475
Ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο ενώ μιλά στο Reuters | REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ και ο εφιάλτης μιας «πολύ μεγάλης σύγκρουσης με τη Βόρεια Κορέα»

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 08:58
Ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο ενώ μιλά στο Reuters
|REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ και ο εφιάλτης μιας «πολύ μεγάλης σύγκρουσης με τη Βόρεια Κορέα»

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2017, 08:58

Με μια αποστροφή του ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε λίγο ακόμη την ήδη πολύ υψηλή θερμοκρασία της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς παραδέχεται ότι μια «πολύ μεγάλη σύγκρουση» με τη Βόρεια Κορέα παραμένει πιθανή!

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που συμπληρώνει 100 ημέρες στο αξίωμα –έχοντας ήδη προλάβει να βομβαρδίσει τη Συρία και το Αφγανιστάν και έχοντας κλιμακώσει επικίνδυνα την ρητορική του κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν– επισημαίνει ότι θα ήθελε την επίλυση της κρίσης δια της διπλωματικής οδού, παραδέχεται όμως ότι αυτό είναι δύσκολο.

Για αυτόν τον λόγο, προσθέτει, «μια πολύ πολύ μεγάλη αντιπαράθεση» είναι πιθανή.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι μάλιστα και δηλώσεις από κινεζικές πηγές, με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι να σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο να κλιμακωθεί απροσδόκητα και να γίνει ανεξέλεγκτη.

Οι ΗΠΑ, μέσα από δηλώσεις σε ανώτατο επίπεδο, διακηρύσσουν ότι η περίοδος της στρατηγικής υπομονής με τη Βόρεια Κορέα έχει παρέλθει και δεν αποκλείουν μια δυναμική απάντηση απέναντι στις βορεοκορεατικές πυραυλικές δοκιμές.

Ταυτόχρονα έχουν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους στην περιοχή με την αποστολή ενός αεροπλανοφόρου και της αρμάδας του και την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος αξίας ενός δισ. ευρώ για το οποίο ο Τραμπ δηλώνει στο Reuters ότι θα το πληρώσει η Σεούλ.

https://www.youtube.com/watch?v=0LcJx_YZnag&feature=player_embedded

Την ίδια ώρα όμως, προσπαθεί να δικαιολογήσει ως ένα βαθμό και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν, λέγοντας ότι θα πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο να αναλάβει την χώρα σε μια τόσο νεαρή ηλικία.

«Είναι 27 ετών, πεθαίνει ο πατέρας του και αναλαμβάνει ένα καθεστώς. Πείτε, λοιπόν, ό,τι θέλετε, αλλά δεν είναι εύκολο σε αυτήν την ηλικία», είπε αν και εξήγησε ότι δεν θέλει να του το πιστώσει αυτό. «Για τον αν είναι ορθολογιστής ή όχι, δεν έχω γνώμη, ελπίζω πάντως να είναι ορθολογιστής».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας  του ΟΗΕ συγκαλείται για να συζητήσει την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έχει μεταφέρει μάλιστα την πληροφορία ότι η Κίνα ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι θα συμφωνήσουν για επιπλέον κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας αν η Πιονγιάνγκ προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή.

Ο «καλός άνθρωπος» Σι

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ μόνο καλά λόγια είχε να πει για τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τον οποίο συνάντησε στις αρχές Απριλίου στη Φλόριντα, λίγες ώρες μάλιστα πριν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην πυραυλική επίθεση σε συριακό αεροδρόμιο.

Είναι «ένας πολύ καλός άνθρωπος» που αγαπά την πατρίδα του και τον λαό της, όπως λέει, που «δεν θέλει να δει αναταραχή και θάνατο».

Χάρη σε αυτή την καλή σχέση δεν θέλει να τεντώσει και άλλο το σχοινί επικοινωνώντας με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν, με την οποία είχαν μιλήσει πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του.

«Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση με τον κινέζο πρόεδρο Σι. Αισθάνομαι ότι κάνει ό,τι μπορεί για να μας βοηθήσει με ένα μεγάλο θέμα, άρα δεν θα ήθελα να του προκαλώ προβλήματα», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...