341
Συνδυασμός δύο φωτογραφιών από κάμερες ασφαλείας του Σαλμάν Αμπεντί, τις οποίες δημοσιοποίησε η βρετανική Αστυνομία | Greater Manchester Police/Handout via Reuters

Οι φωτογραφίες του Σαλμάν Αμπεντί από το βράδυ της επίθεσης

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2017, 08:33
Συνδυασμός δύο φωτογραφιών από κάμερες ασφαλείας του Σαλμάν Αμπεντί, τις οποίες δημοσιοποίησε η βρετανική Αστυνομία
|Greater Manchester Police/Handout via Reuters

Οι φωτογραφίες του Σαλμάν Αμπεντί από το βράδυ της επίθεσης

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2017, 08:33

Πέντε 24ωρα μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά κυρίως παιδιών στο Manchester Arena, η αστυνονία της Βρετανίας έδωσε επίσημα στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Σαλμάν Αμπεντί, του βομβιστή αυτοκτονίας που σκότωσε τουλάχιστον 22 ανθρώπους στο Μάντσεστερ στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε το βράδυ της Δευτέρας.

Με βάση τις φωτογραφίες, οι αστυνομικές Αρχές ζητούν από τους πολίτες να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν σχετικά με τον 23χρονο. Σκοπός είναι να συγκροτηθεί όσο το δυνατόν πιο πλήρης εικόνα για τις κινήσεις του το κρίσιμο τετραήμερο από στις 18 Μαΐου – οπότε και επέστρεψε στη Βρετανία από την Τουρκία, μέσω Ντίσελντορφ – έως και την ημέρα του χτυπήματος.

AC989963F2A9841E847C7E1EA28C680E
Ο λιβυκής καταγωγής Βρετανός Σαλμάν Αμπεντί (Reuters)

Ως τώρα έχουν γίνει 13 συλλήψεις υπόπτων που πιστεύεται ότι συνδέονται με την τρομοκρατική ενέργεια, ενώ 14 τοποθεσίες ερευνώνται. Περίπου 1.000 αστυνομικοί, εγκληματολόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες εμπλέκονται στην έρευνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι φωτογραφίες του Αμπεντί ελήφθησαν το βράδυ της τρομοκρατικής επίθεσης από κάμερες ασφαλείας. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν είναι εικόνες μέσα από τον συναυλιακό χώρο του Manchester Arena, όπου ο νεαρός καμικάζι πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό, παρασέρνοντας στον θάνατο κυρίως έφηβους.

Η Αστυνομία του Ευρύτερου Μάντσεστερ παραθέτει και τις τελευταίες κινήσεις του Αμπεντί πριν από το χτύπημα: «Ενα από τα τελευταία μέρη που επισκέφτηκε ήταν ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης», όπου πιστεύεται ότι έγινε η τελική αρμολόγηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Από εκεί ο τρομοκράτης αναχώρησε με τελικό προορισμό το Manchester Arena, χωρίς να είναι απολύτως σαφές εάν μεσολάβησε κάποια στάση.

Η διαδρομή του τρομοκράτη καθώς και ο αριθμός των συλληφθέντων μετά το χτύπημα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση της Αστυνομίας ότι η επίθεση στο Manchester Arena υποστηρίχθηκε από ένα «δίκτυο» και ότι ο Αμπεντί δεν ήταν αυτό που αποκαλούμε «μοναχικός λύκος».

Το σενάριο θέλει τον Αμπεντί να παρασκεύασε μεν τη βόμβα ο ίδιος, αλλά να απευθύνθηκε σε συνεργούς για την προμήθεια των υλικών. Οι αστυνομικές Αρχές εκτιμούν ότι έχουν εξαρθρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του δικτύου.

Ως εκ τούτου, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός ασφαλείας κατεβαίνει κατά μία βαθμίδα. Δεν επίκειται νέο τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά απλώς είναι πιθανό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...