744
|

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Eurogroup ζητά ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 10:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/06/2017 14:00

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Eurogroup ζητά ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 10:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/06/2017 14:00

Στη Βουλή θα μεταφερθεί σύντομα η πολιτική αντιπαράθεση για τη συμφωνία του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια για την οικονομία. Στόχος -όπως λένε στη ΝΔ- να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, μία καθυστέρηση που, όπως λέει, προκάλεσε πολύ μεγάλο κόστος στους έλληνες πολίτες και συνολικά στην οικονομία.

«Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πολυετή λιτότητα. Για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, ζητώ τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης με θέμα την Οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση» καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αυτόν τον τρόπο, το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, η ΝΔ αποφεύγει και τον πολιτικό ελιγμό που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, όπως διέρρευσε το πρωί της Παρασκευής το Μαξίμου, σκόπευε να ξεκινήσει γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου. Η απάντηση εμπράκτως από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι «θα τα πούμε στη Βουλή».

Είναι εμφανές ότι η ΝΔ πυκνώνει τα πυρά της κατά της συμφωνίας που έφερε -με μεγάλη καθυστέρηση όντως- η κυβέρνηση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Ηδη από το βράδυ της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά το ανακοινωθέν του Eurogroup, το γραφείο Τύπου της ΝΔ ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Δυστυχώς για τη χώρα, η κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει. Σήμερα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες. Η χώρα μας παίρνει μια δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας.

» Παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018.

» Δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στους επόμενους μήνες. Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε.

» Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν. Αυτά που, τελικώς, μένουν από όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και η πολυετής λιτότητα. Μια καθηλωμένη οικονομία, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν αφήνει να αναπνεύσει.

» Και ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, που είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της».

ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ποτάμι για τη συμφωνία

Εντονη κριτική άσκησε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. «Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλληκαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση καθώς τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22/5, η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε» σχολίασε.

Αναφερόμενη στη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «στο τέλος πάντα νικούν οι καλοί», τόνισε ότι «με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα». 

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το Eurogroup επικρότησε και επικύρωσε τα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης και του 4ου μνημονίου επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση των «βρώμικων» ειδικών αποστολών σε βάρος του λαού».

Τονίζει ότι «η εκταμίευση της δόσης, που θα πάει κυρίως για την αποπληρωμή δανείων, το ‘ευχολόγιο’ για το χρέος μετά το 2018 και οι υποσχέσεις για αναπτυξιακά – επενδυτικά πακέτα, οδηγούν σε μνημόνια διαρκείας, στη μονιμοποίηση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, στα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060». 

Και καταλήγει: «Για τους μισθωτούς, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τα μέτρα που ψηφίστηκαν, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, συν όλα τα υπόλοιπα που θα απαιτηθούν ως προαπαιτούμενα για την όποια ρύθμιση του χρέους, ισχύουν στο ακέραιο. Άρα, μηδέν εις το πηλίκον για το λαό».

Αντίστοιχα και το Ποτάμι υπενθυμίζει ότι η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε τώρα ενώ έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016!

«Η κυβερνητική προπαγάνδα βλέπει παντού νίκες, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική» σημειώνει το Ποτάμι. «Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Αλλά το στοίχημα αυτό είναι ανίκανη να το κερδίσει. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα, είναι έννοιες ξένες με το πολιτικό DNA των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σχολιάζει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...