622
Φλόγες στον Πύργο Γκρένφελ, στο δυτικό Λονδίνο | REUTERS/Toby Melville

«Παίζοντας με τη φωτιά!» – οι ένοικοι του ουρανοξύστη είχαν προειδοποιήσει…

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 11:21
Φλόγες στον Πύργο Γκρένφελ, στο δυτικό Λονδίνο
|REUTERS/Toby Melville

«Παίζοντας με τη φωτιά!» – οι ένοικοι του ουρανοξύστη είχαν προειδοποιήσει…

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2017, 11:21

Πριν καλά καλά λήξει η τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου, προτού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά και προτού καταλάβουν οι Αρχές πώς προκλήθηκε και πόσοι άνθρωποι ήταν εγκλωβισμένοι, τραυματισμένοι ή νεκροί, μία ομάδα ενοίκων της πολυώροφης πολυκατοικίας έδειχνε ποιος είναι ο υπεύθυνος: η ιδιοκτήτρια του πύργου.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μία σημαντική πυρκαγιά σε έναν πύργο ή σε μία πυκνοκατοικοιμένη κατοικία είναι ο πιο πιθανός τρόπος να αποκαλυφθούν αυτοί που κρατούν τα ηνία της KCTMO και να τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης!». 

Η Ομάδα Δράσης Γκρένφελ είχε προειδοποιήσει -με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο- μήνες πριν, ότι ήταν πολύ πιθανή η εκδήλωση μίας τραγωδίας στον ουρανοξύστη και ότι υπαίτια θα ήταν η διαχειρίστρια του πύργου, ο οργανισμός KCTMO που συστάθηκε το 1990 για να διαχειριστεί δημόσιες κατοικίες της περιοχής.

«Είναι τρομακτική η σκέψη, αλλά η Ομάδα Δράσης Γκρένφελ πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα του ιδιοκτήτη μας, του KCTMO, και θα φέρει ένα τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την άγνοια των κανονισμών ασφάλειας», έγραφε η τελευταία σχετική ανάρτηση στο μπλογκ της ομάδας, τον Νοέμβριο του 2016, με τίτλο KCTMO – Παίζοντας με τη φωτιά!».

Η οργάνωση Grenfell Action Group συγκροτήθηκε το 2010 για να εναντιωθεί στην κατασκευή ενός κέντρου αναψυχής στο Κένσιγκτον και, γενικότερα, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής.

«Πιστεύουμε ότι ο KCTMO είναι μία σατανική, μίνι μαφία, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει την ευθύνη της διαχείρισης μεγάλων δημόσιων κατοικιών», σχολίαζε στο σχετικό ποστ, σημειώνοντας ότι η συνεργασία του οργανισμού KCTMO με το Βασιλικό Συμβούλιο Κένσιγκτον και Τσέλσι (RBKC) ήταν «συνταγή για μαζική καταστροφή».

Μάλιστα ανέφεραν ότι είχαν υπάρξει παράπονα από ένοικους του πύργου, τα οποία αγνοήθηκαν τόσο από την ιδιοκτησία όσο και από την Ελεγκτική Επιτροπή του RBKC.

Αλλωστε υπήρχαν και ενδείξεις. Σύμφωνα με την ομάδα των ενοίκων, ο KCTMO απέφυγε οριακά μία τραγωδία στον Πύργο Γκρένφελ το 2013, όταν σημειώθηκε μία σειρά διακοπών ρεύματος που προκλήθηκαν από ελαττωματικές καλωδιακές συνδέσεις.

Και τον Οκτώβριο του 2015 σημειώθηκε μία άλλη πυρκαγιά σε πύργο του ίδιου οργανισμού διαχείρισης, τον 14όροφο πύργο Αντερ, στο Βόρειο Κένσινγκτον, με αποτέλεσμα να διαμετακομιστούν πολλοί ένοικοι στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

«Υστερα από το συμβάν, η Πυροσβεστική του Λονδίνου είχε ανακαλύψει ότι η KCTMO δεν είχε εξασφαλίσει την ασφάλεια των ενοίκων και είχε εκδώσει μία εντολή σύμφωνα με την οποία η εταιρεία έπρεπε να βελτιώσει τις οδεύσεις εξόδου κινδύνου και να εγκαταστήσει ειδικές συσκευές στις μπροστινές πόρτες του πύργου», τόνιζαν.

«Τα τελευταία 20 χρόνια και παρά τα τεράστια προβλήματα με το ρεύμα το 2013, παρά την πρόσφατη πυρκαγιά στον Πύργο Αντερ, οι ένοικοι του Πύργου Γκρένφελ δεν έχουν λάβει σαφείς οδηγίες διαφυγής και προστασίας από την πυρκαγιά», ανέφεραν στο μπλογκ, επαναλαμβάνοντας ότι ο οργανισμός δεν είχε λάβει κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση ενός ατυχήματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ένοικοι έλαβαν απλώς μία ενημέρωση σε ανακοίνωση που αποκολλήθηκε στο ασανσέρ και σε ένα αντίστοιχο νιούζλετερ, το οποίο απλώς ανέφερε ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς έπρεπε να μείνουν στα διαμερίσματά τους!

Πράγματι, η ελλιπής οργάνωση του οργανισμού KCTMO επιβεβαιώνεται από μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να εξέλθουν από το κτίριο, που είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Μία εξ αυτών ανέφερε στο BBC ότι βρισκόταν στον δεύτερο όροφο -όπου εκδηλώθηκε η φωτιά- όταν κάποιος τής χτύπησε την πόρτα για να την ειδοποιήσει. «Οταν έφτασα στο κλιμακοστάσιο, υπήρχε παντού πυκνός καπνός, αλλά ο συναγερμός δεν είχε ενεργοποιηθεί!» ανέφερε.

«Η ομάδα προβλέπει ότι σύντομα τα λόγια αυτού του μπλογκ θα στοιχειώσουν τη διαχείριση του KCTMO και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι Αρχές θα μάθουν για πόσο καιρό ο ιδιοκτήτης μας αγνοούσε την ευθύνη του να διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των ενοίκων», επεσήμαναν οι ένοικοι του Γκρένφελ τον Νοέμβριο του 2016.

«Κανείς δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις μας, όταν προβλέπαμε ότι μία τέτοια καταστροφή ήταν αναπόφευκτη», επεσήμαναν, σήμερα, λίγες ώρες αφού εκδηλώθηκε η πυρκαγιά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...