406
|

O γερμανός «επαναστάτης» με το φανελάκι

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2017, 09:24

O γερμανός «επαναστάτης» με το φανελάκι

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2017, 09:24

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν ένα παιχνίδι για δύο. Από τη μία η «ανίκητη» καγκελάριος Ανγελα Μέρκελ και από την άλλη ο ενθουσιώδης ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς. Ομως ξαφνικά προέκυψε τρίτος παίκτης και με τον πλέον αναπάντεχο τρόπο: με ένα λευκό αθλητικό φανελάκι!

Η Deutsche Welle, στο σχόλιό της δεν φείδεται κολακευτικών αναφορών για τον Κρίστιαν Λίτνερ, τον νέο ηγέτη των Φιλελευθέρων, που μετά από μια τετραετία εκτός Βουλής θέλουν να επιστρέψουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τίτλος του σχετικού άρθρου είναι: «Ο επαναστάτης με το φανελάκι».

Ο Λίτνερ όντως προκαλεί επανάσταση για τη Γερμανία που έχει συνηθίσει σε πιο συντηρητικές προεκλογικές καμπάνιες, κάτι ανάμεσα σε συζητήσεις με συνταξιούχους και μπίρες με εργάτες. Στο βίντεο κλιπ που έγινε viral μέσα σε λίγες μέρες ο πρόεδρος του FDP είναι ο πρωταγωνιστής: Πότε με σκούρο κομψό κουστουμάκι, πότε με απλό άσπρο φανελάκι, πότε αποκαμωμένος με γένια τριών ημερών, πότε να ξυρίζεται μπροστά στο καθρέφτη του για την επόμενη μεγάλη εκλογική μάχη, ο Λίντνερ χρησιμοποιεί την τεχνική του ασπρόμαυρου βίντεο για να επιστρέψει στον πολύχρωμο κόσμο του Βερολίνου.

Και όντως, στην πρώτη ημέρα του κομματικού συνεδρίου του FDP στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Λίτνερ επανεξελέγη με ποσοστό 91% στην προεδρία.

Οπως σημειώνει η DW, ο Λίτνερ γνωρίζει πολύ καλά ότι για το κόμμα του έχει παρέλθει η χρυσή εποχή των διψήφιων ποσοστών. Αλλά δεν εγκαταλείπει τη μάχη για να μπει και πάλι στην ομοσπονδιακή βουλή μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων. Στην προεκλογική καμπάνια θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν αυτό μετουσιωθεί και σε διπλή νίκη, πρώτα στις τοπικές εκλογές της Ρηνανίας Βεστφαλίας μέσα Μαΐου και στη συνέχεια στις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου, μένει στην κρίση των ψηφοφόρων. Θεωρείται βέβαιο ότι στις τοπικές εκλογές του Σλέσβιχ Χολστάιν σε μια εβδομάδα και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (ΒΡΒ) σε δύο, δεν κινδυνεύει η παραμονή του στην τοπική βουλή. Στη Ρηνανία Βεστφαλία μάλιστα αναμένεται να επιτύχει διψήφιο ποσοστό.

Στο πρόσωπο του Λίντνερ, όπως φαίνεται και στο βιντεάκι, χτίζεται και η προεκλογική εικόνα του κόμματος. Θα ηγηθεί στο ψηφοδέλτιο της παράταξης, τόσο στις τοπικές της ΒΡΒ όσο και στις ομοσπονδιακές. Από το 2012, που αναδείχθηκε πρόεδρος του FDP στη ΒΡΒ και ένα χρόνο αργότερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα προγνωστικά δίνουν ένα σταθερό ποσοστό πάνω από το 5%, που είναι το όριο επιστροφής στα έδρανα της ομοσπονδιακής βουλής. Κι αν προσπεράσει κανείς τις υπερβολές του βίντεο κλιπ, η θετική εξέλιξη φέρει τη δική του προσωπική σφραγίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...