360
Το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε τα δημοσιεύματα του Reuters και το Bloomberg |

Υπουργείο Οικονομικών: «Επινοήσεις των ΜΜΕ τα περί νέου δανείου για το χρέος»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2017, 11:23
Το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε τα δημοσιεύματα του Reuters και το Bloomberg
|

Υπουργείο Οικονομικών: «Επινοήσεις των ΜΜΕ τα περί νέου δανείου για το χρέος»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2017, 11:23

Υπάρχει ένα έγγραφο που εστάλη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου και παρουσιάζει ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σχετικά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη μετάθεση της αποπληρωμής των τόκων να μετατίθεται μέχρι το 2048, κάτι που αποτελεί «ένα de facto νέο δάνειο».

Αλλά όχι, δεν είναι ένα σενάριο που εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι και συζητούν στο Βερολίνο, μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο τελευταίο Eurogroup σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Είναι διαστρεβλώσεις από μερίδα των ΜΜΕ.

«Μερίδα των ΜΜΕ έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM που είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο. Πόσα ακόμη, άραγε, θα επινοήσουν;», ανέφεραν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που μετέδιδαν τόσο το Reuters όσο και το Bloomberg την Παρασκευή.

«Τους θυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο», συνέχισαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αναρωτιόμαστε αν οι διαστρεβλώσεις αυτές προκύπτουν από απλή ανοησία και άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα. Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους διάφορους “ειδήμονες” για όσα δεν μπορούν να μιλούν, καλύτερα για αυτά να σωπαίνουν», καταλήγουν

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση «δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές».

«Τόσο η κυβέρνηση όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα εργάζονται προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο Eurogroup. Είναι εξάλλου το ίδιο το Eurogroup και όχι η ελληνική κυβέρνηση, που έθεσε ως ορόσημο την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών με το κοινό ανακοινωθέν του στις 22 Μαΐου», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για «εθνική συνεννόηση» στο θέμα του χρέους, η οποία έχει επανέλθει στον δημόσιο διάλογο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλωσορίζει την «όψιμη αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του χρέους», το οποίο χαρακτηρίζει «εθνικό θέμα» που δεν χωρά πολιτικές σκοπιμότητες. Σημειώνει πάντως ότι, «σε αυτή την φάση, δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη κάποιας πρωτοβουλίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...