377
Ο Αντι Μπαρ, πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Κογκρέσου στη συνεδρίαση για το ελληνικό ζήτημα | YouTube

Το Κογκρέσο διαφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 12:23
Ο Αντι Μπαρ, πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Κογκρέσου στη συνεδρίαση για το ελληνικό ζήτημα
|YouTube

Το Κογκρέσο διαφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 12:23

Για πρώτη φορά, μετά την ανάδειξη των Ρεπουμπλικανών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκφράστηκε από επίσημα χείλη μία αρνητική τοποθέτηση σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Κογκρέσου και Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Αντι Μπαρ, τάχθηκε κατά της συμμετοχής του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο.

Χαρακτήρισε «σοκαριστικό» το γεγονός ότι το ΔΝΤ «εξετάζει και τρίτη διάσωση για την Ελλάδα» και επανέλαβε αρκετές φορές ότι αν τελικά συμμετάσχει στο τρίτο Μνημόνιο, θα δείξει ότι «δεν έχει μάθει το μάθημά του από τα δύο ελληνικά προγράμματα του 2010 και του 2012».

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της επιτροπής τον Ιανουάριο του 2017, υπενθύμισε ότι υπήρξαν αρκετές αντιρρήσεις από τα μέλη της επιτροπής, τόσο για την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση που απέκτησε η Ελλάδα, προκειμένου να διασωθεί, αλλά και στο γεγονός ότι «ενώ το ΔΝΤ κάνει λόγο για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει χρηματοδοτώντας χώρες, στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον οι πόροι του Ταμείου δεν υπήρξαν καταλυτικοί σε τίποτα».

Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε ότι αν συμφωνήσει το Ταμείο να συμμετάσχει σε τρίτο πρόγραμμα «θα είναι υπεύθυνο για τον εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των πράξεών του, τον οποίο θα υποστεί».

Επιχειρηματολογώντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι επτά χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα του ΔΝΤ, το χρέος έχει διογκωθεί και έχει χαρακτηριστεί από το Ταμείο ως μη βιώσιμο και πρόσθεσε ότι, όπως παραδέχονται πολλοί, στόχος ενός νέου προγράμματος διάσωσης θα είναι, κυρίως, η προστασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ενόψει εκλογών.

Επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένη. Αναφέρθηκε στην χαμηλή εισπραξιμότητα φόρων, στις αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες καθώς και στη δίωξη του πρώην επικεφαλής του ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, «που σύμφωνα με πολλούς είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών».

Αλλωστε, όπως είπε, η ΕΕ έχει ιδρύσει έναν δικό της μηχανισμό δανειοδότησης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος ενώ έχει συγκροτηθεί αποκλειστικά για τις 19 οικονομίες της Ευρωζώνης, διαθέτει περισσότερους πόρους από όσους μπορεί να διαθέσει το Ταμείο για όλο τον κόσμο!

«Χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να προστατεύσουν τους πολιτικούς τους ενόψει των εκλογών στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής

Επομένως, όπως πολλοί υποστηρίζουν, ως μέτοχος στο πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα έχει κυρίως συμβολικό ρόλο. «Αν είναι έτσι, όμως, ο ίδιος ο θεσμός θα καταλήξει να είναι μόνο συμβολικός», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...