528
Μια ελληνική ταβέρνα, μόνο που δεν βρίσκεται σε κάποιο νησί μας, αλλά σε παραθαλάσσια περιοχή της Στοκχόλμης | youtube

Ενα AΒΒΑ εστιατόριο στη Σουηδία με έμπνευση από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 07:00
Μια ελληνική ταβέρνα, μόνο που δεν βρίσκεται σε κάποιο νησί μας, αλλά σε παραθαλάσσια περιοχή της Στοκχόλμης
|youtube

Ενα AΒΒΑ εστιατόριο στη Σουηδία με έμπνευση από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 07:00

Το συγκρότημα των AΒΒΑ έχει αφήσει πίσω του θρυλικές επιτυχίες – και δεν είναι κλισέ, αλλά μέρος μιας (χορευτικής) πραγματικότητας Ποιος δεν έχει λικνιστεί σε κάποιο πάρτι στους ήχους του «Dancing Queen», του «Waterloo» του «Gimmie» ή του «Take A Chance On Me»; Η σουηδική μπάντα έχει εμπνεύσει και τη συγγραφή ενός από τα πιο δημοφιλή μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, από το οποίο ξεπήδησε και το φιλμ «Mamma Mia», με την ανεπανάληπτη Μέριλ Στριπ στα καταγάλανα νερά των Βόρειων Σποράδων.

Το γκρουπ, το οποίο έκανε μόδα και επιτυχία στη δεκαετία του ’70 και στις αρχές του ’80 με τα τραγούδια του -επέλεξαν χωριστούς δρόμους το 1982- δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση μαζί, από το 2008. Από την πρεμιέρα του «Mamma Mia», δηλαδή, ενώ και τα δύο ζευγάρια του συγκροτήματος είχαν πάρει διαζύγιο. Οπου σταθούν και όπου βρεθούν, λοιπόν, αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο μιας μουσικής επανασύνδεσης. Μάλιστα, στο παρελθόν, απέρριψαν μια προσφορά… ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να ξεκινήσουν να εμφανίζονται μαζί και να κυκλοφορούν δισκογραφικές δουλειές.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, όμως, μπορεί να δεις τα μέλη του συγκροτήματος -την Ανιέτα Φέλτσκογκ, τον Μπιορν Ουλβέους, τον Μπένι Αντερσον και την Ανι-Φριντ Λίνγκσταντ- σε ένα εστιατόριο. Για την ακρίβεια, στο «Mamma Mia! The Party», στο πάρκο διασκέδασης «Γκρόνα Λουντ», το οποίο έχει μεταμορφωθεί σε ελληνική ταβέρνα όπως ακριβώς στο «Μamma Mia» -την ταινία και το μιούζικαλ- και όπως έγραψαν πρόσφατα και οι Times. Η βασική ιδέα προβλέπει μουσικούς και ηθοποιούς να αλληλοεπιδρούν με τους πελάτες και τους σερβιτόρους του εστιατορίου, προσκαλώντας τους να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί τους στους ρυθμούς των επιτυχιών του συγκροτήματος που άφησε εποχή.

Οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του κινηματογραφικού μιούζικαλ «Mamma Mia», που γυρίστηκε στη Σκόπελο, ο Μπιορν Ουλβέους -ένα από τα μέλη του θρυλικού σουηδικού συγκροτήματος- αποφάσισε να μεταφέρει το άρωμα του ελληνικού νησιού σε μια ελληνική ταβέρνα, σε παραθαλάσσια περιοχή της Στοκχόλμης. Εναν παράδεισο για τους φανς των ABBA και τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας. Με ούζο, θαλασσινά, τζατζίκι, ντοματοσαλάτες, φέτα, ελαιόλαδο, μπουζούκι-συρτάκι. Kαι όλα αυτά μαρινάρονται με επιτυχίες -εννοείται- των ABBA.

Το «Mamma Mia! The Party» έχει σχεδιαστεί βάσει μιας συγκεκριμένης ταβέρνας, του «Νίκου», πάντα στη Σκόπελο, στην οποία συνήθιζαν να τρώνε τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας.

Ο Ουλβέους, ο οποίος έχει αναλάβει χρέη εκτελεστικού παραγωγού της επιχειρηματικής αυτής πρωτοβουλίας, λέει: «Σηκώνονται από τις θέσεις τους και χορεύουν κι η ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να το μεταφέρουμε αυτό στο περιβάλλον ενός εστιατορίου… και να διοργανώνουμε πολύ όμορφα πάρτι με καλό φαγητό, κρασί, τραγούδι και χορό».

Επειτα από τόσο κέφι, χορό, τραγούδι και -φυσικά- πολύ ούζο, οι θαμώνες, φεύγοντας, μπορεί και να τραγουδούν κάνοντας διασκευή: The dinner takes it all…

To τραγούδι «Mamma mia» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «ABBA» και είχε κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 1975. Ως single κυκλοφόρησε 5 μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1975. Το 1976 το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τους ABBA στη σουηδική γλώσσα και το 1980 και στην ισπανική, πάντα υπό τον ίδιο τίτλο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του εστιατορίου, το μιούζικαλ «Mamma Mia», το οποίο έχει γράψει η Βρετανίδα Κάθριν Τζόνσον και έκανε πρεμιέρα το 1999, το έχουν δει περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους τον Ιούλιο του 2008.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...