493
Ο Ερντογάν με τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακά. Η Αγκυρα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο σε όλον τον αραβικό κόσμο | REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν θέλει να γίνει «διαιτητής» στη διαμάχη Αράβων με το Κατάρ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2017, 11:07
Ο Ερντογάν με τον αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακά. Η Αγκυρα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο σε όλον τον αραβικό κόσμο
|REUTERS/Umit Bektas

Ο Ερντογάν θέλει να γίνει «διαιτητής» στη διαμάχη Αράβων με το Κατάρ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2017, 11:07

Μπορεί ένας πολιτικός με παροιμιώδες θυμικό να αναλάβει ρόλο διπλωμάτη; Αυτό είναι το επόμενο γεωπολιτικό στοίχημα του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικώντας έναν ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο για την Τουρκία έσπευσε να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της διπλωματικής κρίσης με το Κατάρ – είχε προηγηθεί, ως γνωστόν, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν (αλλά και άλλων χωρών όπως η Υεμένη και η κυβέρνηση Ανατολικής Λιβύης) να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να επιβάλουν κυρώσεις στη Ντόχα, λόγω σχέσεών της με την ισλαμική τρομοκρατία.

Οπως ανέφεραν πηγές της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, για την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου,

Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Κάλιν δημοσίευσε μια δήλωση νωρίτερα, στην οποία ανέφερε ότι «οι χώρες της περιοχής πρέπει να αξιολογήσουν τις σχέσεις τους με βάση την ενότητα και την αλληλεγγύη και όχι με αβάσιμες ειδήσεις και ισχυρισμούς».

«Σε περιόδους όπου η περιοχή αναζητά ειρήνη και σταθερότητα, τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), με τα οποία η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγική επιχειρηματική συμμαχία, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων μέσω διαπραγματεύσεων, διαλόγου και επικοινωνίας» πρόσθεσε ο Κάλιν.

Στο μεταξύ το Κατάρ προειδοποίησε ότι το μέλλον του ΣΣΚ και των εθνών του βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera, o υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπνουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε ότι η απόφαση των άλλων χωρών του ΣΣΚ να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ντόχα θέτει ερωτήματα για το μέλλον των εθνών που είναι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, «τα οποία ουσιαστικά είναι ένας λαός που μοιράζεται την ίδια γλώσσα και εκτεταμένους οικογενειακούς δεσμούς».

«Απορρίπτουμε το γεγονός ότι κάποιοι στο ΣΣΚ προσπαθούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στο Κατάρ ή προσπαθούν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις του. Αυτό απορρίπτεται. Αλλά συνολικά, πιστεύουμε ότι τίθεται ένα μεγάλο ερωτηματικό γι’ αυτό το Συμβούλιο» δήλωσε ο καταρινός υπουργός Εξωτερικών.

«Αν υπήρχαν πραγματικοί λόγοι για αυτή την κρίση θα μπορούσαν να συζητηθούν στη σύσκεψη του ΣΣΚ που έλαβε χώρα πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά τίποτα δεν ειπώθηκε ή συζητήθηκε… Επίσης δεν ειπώθηκε τίποτα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής-ισλαμικής-αραβικής συνόδου κορυφής στο Ριάντ (στην οποία παρέστη ο Ντόναλντ Τραμπ). Επομένως, δεν υπήρξε τίποτα που να συζητήθηκε σε αυτές τις συσκέψεις, και δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι έμελλε να ξεσπάσει κρίση» δήλωσε ο Aλ Θάνι.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει όπως μπορεί για να εξομαλυνθούν οι διαφορές «σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο».

Τη Δευτέρα Ουάσιγκτον, Αγκυρα, Τεχεράνη και Μόσχα κάλεσαν σε διάλογο τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα ανέλαβε εφεξής τη διπλωματική εκπροσώπηση της «φίλης» Αιγύπτου στο Κατάρ, μέσω της πρεσβείας της στην καταρινή πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...