532
To κεντρικό άρθρο της Libe με αφορμή το σημερινό Eurogroup. Με εικόνα από την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Λεμέρ | Liberation

Η Liberation ζητά από τον Μακρόν να δώσει το χέρι στους Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2017, 09:23
To κεντρικό άρθρο της Libe με αφορμή το σημερινό Eurogroup. Με εικόνα από την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Λεμέρ
|Liberation

Η Liberation ζητά από τον Μακρόν να δώσει το χέρι στους Ελληνες

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2017, 09:23

Το πρωτοσέλιδο και το κύριο άρθρο της Liberation, στο φύλλο της Πέμπτης, είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, στην Αθήνα -η εφημερίδα συνοδεύει το κείμενο με τη φωτογραφία από τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα- και ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η γαλλική εφημερίδα τοποθετείται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και καλεί τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να «παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία της ΕΕ».

«Κύριε Μακρόν, δώστε το χέρι στον ελληνικό λαό», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος. Και υπογράφει ο ίδιος ο διευθυντής της εφημερίδας! «Θα πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος της Ελλάδας» γράφει στον τίτλο του κύριου άρθρου στις εσωτερικές σελίδες, ο Λοράν Ζοφρέν.

Πράγματι, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η επικοινωνία τους αφορούσε στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου. Αλλά το πιο πιθανό είναι ότι κάτι θα ειπώθηκε και για το Eurogroup της Πέμπτης…

libe

«Με την ευκαιρία του Eurogroup σήμερα Πέμπτη, που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας η Liberation καλεί τη Γαλλία να δώσει το βάρος της υπέρ της ακύρωσης τουλάχιστον μέρους του χρέους, η αποπληρωμή του οποίου στραγγαλίζει τον πληθυσμό εδώ και πολλά χρόνια», υπογραμμίζεται στον υπότιτλο του άρθρου της Liberation.

«Κύριε πρόεδρε, θα σταθείτε στο ύψος;» ρωτά ο δημοσιογράφος. «Η “πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” θα πρέπει να τιμηθεί σήμερα, περνώντας στην πράξη για ένα φλέγον θέμα: αυτό του ελληνικού χρέους, που εδώ και επταετία συντρίβει την άλλη πατρίδα, αυτή της Δημοκρατίας», τονίζει.

Ο ίδιος προσθέτει ότι αν ο κ. Μακρόν πείσει τους Ευρωπαίους «να υιοθετήσουν επιτέλους μια συμπεριφορά αντάξια των αρχών τους», τότε θα δώσει και «μια συγκεκριμένη υπόσταση στην ανάκαμψη της Ευρώπης». 

«Το χέρι που αντιμετώπισε με τόση δύναμη τον καταστροφέα Ντόναλντ Τραμπ, θα απευθυνθεί άραγε και στον ελληνικό λαό που υποφέρει;», ρωτά ο ίδιος, αναφερόμενος στη διαβόητη χειραψία Μακρόν-Τραμπ.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «με τη γεμάτη κουράγιο καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα έκανε απίστευτες προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» και ότι «η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι από την αρχή της κρίσης δεν είχε απέναντί της άλλο ηγέτη τόσο αξιόπιστο».

«Κύριε πρόεδρε, έχετε σήμερα την ευκαιρία να παίξετε έναν αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία της ΕΕ. Θα το επιχειρήσετε;», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Ζοφρέν.

Σε άλλο άρθρο, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, κάνει λόγο για τα «άκαρπα προγράμματα λιτότητας» και στέκεται σε συγκεκριμένες χρονολογίες: Οκτώβριος του 2009 στο Λουξεμβούργο, Απρίλιος του 2010 στο Καστελόριζο, Φεβρουάριος του 2012 στις Βρυξέλλες, Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Ιούλιος του 2015 σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

Ο συντάκτης εκτιμά ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα υπάρξει, χωρίς αμφιβολία, συμφωνία για τα 7,4 δισ. που πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της, τον Ιούλιο. «Και αυτό γιατί η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να ξεσπάσει μια νέα ελληνική κρίση πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου», όπως επισημαίνει.

«Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ο Τσίπρας έπαιξε τέλεια τον ρόλο του, οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο ψηφίστηκαν, αλλά μπήκαν και σε εφαρμογή. Η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, πράγμα που δίνει την ελπίδα επιστροφής στις αγορές τον Ιούλιο του 2018 όπως προβλέπεται» καταλήγει ο κ. Κατρεμέρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...