284
Στα Σκόπια οι διαδηλώσεις οδηγούν πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση των δύο βασικών εθνικών ομάδων του πληθυσμού |

Ο UCK απειλεί τα Σκόπια με πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2017, 10:11
Στα Σκόπια οι διαδηλώσεις οδηγούν πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση των δύο βασικών εθνικών ομάδων του πληθυσμού |

Ο UCK απειλεί τα Σκόπια με πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2017, 10:11

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και των συνεργατών του οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως ζόμπι στους Αλβανούς. Σύντομα θα δράσουμε και θα πάρουμε εκδίκηση για τη δολοφονία τους από τους Σλαβομακεδόνες για τον θάνατο των αδελφών μας στις γειτονιές Μπρόδετς και Σόποτ του Κουμάνοβο».

Αυτή η ανακοίνωση της παραστρατιωτικής εθνικιστικής αλβανικής οργάνωσης του UCK, δηλαδή του Αλβανικού Εθνικού Στρατού, διεγείρει νέους φόβους για κλιμάκωση της έντασης στα Βαλκάνια, ακόμα και για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στην ΠΓΔΜ.

Η ανακοίνωση του UCK έρχεται μετά τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, όταν σλαβόφωνοι εθνικιστές εισέβαλαν στο κτίριο προκειμένου να μην επιτρέψουν την εκλογή αλβανόφωνου στην προεδρία της Βουλής. Η εκλογή αυτή, θεωρητικά, θα επιτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των αλβανόφωνων. Επίσης το αλβανικό κόμμα ζητεί την κατοχύρωση προνομίων υπέρ του πληθυσμού που αντιπροσωπεύει καθώς και την αναγνώριση της αλβανικής ως επίσημης γλώσσας της χώρας.

Απαντες, από τη διεθνή κοινότητα, καταδικάζουν τα επεισόδια, ωστόσο η Ρωσία στρέφεται ευθέως κατά των ΗΠΑ θεωρώντας ότι δεν επιτρέπουν την εξομάλυνση της κατάστασης, ενισχύοντας συνεχώς τους Αλβανούς των Σκοπίων. Από την πλευρά τους, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση επιδίδονται σε συνεχείς εκκλήσεις για ηρεμία. «Οι ΗΠΑ απευθύνουν έκκληση στις αρχές της ΠΓΔΜ να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των μελών του κοινοβουλίου, να ερευνήσουν διεξοδικά την επίθεση και να κάνουν να λογοδοτήσουν τα πρόσωπα που διέπραξαν τις βίαιες ενέργειες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θεωρούμε ότι η άσκηση βίας είναι απαράδεκτη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει στον χώρο της δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι στην ΠΓΔΜ θα πρέπει να σεβασθούν όλοι τις θεσμικές αρχές της δημοκρατίας και να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, ιδιαίτερα επικίνδυνες» δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...