όσα είπε είναι απογοητευτικά
|ΥοuTube

Νταρβάς: «Το Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα – η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2017, 13:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/06/2017 14:20

Τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις ότι παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, η συμφωνία της 15ης Ιουνίου δεν άλλαξε παρά ελάχιστα για την Ελλάδα και πως τα βασικά προβλήματα παραμένουν, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ιντσιτιούτου Bruegel, Ζολτ Νταρβάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Αθήνα 98,4 το Σάββατο επέμεινε ότι «η συνεδρίαση του Eurogroup δεν άλλαξε τίποτα» προβλέποντας μάλιστα αδυναμία της χώρας μας να βγει στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια και ως εκ τούτου νέο πρόγραμμα, δηλαδή και επισήμως ένα τέταρτο Μνημόνιο…

«Το αποτέλεσμα του ήταν αυτό που αναμενόταν. Ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συμφώνησε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα από αυτή που αρχικώς περιμέναμε» είπε ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

«Σχετικά με το χρέος, απλώς επιβεβαίωσε αυτό που το Eurogroup και πολλοί υπουργοί Οικονομικών είχαν υποστηρίξει νωρίτερα, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα αποφασιστούν πολύ κοντά στο τέλος του προγράμματος, το πιθανότερο την άνοιξη ή το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς» ανέφερε στη συνέντευξή του στον Αθήνα 98,4 και στον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγεωργίου.

Ο Νταρβάς εξήγησε το σκεπτικό του: «Κατά βάση το Eurogroup δεν έχει αλλάξει κανένα από τα πιθανά μελλοντικά σενάρια και συνεχίζω να είμαι πεπεισμένος ότι κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Τα επιτόκια θα είναι αρκετά υψηλά. Συνεπώς, ή μία σημαντική ελάφρυνση χρέους πρέπει να προκύψει την επόμενη χρονιά ή το Eurogroup πρέπει να ενεργοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας».

Ποια είναι λοιπόν τα επόμενα βήματα; Ο ούγγρος οικονομολόγος προέβλεψε ότι θα υπάρξει είναι μια ενδιάμεση λύση μεταξύ ενός τετάρτου προγράμματος διάσωσης και μιας πιστοληπτικής γραμμής: «Αυτό που περιμένω είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάπου στη μέση. Γιατί πολλά από τα μέλη του Eurogroup αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που θα συμβεί είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Θα προσφέρουν μέτρα ελάφρυνσης το χρέους. Αλλά ο φόβος μου είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι επαρκή. Κατά συνέπεια μπορεί να προσφέρουν στην Ελλάδα ένα προληπτικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει στην Ελλάδα χαμηλότερα επιτόκια. Θα περίμενα, λοιπόν, να βρεθεί κάπου στη μέση η συμφωνία. Κάποια ελάφρυνση χρέους, αλλά και ένα νέο πρόγραμμα».

Αισιόδοξος για επενδύσεις και χρέος ο Τόμας Βίζερ

Η ανάλυση του οικονομολόγου του Bruegel είναι μόνο μία από τις ερμηνείες της συμφωνίας του Eurogroup. Η πιο αισιόδοξη είναι αυτή που διατύπωσε ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup (EWG) Τόμας Βίζερ.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σύντομα στις αγορές», είπε. Μιλώντας στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο, εκτίμησε ότι «το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018 οι επενδυτές θα δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα» και ότι «υπό την προϋπόθεση του σωστού χειρισμού και μια καλής οικονομικής πολιτικής θα μπορέσει κάτι τέτοιο να καταστεί δυνατό».

Σημείωσε πως αρχικά η Ελλάδα θα πληρώσει στην αγορά κεφαλαίων «σίγουρα ορισμένα ασφάλιστρα κινδύνου και θα πρέπει να αποδεχτεί συντομότερους χρόνους αποπληρωμής», αλλά τόνισε πως είναι «πολύ αισιόδοξος».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι αναμένει την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους στα μέσα του 2018. «Υπάρχει η πολιτική βούληση να δούμε το πλαίσιο των ελαφρύνσεων στο τέλος του προγράμματος και εάν είναι αναγκαίο να προβούμε στις συμφωνηθείσες ελαφρύνσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...