638
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές |

Mητσοτάκης: «Το 0,5% του ΑΕΠ πρέπει να επιστραφεί στην κοινωνία»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2017, 20:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/17 16:11
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το αίτημα για πρόωρες εκλογές
|

Mητσοτάκης: «Το 0,5% του ΑΕΠ πρέπει να επιστραφεί στην κοινωνία»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2017, 20:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/17 16:11

«Η χώρα θα σέρνεται με τον Τσίπρα. Δεσμεύει την Ελλάδα για πολλά χρόνια και τώρα συμφώνησε ένα τέταρτο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στoν Alpha.

O πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, αλλά ούτε και τα αντίμετρα της συμφωνίας. «Δεν ψηφίζουμε τα αντίμετρα, γιατί δεν υπάρχουν χωρίς τα μέτρα. Θα είναι σαν να αποδεχόμαστε τα μέτρα», εξήγησε. Συμπλήρωσε επίσης ότι για να εφαρμοστούν πλήρως τα αντίμετρα «θα πρέπει να πετύχουμε 5,5% πλεόνασμα. Θα είναι σαν να συνομολογούμε ένα εξωφρενικό πλεόνασμα». Αναφέρθηκε στις συντάξεις, λέγοντας ότι αυτός που έταζε 13η σύνταξη στους συνταξιούχους έρχεται και κόβει τη 12η και την 11η.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, το κόστος της συμφωνίας δεν προέκυψε από τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αυτό, κατά τη γνώμη του, συνέβη και επειδή ο Πρωθυπουργός δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα. «Δεν έχει την αξιοπιστία για να κάνει μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ έχει αξιοπιστία στις μεταρρυθμίσεις και, ούτως ή άλλως, είναι ένα κόμμα που πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις. Προέβλεψε ότι με την πολιτική που ακολουθείται η ΔΕΗ θα καταρρεύσει, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%.

«Ο κ. Τσίπρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «παρήγαγε με την υπερφορολόγηση, την οποία επέβαλε στην ελληνική κοινωνία ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία, η οποία το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά; Εξηγούμαι, λοιπόν, συγκεκριμένα και λέω ποια είναι η δική μας πρόταση. Θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος: 0,5% του Α.Ε.Π. από την υπέρβαση του πλεονάσματος και των στόχων – όπως έχουμε δικαίωμα – να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Πως; Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Κόστος περίπου 180.000.000. Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%. Κατάργηση του φόρου στο κρασί και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Δεν θα σας εκπλήξουν αυτές οι προτάσεις. Είναι προτάσεις τις οποίες είχα διατυπώσει και στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο».

infographic

Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές καθώς, όπως είπε, θα πετύχαινε καλύτερο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση. Περιέγραψε ως προτεραιότητα της Ν.Δ. τις νέες θέσεις εργασίας. «Δεν θέλω μια Ελλάδα που ο νέος θα περιμένει απλά ένα επίδομα από το κράτος. Θέλω να δημιουργήσω δουλειές για τους νέους ανθρώπους»

Ο κ. Μητσοτάκης  κατηγόρησε τους Τσίπρα και Καμμένο ότι «έφεραν από την πίσω πόρτα στη Βουλή τροπολογία για συγκεκριμένο επιχειρηματία». «Θα έπρεπε να ντρέπονται», πρόσθεσε. Οπως ανέφερε, σβήστηκαν πρόστιμα 38 εκατ. ευρώ, ενώ συμπλήρωσε ότι «αναδεικνύεται η καινούρια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη». «Όποιος αγοράζει μια επιχείρηση την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

«Παριστάνοντας εκ του ασφαλούς τον… κουβαρντά στα δελτία ειδήσεων, απλά εκτίθεται», σχολίασαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. «Κατανοούμε την δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας που εμπεριέχει θετικά αντίμετρα αλλά και την άμεση προοπτική μέτρων για την απομείωση του χρέους», ανέφεραν οι κύκλοι του Μαξίμου. «Ας θυμόταν να κάνει τον κουβαρντά, πριν λίγους μήνες, όταν καταψήφιζε στη Βουλή τα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και, κυρίως, ας το θυμηθεί και μεθαύριο που θα έρθουν τα αντίμετρα στη Βουλή και θα τα καταψηφίσει», συμπλήρωσαν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση σχολίασε το αίτημα του κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση το πρωί της Πέμπτης.

«Εάν το ποσό αυτό δοθεί σήμερα, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση του πλεονάσματος για το τρέχον έτος», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα μέσω της ανακοίνωσης καταλογίζεται στον κ. Μητσοτάκη το γεγονός ότι «δεν γνωρίζει που θα καταλογιστούν οι συγκεκριμένες δαπάνες». Τέλος, το υπουργείο καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να ψηφίσει τα θετικά μέτρα στη Βουλή «σε περίπτωση που έχει καταλάβει το λάθος του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...