1501
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε επίσκεψη στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ | ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ / Intimenews

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2017, 09:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/05/2017, 14:15
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε επίσκεψη στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ
|ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ / Intimenews

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2017, 09:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/05/2017, 14:15

Τον πολιτικό και άνθρωπο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αποχαιρετά η πολιτική ηγεσία της χώρας, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις πολιτικές διαφωνίες.

«Κορυφαίο πολιτικό ηγέτη που αφήνει ανεξίτηλο στίγμα του στην πολιτική ζωή του τόπου» χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει, ως κορυφαίος Πολιτικός Ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας. Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδας υπό όρους έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης.

» Αιωνία η μνήμη του».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πατέρα του.

«Με την απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλείνει ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτού του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους διαμορφωτές της νεότερης Ελλάδας. Υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας και κατά τη μεταπολίτευση συνέβαλε αποφασιστικά στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας», ανέφερε σε μήνυμά του ο κ. Τσίπρας. «Στην οικογένειά του, στους οικείους και στο κόμμα του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια». 

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «έφυγε δικαιωμένος και πλήρης ημερών ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο άνθρωπος που ταύτισε  τη ζωή του και την πολιτική του διαδρομή με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

» Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα του δημόσιου βίου, που στη μεγάλη του διαδρομή άνοιγε δρόμους. Για αυτό και περνά στην ιστορία ως ένας πολιτικός πολύ μπροστά από την εποχή του».

Προσθέτει ότι «ήταν ο πολιτικός του ρεαλισμού, της συνεννόησης,  των ανοιχτών οριζόντων, που υπηρέτησε με συνέπεια τον ορθό λόγο, την αλήθεια, τις μεγάλες αλλαγές, συχνά κόντρα στο ρεύμα. Με βαθιά πίστη στη Δημοκρατία και στον διάλογο, πορεύτηκε όλη του τη ζωή τιμώντας το ελληνικό Κοινοβούλιο επί 58 χρόνια.

» Ένας ευπατρίδης της πολιτικής, με βαθιά ριζωμένη αίσθηση καθήκοντος, που οδήγησε την παράταξη σε τρεις μεγαλειώδεις νίκες,  έχοντας μαζί του σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπηρέτησε τη Νέα Δημοκρατία με αυταπάρνηση και αφοσίωση ως το τέλος της ζωής του.

» Σύσσωμη η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, – ο Πρόεδρος, οι βουλευτές, τα στελέχη και όλοι οι φίλοι της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης – αποχαιρετούν με ευγνωμοσύνη και οδύνη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».

Μία από τις «από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας» αποχαιρετά στην δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η δήλωσή του αναφέρει: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Πρωτοεκλεγείς το 1946, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί έξι δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το εξωτερικό όπου μετέβη στη συνέχεια.

» Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας και με το πάθος της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο τον χαρακτήριζε. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ενώ τονίζει ότι ο εκλιπών «υπήρξε σημαντική και ισχυρή προσωπικότητα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου στην μεταπολεμική περίοδο. Παρέμεινε ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στις απόψεις του για την παράταξή του και τη χώρα».

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού.

«Καλό ταξίδι, ψηλέ» είναι το μήνυμα του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος υπενθυμίζει το προσωνύμιο που συνόδευε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στα χρόνια της πολιτικής του ζωή· έτσι εξάλλου τον ανέφεραν συχνά οι φιλικές (και οι μη φιλικές) εφημερίδες.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αποχαιρετά έναν «ηγέτη υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα»:

«Μια πολυτάραχη ζωή από την οποία δεν έλειπαν τα λάθη» είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γράφει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης που προσθέτει ότι «ο εκλιπών σημάδεψε την εποχή του και είχε πολλούς και πιστούς φίλους, αλλά και πολλούς επικριτές. Εκφράζουμε στην οικογένεια του τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του, ενώ σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

» Ηταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Θα τον θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη του για όσα προσέφερε στον Τόπο, κατά τη μακρά και πολυτάραχη διαδρομή του. Για τη συνέπειά του και την πίστη του στη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό.

» Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήριο μήνυμα ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για τον «τελευταίο μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία».

Ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης…

Geplaatst door Αντώνης Σαμαράς / Antonis Samaras op Maandag 29 mei 2017

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι πληροφορήθηκε μεγάλη θλίψη τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, «ενός συνειδητού Ευρωπαίου, μιας από τις εμβληματικές φιγούρες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, που συνδέθηκε με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας και σε σημαντικές στιγμές για την οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας της Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «αποχαιρετούμε με σεβασμό, συγκίνηση, τιμή , αναγνώριση και αγάπη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Την τελευταία μεγάλη αυτή προσωπικότητα μιας εποχής που σφράγισε την μεταπολεμική ιστορία της χώρας».

Μιλά για μια «ηγετική μορφή που την διέκρινε σύνεση, ρεαλισμός, πατριωτική ευθύνη, ενορατικότητα και πολιτική τόλμη και της οποίας η προσφορά και παρακαταθήκη στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Ελλάδα είναι σήμερα οδηγός σκέψεων και πράξεων.

» Στέκομαι με σεβασμό στη μνήμη του και βαθιά αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του στην πολιτική μου διαδρομή και στη διαμόρφωση των αρχών της και μοιράζομαι τα ανθρώπινα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτόν τον αποχωρισμό με τον Κυριάκο, την Ντόρα, την Αλεξάνδρα, την Κατερίνα και τις οικογένειες τους. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η ελληνική ιστορία έχει κατατάξει στην κατηγορία των μεγάλων φυσικών ηγετών».

Στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν και αυτοί τη θλίψη τους για το ιστορικό στέλεχος του κόμματος με την έντονη παρουσία του.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης:

Υπενθυμίζει μάλιστα τις προειδοποιήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την πορεία της χώρας και της οικονομίας, πολλά χρόνια πριν από την κρίση:

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης:

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του στον Ant1 υπογράμμισε ο  πρώην πρωθυπουργός «ήταν μπροστά από την εποχή του, είπε πράγματα που ενδεχομένως τότε να ήταν και αντιδημοφιλή και πρόλαβε εν ζωή να γευτεί την δικαίωση των πολιτικών του. Θα είναι μια μεγάλη απώλεια για την οικογένεια της ΝΔ και για τη χώρα.

» Εμείς χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι οριζόντια η ελληνική κοινωνία και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αναγνωρίζει ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολιτικοί με σθένος και παράστημα, που είπαν μεγάλες αλήθειες σε εποχές που τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στο τέλος, στο κλείσιμο της μεταπολίτευσης, δικαιώνονται για τις πολιτικές τους».

«Ενας από τους μεγάλους της πολιτικής» ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, γράφει στο δικό του μήνυμα ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και προσθέτει ότι ο εκλιπών «υπήρξε μαχητής της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, μεταρρυθμιστής και οραματιστής. Είμαστε πεπεισμένοι πως αν το μεταρρυθμιστικό του έργο δεν είχε διακοπεί, η χώρα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη πορεία. Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό».

Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος:

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης ανάρτησε φωτογραφία του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης:

Μια φωτογραφία από προεκλογική συγκέντρωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο tweet της ΟΝΝΕΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:

Το υπουργείο Εξωτερικών, επικεφαλής του οποίου διετέλεσε δύο φορές ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν μια προσωπικότητα που σφράγισε ανεξίτηλα κατά τη διάρκεια της πολυετούς πολιτικής και κοινοβουλευτικής του δράσης το δημόσιο βίο του τόπου.

» Το Υπουργείο Εξωτερικών, επικεφαλής του οποίου διετέλεσε δις ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απευθύνει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».

Έναν «συνεπή στις ιδέες του, μαχητή της παράταξής του που απέσπασε τον σεβασμό των αντιπάλων του» αποχαιρετά ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Προσθέτει ότι  «η παρουσία του σε πολωμένες ιστορικές περιόδους καθιστά, δύσκολη ακόμη, την ακριβοδίκαιη αποτίμηση της προσφοράς του στον δημόσιο βίο».

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος μιλά για ένα πολιτικό «που πέρασε στην ιστορία του τόπου».

Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος πέρασε πλέον στην Ιστορία του τόπου.

Geplaatst door Evaggelos Venizelos op Maandag 29 mei 2017

«Έναν ρεαλιστή πατριώτη με ακέραιο το θάρρος της γνώμης» αποχαιρετά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστσιάδης.

Έφυγε ένας ρεαλιστής πατριώτης με ακέραιο το θάρρος της γνώμης. Ειλικρινή συλληπητήρια στον Ελληνικό λαό για το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Geplaatst door Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) op Maandag 29 mei 2017

Αποχαιρετισμός από τις διπλωματικές αποστολές

«Οι σκέψεις μου και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Μητσοτάκη» γράφει το tweet του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, που συνδέει χρονικά τον πρώην πρωθυπουργό με τον θάνατο του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι το Σάββατο.

Ακόμη, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αποχαιρετά σε μήνυμά της η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα υπενθυμίζοντας ότι ήταν αυτός που αναγνώρισε επίσημα το Ισραήλ και εγκαινίασε τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...