291
Το σημείο της δολοφονίας του Νταϊνότι | corriere.it

Η Μαφία ζει… πεθαίνοντας μέρα μεσημέρι

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 10:53
Το σημείο της δολοφονίας του Νταϊνότι | corriere.it

Η Μαφία ζει… πεθαίνοντας μέρα μεσημέρι

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2017, 10:53

Η δολοφονία ήταν -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μαφιόζικη.

Δύο άτομα σε μηχανάκι πλησίασαν έναν άνδρα που έκανε ποδήλατο στους δρόμους του Παλέρμο και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Το θύμα ήταν ο Τζουζέπε Νταϊνότι, 67 ετών, πρώην μέλος του οργανωμένου εγκλήματος στη Σικελία.

Ο Νταϊνότι είχε αποφυλακιστεί το 2014, έχοντας εκτίσει ποινή για δολοφονία. Φέρεται να είχε φιλικές σχέσεις με τον Σαλβατόρε Καντσέμι, ο οποίος είχε εμπλακεί στις δολοφονίες των δικαστών Φαλκόνε και Μπορσαλίνο το 1992.

Πρώην σύντροφοι του Νταϊνότι τον χαρακτήριζαν προδότη, αναφέρουν ιταλικά μέσα.

Η επίθεση επανέφερε στους Ιταλούς αναμνήσεις από ένα παρελθόν βίας που μοιάζουν να έχουν ξεχάσει, καθώς τέτοιου είδους ενέργειες έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει.

Οπως σημειώνει ο Guardian, η τελευταία μαφιόζικη δολοφονία από το οργανωμένο έγκλημα ήταν ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου ενός δικηγόρου το 2010

Οι Αρχές από την πλευρά τους είναι πιο προσεκτικές. Η Μαφία μπορεί σε ένα βαθμό να έχει εξαρθρωθεί, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί.

«Κάθε φορά που κάποιος λέει ότι δεν υπάρχει πια Μαφία, πάντα κάτι θα συμβαίνει που θα επιβεβαιώνει ότι είναι ακόμη εδώ», είπε ο εισαγγελέας Παλέρμο Φραντσέσκο Λο Βόι που προσθέτει ότι, «όποτε χρειαστεί, η Μαφία επανεμφανίζεται με τρόπο σαφή και συμβολικό»

Τα ξένα μέσα σχετίζουν τη δολοφονία με αυτή του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε, ο οποίος είχε αποδυθεί σε αγώνα κατά της Μαφίας. Σαν σήμερα 23 Μαΐου, το 1992, είχε δολοφονηθεί με έκρηξη βόμβας ενώ οδηγούσε σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Παλέρμο.

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς είχε δολοφονηθεί, επίσης με έκρηξη βόμβας, ο δικαστής Πάολο Μπορσελίνο.

Ο τραγικός θάνατος των δύο δικαστών ήταν σημείο καμπής για τον αγώνα του ιταλικού κράτους κατά της Μαφίας, ένας αγώνας που απέδωσε. Εκατοντάδες μεγάλα και μικρότερα μέλη της Κόζα Νόστρα οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και από εκεί στη φυλακή.

Πάντως, δύο άλλες μεγάλες μαφιόζικες οργανώσεις η Καμόρα στη Νάπολη και η Ντραγκέτα στη Καλαβρία παραμένουν ενεργές και επικίνδυνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...