573
Το ζευγάρι, ως απεικονίζεται σε ιαπωνικό μέσο ενημέρωσης | @japantimes

Γιαπωνέζα πριγκίπισσα εγκαταλείπει το παλάτι για έναν κοινό θνητό

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2017, 18:23
Το ζευγάρι, ως απεικονίζεται σε ιαπωνικό μέσο ενημέρωσης
|@japantimes

Γιαπωνέζα πριγκίπισσα εγκαταλείπει το παλάτι για έναν κοινό θνητό

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2017, 18:23

Η ιαπωνική μοναρχία είναι η μακροβιότερη κληρονομική βασιλεία του κόσμου, ενώ παραμένει αδιάκοπη εδώ και 14 αιώνες. Σήμερα, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ο αυτοκράτορας δεν ασκεί πολιτική εξουσία και αποτελεί «το σύμβολο του Κράτους και της ενότητας του Εθνους». Ο ίδιος, όμως, και η οικογένειά του, απολαμβάνουν όλα τα προνόμια τα οποία απορρέουν λόγω θέσεως.

Αυτά, όμως, η Μάκο, η μεγαλύτερη εγγονή του αυτοκράτορα Ακιχίτο, πρόκειται να τα απαρνηθεί -αφού θα παραιτηθεί από τα βασιλικά της καθήκοντα- για χάρη του έρωτα. Η γιαπωνέζα πριγκίπισσα πρόκειται να παντρευτεί έναν πρώην συμμαθητή της, ο οποίος κάποτε δούλεψε για την προώθηση του Τουρισμού. Πρόκειται για τον 25χρονο Κέι Κομούρο ο οποίος εντυπωσίασε τη Μάκο, τόσο με την εμφάνισή του, όσο και με το μυαλό του -από την πρώτη τους γνωριμία, πριν από πέντε χρόνια- και ο έρωτας μεταξύ τους ήταν κεραυνοβόλος. Για την ακρίβεια, οι δύο νέοι γνωρίστηκαν σε ένα ρεστοράν στην περιοχή Σιμπούγια του Τόκιο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για συζήτηση για σπουδές στο εξωτερικό. Eκτοτε συναντήθηκαν αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες.

Και οι δύο φοίτησαν στο «Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο» της ιαπωνικής πρωτεύουσας – η Μάκο έγινε το πρώτο μέλος της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας που φοίτησε σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η πριγκίπισσα, μάλιστα, έχει ήδη γνωρίσει στους γονείς της τον αγαπημένο της και εκείνοι συμφωνούν με την επιλογή της. Αν, τελικά, τον παντρευτεί, θα χάσει όλα τα βασιλικά της αξιώματα, όπως επιτάσσει η παράδοση της Ιαπωνίας.

Ο αρραβωνιαστικός της Μάκο εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες την Τετάρτη, έξω από το γραφείο όπου εργάζεται στο Τόκιο, μια ημέρα μετά την είδηση του αρραβώνα του. Πάντως, ενώ αυτή η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, το Αυτοκρατορικό Γραφείο Τύπου αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε. Ταυτόχρονα, το ίδιο έκανε και ο γαμπρός: «Δεν είναι ώρα τώρα να σχολιάσω, αλλά θα μιλήσω την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε.

Είναι δεδομένο ότι δεν είναι όλα ροζ, λόγω του έρωτά τους. Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο γάμος θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στη χώρα όπου η βασιλική οικογένεια συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, καθώς η πριγκίπισσα θα γίνει μια κοινή θνητή όταν παντρευτεί.

Οπως μετέδωσε ο Independent το υπουργικό συμβούλιο της χώρας αναμένεται να εγκρίνει νομοσχέδιο την Παρασκευή για να επιτρέψει στον 83χρονο Ακιχίτο να παραιτηθεί – θα είναι η πρώτη παραίτηση ιάπωνα αυτοκράτορα σε, σχεδόν, δύο αιώνες. Πέραν του επικείμενου γάμου, όπως είπε ο ίδιος τον περασμένο Αύγουστο, ο φόβος της ηλικίας θα καθιστούσε δύσκολη την εκπλήρωση των καθηκόντων του.

Ομως, το νομοσχέδιο δεν θα εστιάζει στα αμφισβητούμενα θέματα σχετικά με την αναθεώρηση ενός νόμου περί κληρονομιάς μόνο από άνδρες ή αν θα επιτρέψει σε γυναίκες να παραμείνουν στην αυτοκρατορική οικογένεια μετά τον γάμο. Πρόκειται για μια ανησυχία που έχουν οι συντηρητικοί Ιάπωνες οι οποίοι φοβούνται πως αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για να επιτραπεί στις γυναίκες να κληρονομήσουν τον θρόνο.

Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο θέμα, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή κατά την άποψή μας για την εξέταση των βημάτων για την εξασφάλιση σταθερής αυτοκρατορικής διαδοχής».

Αλλά όλα αυτά, πια, δεν απασχολούν την πριγκίπισσα Μάκο. Στο μυαλό της δεν είναι ο βασιλικός θώκος, αλλά μόνο ο έρωτας. Εστω, και για έναν κοινό θνητό…

Η γαμήλια τελετή στην Ιαπωνία συνιστά ένα μεγάλο τελετουργικό -ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας- και η ετοιμασία του γάμου του ζευγαριού θα πάρει χρόνο. Πρώτα γίνεται μια δημόσια ανακοίνωση, έπειτα ορίζεται η ημερομηνία του γάμου και στο τέλος το ζευγάρι υποβάλει επίσημη αναφορά στον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...