818
Φωτογραφίες με τους αγνοούμενους ενοίκους του ουρανοξύστη στο Λονδίνο | REUTERS/Paul Hackett

Πύργος της Κολάσεως: Στους 30 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 09:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/06/2017 14:25
Φωτογραφίες με τους αγνοούμενους ενοίκους του ουρανοξύστη στο Λονδίνο
|REUTERS/Paul Hackett

Πύργος της Κολάσεως: Στους 30 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2017, 09:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/06/2017 14:25

Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στα αποκαΐδια του πύργου Grenfell, έρχεται η ώρα της πολιτικής διαχείρισης της τραγωδίας, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον δήμαρχο του Λονδίνου να υπόσχονται απαντήσεις έναντι σε ένα οργισμένο πλήθος.

Η πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, έσβησε οριστικά το μεσημέρι της Παρακευής, όπως ανακοίνωσαν οι πυροσβέστες.

Ωστόσο, οι Αρχές δηλώνουν ότι δεν περιμένουν να βρουν επιζώντες. Ακόμη όμως δεν είναι σε θέση να κάνουν λόγο για τον αριθμό των αγνοούμενων.

fire
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Το υπόσχομαι», γράφει μπλούζα που καρφίτσωσε πυροσβέστης έξω από τον Πύργο Γκρένφελ… (REUTERS/Hannah McKay)

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσαν οι Αρχές το μεσημέρι της Παρασκευής, ο αριθμός των νεκρών επισήμως φτάνει τους 30, από τους οποίους έξι έχουν αναγνωριστεί προσωρινά. Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί και άλλο όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες στον πύργο, οι οποίες θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να ολοκληρωθούν.

Πρώτος επιβεβαιωμένος νεκρός είναι ο Μοχάμεντ Αλχατζάλι, ο οποίος ήταν πρόσφυγας από τη Συρία και ζούσε στον 14ο όροφο. Επί δύο ώρες μιλούσε με φίλο του στη Συρία στο τηλέφωνο περιμένοντας τη διάσωση που δεν ήλθε ποτέ.

Αγνωστος παραμένει και ο αριθμός των αγνοούμενων, εκτιμάται ότι μαζί με τους νεκρούς ξεπερνούν τους 60. «Ελπίζω να μην γίνει τριψήφιος» ο αριθμός των νεκρών, δηλώνουν από την αστυνομία, η οποία προειδοποιεί ότι πολλοί από τους νεκρούς ίσως να μην αναγνωριστούν ποτέ..

Οι τραυματίες που χρειάστηκαν νοσηλεία είναι 78 ενώ, από αυτούς, σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν οι 15.

Η πυρκαγιά έχει πλέον κατασβεστεί, οι πυροσβέστες όμως δεν έχουν ελέγξει με σχολαστικότητα όλο το κτίριο, αν και έχουν επισκεφτεί όλους  τους ορόφους.

Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφή εξακολουθούν να είναι άγνωστα.

Στο σημείο της τραγωδίας

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, μολονότι 91 ετών, επισκέφθηκε μαζί με τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ το Κέντρο Αθλητισμού Westway όπου προσφέρονται τρόφιμα και άλλα είδη σε ανθρώπους που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.

Συνάντησε κάτοικους της περιοχής, εθελοντές και εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, ενώ συνεχάρη τους πυροσβέστες για το θάρρος τους και τη γενναιοδωρία τους.

Την ίδια ώρα, ύστερα από την έντονη κριτική που δέχθηκε, με κάποιους να την κατηγορούν για απανθρωπιά, καθώς δεν είχε επισκεφθεί θύματα της πυρκαγιάς, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισκέφθηκε τραυματίες στο νοσοκομείο Τσέλσι και Γουέστμινστερ.

Για να την υπερασπιστεί απέναντι στις καταγγελίες που δέχθηκε, η αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Αντρια Λίντσομ, τόνισε ότι η κυρία Μέι είναι «συντετριμμένη» από την τραγωδία.

Μία μέρα πριν, την Πέμπτη, η κυρία Μέι βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας για να στείλει το μήνυμα ότι οι πολίτες «δικαιούνται να πάρουν απαντήσεις» για όσα συνέβησαν. Αλλά δεν συνάντησε τους ίδιους τους πολίτες και τους κατοίκους της περιοχής. Από το επιτελείο της ανέφεραν προς το BBC ότι η απόφαση ήταν ορθή, ωστόσο οι επικρίσεις για την απουσία της πρωθυπουργού από το πλευρό των παθόντων μπορεί να αποδειχτεί ένας κακός υπολογισμός.

2017-06-15T090520Z_647412719_RC1B42697400_RTRMADP_3_BRITAIN-FIRE
Η Τερέζα Μέι στο σημείο της τραγωδίας: συνεχάρη τις ομάδες αρωγής, δεν συνάντησε τους παθόντες (REUTERS/Peter Nicholls)

Το σημείο είχε επισκεφτεί την Πέμπτη ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από κατοίκους που, μεταξύ άλλων, έλεγαν ότι αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις τους για την κατάσταση του κτιρίου.

Ο δήμαρχος προσπάθησε να μιλήσει στις κάμερες, αλλά οι απογοητευμένοι κάτοικοι τον διέκοπταν επανειλημμένα. «Οι κάτοικοι είναι πολύ θυμωμένοι και ανησυχούν και έχουν ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις» τόνισε στους δημοσιογράφους ο Καν, τον οποίο διέκοπτε συνεχώς το πλήθος.

Ο Καν σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να ερευνηθεί αν τα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί σε σχετικά πρόσφατη ανακαίνιση του πύργου είχαν συμβάλει στην πολύ γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς σε σχεδόν όλους τους ορόφους.

2017-06-15T114944Z_191558465_RC12CC503A00_RTRMADP_3_BRITAIN-FIRE
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν την Πέμπτη ενώ μιλά με άνδρα στο σημείο της τραγωδίας (REUTERS/Neil Hall)
Η «Κατρίνα» της Τερέζα Μέι;

Παράλληλα, έχουν αρχίσει να ακούγονται όλο και έντονα επικρίσεις για το πώς η τραγωδία ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, λόγω της ολιγωρίας και της αμέλειας των αρχών.

Σε κύριο άρθρο του ο Guardian επισήμανε ότι η τραγωδία είναι για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι μια στιγμή ανάλογη με την τραγωδία της Κατρίνα το 2005 στη Νέα Ορλεάνη για την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

«Η ηγεσία χρειάζεται θάρρος, φαντασία και ενσυναίσθηση και η πρωθυπουργός δεν έδειξε τίποτα από αυτά», τονίζει και σημειώνει ακόμη ότι την Τετάρτη, την ημέρα της τραγωδίας έκανε κάποιο σχόλιο μόλις το απόγευμα, 12 και πλέον ώρες από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Στο σημείο έφτασε λίγη ώρα μετά την Μέι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος του μίλησε και τους αγκάλιασε και υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει εξ ονόματός τους. «Η Τερέζα Μέι θα μπορούσε να πει και να κάνει όλα αυτά τα πράγματα αλλά δεν τα έκανε», σημειώνει η εφημερίδα.

Οι εκατοντάδες νεκροί του κυκλώνα είχαν εκθέσει τις αρχές στη Νέα Ορλεάνη που άφησαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυριολεκτικά στην τύχη του. Ο Τζορτζ Μπους είχε και αυτός επικριθεί έντονα για την αργοπορημένη παρέμβασή του στο πλευρό των πλημμυροπαθών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...