3275
Με φόντο την πυραμίδα του Λούβρου, ο Εμανουέλ Μακρόν πανηγυρίζει. Η σύζυγός του, Μπριζίτ, τού φιλά το χέρι | REUTERS/Christian Hartmann/

Ο Μακρόν με 66,06% πρόεδρος της Γαλλίας!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2017, 12:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/05/2017 07:00
Με φόντο την πυραμίδα του Λούβρου, ο Εμανουέλ Μακρόν πανηγυρίζει. Η σύζυγός του, Μπριζίτ, τού φιλά το χέρι
|REUTERS/Christian Hartmann/

Ο Μακρόν με 66,06% πρόεδρος της Γαλλίας!

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2017, 12:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/05/2017 07:00

Η Γαλλία ψήφισε. Υπό το άγρυπνο βλέμμα 57.000 αστυνομικών και στρατιωτικών, σε μια χώρα φοβισμένη από την τρομοκρατία αλλά και από τον εφιάλτη της ακροδεξιάς, o φιλοευρωπαϊστής και μεταρρυθμιστής Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε μια καθαρή νίκη και την προεδρία. Είναι, στα 39 του χρόνια, ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας από την εποχή του Ναπολέοντα. Διαδέχεται τον μέχρι και πριν από λίγο καιρό πολιτικό του προϊστάμενο, τον άνισο σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Γενικά ήταν μια ήρεμη ημέρα, με χαμηλή συμμετοχή και έναν σχεδόν προεξοφλημένο -από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από το απογοητευτικό για τη Λεπέν ντιμπέιτ– νικητή. Με ποσοστό 66,06%, σύμφωνα με την τελική αναμέτρηση, ο Μακρόν εκλέγεται όγδοος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Ευρώπη ανασαίνει με ανακούφιση…

06.50 – Τελικά αποτελέσματα: Ψήφισαν: 20.703.594 υπέρ του Μακρόν (66,06%), 10.637.120 υπέρ της Λεπέν (33,94%). Η αποχή εκτιμήθηκε στο 25,38%. Τα λευκά ψηφοδέλτια 3.006.106 (8,49%). Τα άκυρα ήταν 1.060.696 (3% των ψηφησάντων). Η Λεπέν επικράτησε μόνο σε δύο περιφέρειες, στο Πα-ντε-Καλέ και στην Αιν, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.

piccc
Με κόκκινο χρώμα οι περιφέρειες στις οποίες επικράτησε ο Μακρόν και με γαλάζιο οι δύο στις οποίες επικράτησε η Λεπέν (πηγή: Guardian)

00.10 – Το διπλό πρωτοσέλιδο της Liberation, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

C_QLih2W0AIV5ia23.55 – Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών και στο 76% των ψηφησάντων, ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 63,3%, ενώ η Μαρίν Λεπέν υποχωρεί στο 36,7%. Ωστόσο η εφημερίδα Le Monde προέβλεψε ότι το ποσοστό του Μακρόν θα αγγίξει το 65,8% των ψήφων, με τη Λεπέν να έχει μόλις 34,2%.

23.40 – Υπό τις μελωδίες της «Ωδής στη Χαρά», ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισε η ομιλία Μακρόν στο Λούβρο. «Αυτό που επιτύχαμε δεν έχει προηγούμενο. Ελεγαν ότι είναι αδύνατο, αλλά δεν γνώριζαν τη Γαλλία» ήταν τα πρώτα λόγια του νέου προέδρου.

«Θα σας υπηρετήσω πιστός στο τρίπτυχο Ισότητα – Αδελφοσύνη – Ελευθερία», τόνισε μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος. «Θέλω να σας υπηρετήσω με ταπεινοφροσύνη και σθένος. Το καθήκον θα είναι δύσκολο και κάθε φορά θα σας λέω την αλήθεια. Δεν θα υποκύψουμε στον φόβο, στις διαιρέσεις, στα ψεύδη» συνέχισε.

23.35 – Με ένα σχόλιο για το πώς κάποιοι παρεμβαίνουν στη λειτουργία της δημοκρατίας -μια έμμεση αλλά σαφής παραπομπή στα όσα υπέστη η ίδια- σχολίασε η Χίλαρι Κλίντον την επικράτηση του Μακρόν. «Είναι μια νίκη για τη Γαλλία, την ΕΕ και τον κόσμο» ανέφερε η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών που έχασε τις εκλογές στις ΗΠΑ και λόγω των διαρροών εγγράφων από την καμπάνια του – κάτι που έπληξε και το στρατόπεδο Μακρόν.

23.29 – Μεγάλο πάρτι στην πλατεία του Λούβρου, όπου αναμένεται να καταθάσει και ο θριαμβευτής των εκλογών.

2017-05-07T195224Z_374212150_RC1B524FFF40_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
Συναυλία και πλήθος κόσμου στο πάρτι του Μακρόν (Reuters)

23.25 – Οι αγορές διέγνωσαν στη νίκη του Μακρόν μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Ετσι το ευρώ βρέθηκε σε υψηλό επταμήνου έναντι του δολαρίου σημειώνοντας άνοδο 2%.

23.24 – Μια «πολύ θερμή» τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ σήμερα το βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, γνωστοποίησε το περιβάλλον του Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, (συγκεκριμένα) με την Άγγελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μεταξύ άλλων ο Μακρόν επιβεβαίωσε στη Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

23.23 – Για «Ευρώπη που καταρρέει» (!) έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος στο μήνυμά του για τη νίκη Μακρόν…

23.22 – Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και με καταμετρημένο το ένα τρίτο των ψήφων, ο Μακρόν λαμβάνει το 62,43%, ενώ η αντίπαλός του Μαρίν Λε Πεν αποσπά το 37,57%. Η αποχή διαμορφώνεται στο 24%, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις πως στο τέλος θα έχει υπερβεί το 26%.

23.13 – Σφοδρή κριτική στην Μαρίν Λεπέν έσπευσαν να κάνουν οι συγγενείς της, ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν, υποψήφιος το 2002 και η ανιψιά της Μαρεσάλ Λεπέν, που δεν αποκλείεται να είναι η επόμενη ηγέτης του Εθνικού Μετώπου.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν επέκρινε τη στάση της κόρης του έναντι του ευρώ. «Η στάση της και οι προτάσεις που έκανε για το ευρώ και την ΕΕ υπονόμευσαν την προεκλογική της εκστρατεία» δήλωσε.

Από κοντά και η ανιψιά Μαρεσάλ, η οποία εκτίμησε ότι η αλλαγή στάσης της Μαρίν Λεπέν στο θέμα του ευρώ ήλθε πολύ αργά. «Υπάρχουν πολλά μαθήματα που θα βγουν μετά τη νίκη του Μακρόν» σχολίασε.

22.59 – Σε προσωπικό τόνο το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη για τη νίκη του Μακρόν.

22.58 – Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών με καταγεγραμμένες 18 εκατ. ψήφους, ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 61,7% ενώ η Μαρίν Λεπέν 38,3%. Ωστόσο πρόκειται για αποτελέσματα της επαρχίας. Καθώς θα γίνεται η ενσωμάτωση των εκλογικών τμημάτων των αστικών κέντρων εκτιμάται ότι τα ποσοστά του κεντρώου υποψηφίου θα αυξάνονται.

22.44 – Με μήνυμα συσπείρωσης εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και με μια διαφορετική ανάγνωση του αποτελέσματος σχολίασε τη νίκη του Μακρόν ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Ο αριστερός προεδρικός υποψήφιος είπε ότι η Λεπέν δεν ήρθε δεύτερη αλλά… τρίτη καθώς περισσότεροι ήταν αυτοί που απείχαν ή ψήφισαν λευκό. Ουσιαστικά, δηλαδή, υιοθέτησε την ψήφο στο άκυρο-λευκό.

O αριστερός προεδρικός υποψήφιος προσέθεσε ότι «μετά από μια ψήφο φόβου και άρνησης τώρα πρέπει να ψηφίσουμε για την ελπίδα», αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

22.30 – Με ένα -τι άλλο;- tweet συνεχάρη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τον Μακρόν. «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα για την προεδρία της Γαλλίας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του».

22.26 – «Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Για «ανακούφιση χωρίς εφησυχασμό» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Ανακούφιση για όλους τους ευρωπαϊστές, τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς πολίτες. Δεν επιτρέπεται όμως εφησυχασμός. Η άμεση απειλή της ακροδεξιάς απετράπη, δεν ηττήθηκε ακόμη όμως ο εθνικολαϊκισμός στην ρίζα του» τόνισε, αναφερόμενος στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

22.24«Η νίκη του Εμανουελ Μακρόν είναι μια ανάσα για την Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μη ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές στη Γαλλία.

22.15Ανάλυση: Οι 11,4 εκατ. ψήφοι υπέρ της Λεπέν, σημαίνει ότι την επέλεξαν περί τα 6 εκατ. Γάλλοι περισσότεροι απ’ όσοι είχαν ψηφίσει τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών το 2002. Επίσης σημαίνει ότι τη Λεπέν επέλεξαν τέσσερα εκατ. περισσότεροι απ’ ό,τι στον α’ γύρο.

«Θα αφουγκραστώ τον καθένα σας»

22.14 – «Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και την Ευρώπη», τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη ομιλία του μετά την εκλογή του.

2017-05-07T191917Z_928883346_RC1911BC0C20_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
Ο Εμανουέλ Μακρόν στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του (Reuters)

«Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες που μας αποδυνάμωσαν. Οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα δεν μας καταβάλουν. Θέλω να χαιρετίσω την αντίπαλό μου, την κ. Λεπέν. Σέβομαι τις ψήφους, ακόμη και τις ακραίες. Είναι ευθύνη μου να αφουγκραστώ τον καθένα σας. Θα προσπαθήσω να ξαναφτιάξω τους δεσμούς των πολιτών μας με την Ευρώπη».

22.12 – Στα 4,2 εκατ. μετρήθηκαν τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια, ένας τεράστιος αριθμός που αποδίδεται κυρίως στους ψηφοφόρους του αριστερού Ζαν-Λυκ Μελανσόν, οι οποίοι υπάκουσαν στο ήξεις-αφήξεις μήνυμά του για τον β’ γύρο και δεν έδωσαν την ψήφο τους στον Μακρόν.

22.00 – Στις 14 Μαΐου, όπως έγινε γνωστό, θα γίνει η ορκωμοσία του Εμανουέλ Μακρόν ως προέδρου της Γαλλίας.

21.57 – Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν, «ενός νέου, τολμηρού και προοδευτικού Ευρωπαίου που τοποθετείται πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς, είναι νίκη των πολιτών που υπερασπίζονται την ανοιχτή δημοκρατία και τις ανοιχτές κοινωνίες» σχολιάζει το Ποτάμι για το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους, ανάπτυξη και αξιοκρατία, όρια σε συμφέροντα, συντεχνίες και κομματικούς μηχανισμούς, διαφάνεια, δικαιοσύνη και ελεύθερα ΜΜΕ, είναι όσα υπερασπίστηκε ο Εμμανουέλ. Γι΄ αυτό δεν είχαμε κανένα δισταγμό να ταχθούμε απο την πρώτη στιγμή στο πλευρό του, πράγμα που δεν έκαναν δυνάμεις και πολιτικοί που δηλώνουν προοδευτικοί αλλά τελικά είναι προσκολλημένοι σε παλιά σχήματα.

»Εθνικιστές, λαϊκιστές, κρατιστές, δημαγωγοί, αντιευρωπαϊστές έχασαν στη Γαλλία μια μεγάλη μάχη. Ενώθηκαν, πάλεψαν, χρησιμοποίησαν ύπουλα μέσα, αλλά στη Γαλλία δεν τα κατάφεραν.

»Ο Εμμανουέλ Μακρόν και οι αληθινά προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου πρέπει να προχωρήσουν σε ρήξη με το παλιό σύστημα προς όφελος των λαών της Ευρώπης. Να πάρουμε όλοι – πολίτες και πολιτικοί – το ρίσκο που μας αναλογεί. Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί και όχι μόνο στη Γαλλία» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

21.55 – Η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες του Φρανσουά Ολάντ να τηλεφωνεί στον Μακρόν για να τον συγχαρεί. Και να χειροκροτεί μαζί με το προσωπικό του Μεγάρου των Ηλυσίων την είδηση της νίκης.

21.45 – H Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός της Βρετανίας, συνεχάρη τον Μακρόν. «Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μακρόν για την επιτυχία του. Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί με τον νέο πρόεδρο στις κοινές μας προτεραιότητες» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.

21.42 – «Το επόμενο ευρωπαϊκό κύμα προόδου ξεκινάει!» ήταν το μήνυμα της Ωρας Αποφάσεων που καλωσόρισε την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν. Ανέφερε πιο αναλυτικά η πολιτική κίνηση των Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη:

O Εμμανουέλ Μακρόν και το κίνημα «En Marche» τόλμησαν την υπέρβαση και νίκησαν, υψώνοντας τη σημαία της προόδου και του ανοιχτού κόσμου. Διατύπωσαν νέες προτάσεις για τους πολλούς σ’ έναν κόσμο που φαίνεται να αλλάζει προς όφελος των λίγων και επικράτησαν επικαλούμενοι την προοπτική μιας ενωμένης, δημοκρατικής, δίκαιης Ευρώπης. Με τη νίκη τους, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε κάθε γωνιά της ηπείρου μας: μπορούμε, με θάρρος και τόλμη, να ακυρώσουμε τους ανεξέλεγκτους κήρυκες του λαϊκισμού και να κτίσουμε το προοδευτικό κίνημα του 21ου αιώνα απέναντι στον συντηρητισμό.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει, βεβαίως, να εφησυχάζουμε: στο πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν είδαμε να συγκλίνουν στην πράξη (όπως και στην περίπτωση Συριζανέλ) η άκρα δεξιά με την άκρα αριστερά, με φόντο την επίκληση της κλειστής κοινωνίας, τον αντιευρωπαϊσμό, τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τον φόβο. Η απήχηση αυτών των σκοταδιστικών προσεγγίσεων θα ακυρωθεί όταν οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αποδείξουν έμπρακτα ότι κατανοούν τις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας και αποφασίσουν να συμμαχήσουν. Εμείς, στην Ώρα Αποφάσεων, γι’ αυτό θα παλέψουμε.

Το επόμενο ευρωπαϊκό κύμα προόδου ξεκινάει!

21.35 – Ο Φρανσουά Ολάντ, απερχόμενος πρόεδρος και εκείνος που έβαλε τον Μακρόν στην κεντρική πολιτική σκηνή, επιλέγοντάς τον ως υπουργό Οικονομίας, συνεχάρη τον νικητή των εκλογών.

21.25«Μαζί για μια Ευρώπη πιο δυνατή και πιο δίκαιη» ήταν το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον Εμανουέλ Μακρόν. O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε ολόκληρη συγχαρητήρια επιστολή προς τον Μακρόν, την οποία προφανώς είχε έτοιμη από νωρίτερα.

C_PhqJiXkAEbzMJ
21.2o
– Για «νίκη της ελευθερίας, της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων και ήττα του δημαγωγικού εθνολαϊκισμού» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν.

Λεπέν με το βλέμμα στον Ιούνιο

21.13 – Η Μαρίν Λεπέν έσπευσε να κάνει δηλώσεις. Με το βλέμμα στην επόμενη εκλογική μάχη που δεν είναι μακριά. Συνεχάρη τον Μακρόν και ευχαρίστησε τα 11 εκατομμύρια των Γάλλων που την ψήφισαν. Είπε ότι ο λαός ψήφισε την κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας και ανέδειξε το Εθνικό Μέτωπο ως δεύτερη πολιτική δύναμη. Ζήτησε όμως την αναμόρφωση του κόμματος, έχοντας προφανώς ως στόχο τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

2017-05-07T183804Z_1113076775_RC1DE4EADA00_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
H Μαρίν Λεπέν στις δηλώσεις της μετά την ήττα (Reuters)

«Kαλώ όλους τους πατριώτες να μας στηρίξουν», είπε η Λεπέν. «Οι Γάλλοι έχουν επιλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τηλεφώνησα στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρώ και του ευχήθηκα να επιτύχει στο έργο του» για να συμπληρώσει: «Πολλοί έχασαν την αξιοπιστία τους σε αυτές τις εκλογές. Ο α’ γύρος επικύρωσε την εξαέρωση του παλαιού πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας, με την εξαφάνιση των παραδοσιακών κομμάτων. Θα ηγηθώ του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου».

21.09 Εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε να συγχαρεί τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σχολίασε ότι η νίκη του Μακρόν επιβεβαιώνει ότι η Γαλλία είναι η καρδιά και η ψυχή της Ευρώπης.

21.07 Η Μαρίν Λεπέν συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν σε ολιγόλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν λίγο προτού ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος.

C_PikLNXgAAtL8O
21.05
 – Τον νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών συνεχάρη ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία.

21.00 – Μεγάλη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν προέβλεψαν τα πρώτα επίσημα exit polls. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κεντρώος υποψήφιος παίρνει ως και 65,1%, περιορίζοντας σημαντικά την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που δεν πλησίασε καν το ψυχολογικό όριο του 40%. Η Λεπέν έφτασε το 34,9%.

20.01 – Οπως και στην πρώτη Κυριακή και μολονότι η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος δεν αναμένεται πριν από τις 21.00, βελγικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν τις αναλύσεις από τέσσερις δημοσκοπήσεις. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο του Βελγίου RTBF ανέφερε ότι οι τέσσερις έρευνες έδιναν ένα ποσοστό στον Μακρόν μεταξύ 62 και 67%. Αυτό σημαίνει ότι η Λεπέν μένει μακριά από το ψυχολογικό όριο του 40%. Σύμφωνα με το Reuters ωστόσο, αυτά τα στοιχεία βασίστηκαν εν μέρει σε exit polls, αλλά είχαν και πολλές απαντήσεις πολιτών που έλεγαν ότι θα ψηφίσουν.

20.00 – Σε κάποια εκλογικά τμήματα έκλεισαν οι κάλπες και άρχισε η καταμέτρηση.

2017-05-07T170835Z_645753457_RC1DB54EB130_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
Οι κάλπες αδειάζουν στο εκλογικό τμήμα της Τουλ. Η επίσημη πρόβλεψη αποτελέσματος αναμένεται στις 21.00 (REUTERS/Regis Duvignau)

18.30 – Οι εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι το βράδυ της Παρασκευής άρχισαν έρευνα σχετικά με τη διαρροή των εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του Μακρόν και την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το En Marche!

Η έρευνα αφορά «δόλια πρόσβαση σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων» και «προσβολή της μυστικότητας της αλληλογραφίας», σύμφωνα το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Αποχή 50ετίας

18.00 – Η συμμετοχή ψηφοφόρων μέχρι τις 17.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) είχε φτάσει στο 65,3%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο στον πρώτο γύρο των εκλογών (69,42%). Το 2012, στο ίδιο στάδιο της εκλογικής διαδικασίας, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 71,9%.

C_PYMHKXkAMzzc2
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, εκτιμάται ότι η αποχή μπορεί να φτάσει ως και το 26%, ποσοστό που θα είναι το υψηλότερο από το 1969.

17.10 – Ανετη επικράτηση του Μακρόν -με ποσοστά από 63% έως και 95,7%- δείχνουν τα exit polls των υπερπόντιων κτήσεων της Γαλλίας καθώς και των ΗΠΑ και του Καναδά, που δημοσιεύτηκαν στη βελγική Le Soir, καθώς στη Γαλλία απαγορεύεται.

Υπερπόντιες κτήσεις

Σεν Πιέρ και Μικελόν: Μακρόν 63,3%, Λεπέν 36,7%

Σεν Μπαρτελεμί: Μακρόν 58,4%, Λεπέν 41,6%

Σεν Μαρτέν: Μακρόν 67,6%, Μακρόν 32,4%

Γουαδελούπη : Μακρόν 75,1% , Λεπέν 24,9%

Μαρτινίκα : Mακρόν 77,5, Λεπέν 22,5%

Γουινέα : Mακρόν 65%, Λεπέν 35%

ΗΠΑ

Νέα Υόρκη : Mακρόν 94,7%, Λεπέν 5,3%

Σικάγο : Mακρόν 92%, Λεπέν 8%

Βοστώνη : Μακρόν 95,7%, Λεπέν 4,3%

Καναδάς

Οττάβα και Μόντρεαλ : Μακρόν 90%, Λεπέν 10%

16.30 – Ανοιξε η κυκλοφορία στην πλατεία του Λούβρου που είχε διακοπεί ύστερα από τον εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου. Παραμένει έντονη η παρουσία αστυνομικών και στρατιωτικών.

15.10 – Η πλατεία έξω από το Λούβρο, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Μακρόν σε περίπτωση που κερδίσει την προεδρία, εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, ύστερα από εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου, μία μπαταρία κάμερας. Για «λήψη προληπτικών μέτρων», έκαναν λόγο οι Αρχές.

14.30 – Υπηρεσίες που παρακολουθούν προπαγανδιστικά σάιτ των τζιχαντιστών ανέφεραν ότι οι τρομοκράτες του ISIS κάλεσαν υποστηρικτές της οργάνωσης να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις ανήμερα των προεδρικών εκλογών και να δολοφονήσουν υποψήφιους.

14.20 – Ψήφισε στην εκλογική του περιφέρεια, στο Τραπ, ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος που αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο. Ο ίδιος ήταν από τους πρώτους υποψηφίους που δήλωσαν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Μακρόν.

13.15 – Η συμμετοχή των ψηφοφόρων μέχρι τις 12 το μεσημέρι (ώρα Γαλλίας) είχε αγγίξει το 28,23%, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο αλλά στα ίδια περίπου επίπεδα με το 28,54% που σημειώθηκε την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου. Ωστόσο, είναι αρκετά χαμηλότερο από το ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη που είχε σημειωθεί αντίστοιχα στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2012 (30,66%).

12.10 – Υπό τους ήχους των συνθημάτων των ακτιβιστριών της Femen («Η Μαρίν στην εξουσία, η Μαριάν σε απόγνωση!») έφτασε στο Ενίν Μπομόν, προπύργιο του Εθικού Μετώπου, η Μαρίν Λεπέν για να ψηφίσει.

2017-04-23T091057Z_1364949038_RC150999E890_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN
Η Μαρίν Λεπέν βγαίνει από το παραβάν, στο εκλογικό κέντρο του Ενίν Μπομόν (REUTERS/Pascal Rossignol)

12.00 – Ψήφισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος, εκπρόσωπος του κινήματος En Marche! (Εμπρός), Μακρόν, στο Λε Τουκέ, φυσικά μαζί με τη σύζυγό του, Μπριζίτ.

2017-05-07T090656Z_1081880472_RC177A22F300_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
Ο Μακρόν ψηφίζει, πάντα με την Μπριζίτ στο πλευρό του (REUTERS/Benoit Tessier)

«Η ψήφος είναι μια συναισθηματική εμπειρία»

11.00 –  Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει υποστηρίξει δημοσίως την υποψηφιότητα του Μακρόν, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Τιλ. «Κάθε φορά που ψηφίζω έχω αυτό το συναίσθημα, ότι διακυβεύεται το μέλλον μίας χώρας, της δικής μου χώρας. Είναι σημαντικό -με τεράστιες συνέπειες- να ψηφίζουμε», ανακοίνωσε πριν ψηφίσει σε μία αίθουσα του πανεπιστημίου της Τιλ.

2017-05-07T081232Z_626478330_RC18C5413220_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION
Ο Φρανσουά Ολάντ, ψηφίζει (Μακρόν) στο εκλογικό κέντρο της Τιλ (REUTERS/Regis Duvignau)

9.00 – Στις 8.00 ώρα Γαλλίας άνοιξαν τα 66.546 εκλογικά κέντρα της χώρας. Θα κλείσουν στις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας), ενώ στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 20.00 (21.00 ώρα Ελλάδας), δηλαδή μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό γιατί η διαδικασία διεξάγεται υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης με ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας. Αλλά και για να κρατηθούν σε αγωνία οι πολίτες και οι εξωτερικοί παρατηρητές, δηλαδή εμείς, που παρακολουθούμε την κορύφωση της πιο κρίσιμης εκλογικής περιόδου στην ιστορία της Γαλλίας και της Ευρώπης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσαν στον Μακρόν ένα γερό προβάδισμα 22 με 23 μονάδων. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν μετά το τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ -όπου κατά γενική ομολογία επικράτησε με διαφορά ο κεντρώος υποψήφιος- αλλά πριν από τη διαρροή εκατοντάδων εσωτερικών εγγράφων της ομάδας του Μακρόν.

Το πρωί της Κυριακής η εκλογική επιτροπή κάλεσε «όλους που σερφάρουν στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -πρωτίστως τα μίντια αλλά και οι πολίτες- να επιδείξουν υπευθυνότητα και να μην μεταφέρουν το περιεχόμενο, ώστε να μην παραμορφώσουν την ειλικρίνεια της ψήφου».

Σε αντίστοιχο πνεύμα κάποια τηλεοπτικά κανάλια αποφάσισαν να μην αναφερθούν καν στην κυβερνοεπίθεση, ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde τόνισε ότι δεν πρόκειται να δημοσιεύσει τίποτε από τα δεδομένα των 9 gigabytes πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το κατά πόσο επηρέασε η διαρροή την κοινή γνώμη και ιδίως το ένα τέταρτο των γάλλων ψηφοφόρων που δήλωναν ότι δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα φανεί στο εκλογικό…

2017-05-06T171750Z_521082346_RC1B3D427850_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-USA-VOTING
Η χαρά του παιδιού, πίσω από το παραβάν, στη γαλλική πρεσβεία της Ουάσιγκτον (REUTERS/Mike Theiler)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...