318
Απίστευτη η εικόνα σε μια από τις παραλίες του νησιού σε μια φωτογραφία της περιβαλλοντολόγου Τζένιφερ Λάβερς για τον Guardian | Jennifer Lavers / Guardian

Πνίγεται στο πλαστικό ένα από τα πιο παρθένα και απομονωμένα νησιά της Γης

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 09:52
Απίστευτη η εικόνα σε μια από τις παραλίες του νησιού σε μια φωτογραφία της περιβαλλοντολόγου Τζένιφερ Λάβερς για τον Guardian
|Jennifer Lavers / Guardian

Πνίγεται στο πλαστικό ένα από τα πιο παρθένα και απομονωμένα νησιά της Γης

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 09:52

Η σαβούρα που επιπλέει σε έναν ολόκληρο ωκεανό καταλήγει σε ένα ακατοίκητο νησάκι, τόσο μικρό που με δυσκολία μπορεί να το βρει κανένας στον χάρτη, ανακάλυψαν έκπληκτοι και αρκετά απογοητευμένοι οι επιστήμονες.

Μια πρόσφατη επίσκεψή τους στη νήσο Χέντερσον, ενός από τα νησιά Πίτκερν που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα δυτικά των ακτών του Περού και της Χιλής στον Ειρηνικό Ωκεανό, αποκάλυψε ότι στο ακατοίκητο αυτό νησάκι έχουν συσσωρευτεί σχεδόν 18 τόνοι (!) πλαστικού: δεκάδες εκατομμύρια μικρά και μεγάλα κομμάτια που κατέληξαν εκεί επειδή πετάχτηκαν στη θάλασσα.

Οπως είναι γνωστό, τα πλαστικά διαλύονται πολύ δύσκολα και οι σακούλες, τα μπουκάλια, τα καπάκια και άλλα αντικείμενα  καθημερινής χρήσης εξακολουθούν να επιπλέουν ή κατακάθονται στο βυθό για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες.

Η εικόνα που αντίκρισαν στο νησί ήταν πραγματικά αποκαρδιωτική και για την εικόνα των σκουπιδιών στις παραλίες, αλλά και για το πώς τα καβούρια έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα σκουπίδια για φωλιές.

henderson
Ενα καβούρι μέσα σε πλαστικό μπουκαλάκι στο νησί Χέντερσον (Jennifer Lavers / Guardian)

Υπολογίζουν ότι 13.000 κομμάτια πλαστικού ξεβράζονται στο νησί κάθε μέρα, ενώ πολλά έχουν ήδη θαφτεί στην άμμο.

Η προέλευση των πλαστικών αντικειμένων στο νησί δείχνει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Οι επιστήμονες βρήκαν γερμανικά μπουκάλια, δοχεία από τον Καναδά και ένα τελάρο από τη Νέα Ζηλανδία.

Μόλις στις αρχές του έτους άλλη ομάδα επιστημόνων είχε εντοπίσει σκουπίδια ακόμα και στην τάφρο τον Μαριανών στον Ειρηνικό, στα πιο βαθιά νερά του πλανήτη, τα οποία ξεπερνούν τα 10 χιλιόμετρα.

Οπως λένε στον Guardian οι βιολόγοι που επισκέφτηκαν το Χέντερσον, η απομόνωση του νησιού και η απόσταση που κατοικήσιμες περιοχές θεωρητικά θα το προστάτευε.

Η ειρωνεία είναι ότι το νησί συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco ακριβώς επειδή (θεωρήθηκε ότι) είναι ανέγγιχτο από τον άνθρωπο. Τουλάχιστον 10 είδη φυτών και τέσσερα ζώων είναι ενδημικά στο νησί, δηλαδή εντοπίζονται μόνο σε αυτό. Μαζί τους πλέον συγκατοικούν και 38 εκατ. μικρά και μεγάλα κομμάτια πλαστικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...