514
Κομμάτια από το γαλάζιο σακίδιο και από τα μεταλλικά βλήματα που είχε μέσα είδαν το φως της δημοσιότητας | New York Times

Ο Τραμπ καταδικάζει τη διαρροή εικόνων από τον εκρηκτικό μηχανισμό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 09:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2017 17:44
Κομμάτια από το γαλάζιο σακίδιο και από τα μεταλλικά βλήματα που είχε μέσα είδαν το φως της δημοσιότητας
|New York Times

Ο Τραμπ καταδικάζει τη διαρροή εικόνων από τον εκρηκτικό μηχανισμό

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 09:57
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2017 17:44

Εναν υπόγειο πόλεμο μεταξύ των βρετανικών και των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ανέδειξαν η πολύνεκρη επίθεση στο Manchester Arena και τα όσα επακολούθησαν. Μετά τη διαρροή του ονόματος του δράστη (Σαλμάν Αμπέντι) από αμερικανούς αξιωματούχους, το βράδυ της Τετάρτης ήρθε και η δημοσιοποίηση φωτογραφιών από κομμάτια του εκρηκτικού μηχανισμού που εντόπισε η αντιτρομοκρατική στον τόπο της τραγωδίας. Και εδώ υπάρχει αμερικανικός δάκτυλος, σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με το BBC η αστυνομία του Μάντσεστερ αποφάσισε να μην μοιράζεται πλέον άλλες πληροφορίες για το τρομοκρατικό χτύπημα με τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ότι οι διαρροές πληροφοριών σχετικά με την επίθεση στο Μάντσεστερ είναι «πολύ ανησυχητικές» και ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα μάθει τι ακριβώς συνέβη και διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ιδιαιτέρως τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Νωρίτερα την Πέμπτη, αμερικανός διπλωμάτης είχε καταδικάσει τις διαρροές και είχε τονίσει ότι θα ληφθούν μέτρα για να ταυτοποιηθούν οι υπεύθυνοι.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στους New York Times και θεωρείται βέβαιο ότι δόθηκαν στην εφημερίδα από τους αμερικανούς αξιωματούχους που έως τώρα συνεργάζονταν με τους Βρετανούς. Οι εικόνες δείχνουν με εντυπωσιακή λεπτομέρεια απομεινάρια από το σακίδιο του βομβιστή αυτοκτονίας, καθώς και μεταλλικά βλήματα που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός προκειμένου να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Τέτοιου είδους εικόνες συνήθως παρουσιάζονται όταν οι έρευνες έχουν τερματιστεί και φτάνουν ως τεκμήρια στις δικαστικές αίθουσες. Αλλά τώρα δημοσιοποιήθηκαν μόλις 48 ώρες από την επίθεση.

Ειδικοί εξηγούν πως οι φωτογραφίες δείχνουν ότι επρόκειτο για περίπλοκο μηχανισμό, που αποδεικνύει πως ο κατασκευαστής του ήταν εξειδικευμένος και πιθανότατα είχε λάβει εκπαίδευση από τρομοκράτες. Με ανακοίνωσή του το βρετανικό Εθνικό Συμβούλιο Αστυνομικών Διευθυντών επέπληξε τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας κάνοντας λόγο για «παραβίαση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και «υπονόμευση της συνεργασίας».

Η νεότερη διαρροή, έγινε λίγη ώρα μετά από δημόσια επίπληξη των αμερικανικών αρχών από τη βρετανή υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν οι πρώτοι που είχαν σπεύσει να κάνουν λόγο για βομβιστή αυτοκτονίας, λίγες ώρες μετά το συμβάν και ενώ οι βρετανικές υπηρεσίες ακόμα δήλωναν ότι εξέταζαν όλα τα σενάρια συμπεριλαμβανομένου και αυτού του δυστυχήματος.

Οι Βρετανοί θεωρούν ότι με τη δημοσιοποίηση των εικόνων -και ενώ ακόμα αναζητούνται πιθανοί συνεργοί του 23χρονου Λίβυου- υπονομεύονται οι έρευνες.

Επί πολλές ώρες την Τετάρτη ένοπλοι αστυνομικοί και πυροτεχνουργοί ήλεγχαν διαμέρισμα στο κεντρικό Μάντσεστερ που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον κατασκευαστή του εκρηκτικού μηχανισμού που σκόρπισε τοn θάνατο το βράδυ της Δευτέρας στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Οκτώ άτομα έχουν συλληφθεί ως τώρα ως ύποπτοι για συνεργασία με τον Σαλμάν Αμπέντι. Και η Independent αποκάλυψε ότι οι αρχές εξουδετέρωσαν κατά τις έρευνές τους στο Μάντσεστερ χημικές ουσίες που ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως σε κάποια νέα επίθεση. Αλλωστε ο αστυνομικός διοικητής του Μάντσεστερ έκανε λόγο για «δίκτυο». Αρα μια τέτοια διαρροή στοιχείων της έρευνας -που συνήθως δημοσιοποιούνται στη φάση της εκδίκασης της υπόθεσης- ίσως να δημιουργήσει προβλήματα, εκτιμούν βρετανοί αξιωματούχοι.

Αναλυτές προεξόφλησαν ότι η Τερέζα Μέι αναμένεται να θίξει το ζήτημα των διαρροών στη συνάντηση που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...