328
O Mαδούρο έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος από τους συντρόφους στην Ελλάδα... |

Ευρωβουλή: ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και ΚΚΕ δεν ψήφισαν κατά Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 20:24
O Mαδούρο έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος από τους συντρόφους στην Ελλάδα...
|

Ευρωβουλή: ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και ΚΚΕ δεν ψήφισαν κατά Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 20:24

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την «άγρια καταστολή» του στρατού και της αστυνομίας στη Βενεζουέλα και ζητάει από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο «να αποκαταστήσει την συνταγματική τάξη και να απελευθερώσει άμεσα όλους τους πολιτικούς κρατούμενους». Ωστόσο κατά του ψηφίσματος τάχθηκαν τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαδημούλης, Κούνεβα, Κούλογλου -απείχε ο Χρυσόγονος), ο Νίκος Χουντής της ΛΑΕ και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα απείχαν από την ψηφοφορία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει πως «δεν μπορεί να υπάρξει λύση ειρηνική και διαρκής για τη Βενεζουέλα αν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι». Ζητάει από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα εκλογών που θα επιτρέψει την διεξαγωγή ελεύθερων και διάφανων εκλογών και να σταματήσει να στερεί από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Στην αιτιολόγηση της ψήφου της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας – ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη δήλωσε: «Σήμερα καταδικάσαμε την συνεχιζόμενη κατάλυση της Δημοκρατίας. Καλέσαμε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο να σεβαστούν το Σύνταγμα. Ζητήσαμε ανάμεσα στα άλλα διαφύλαξη της διάκρισης των εξουσιών και άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Πρόκειται για αυτονόητα ζητήματα. Η ομάδα της Ευρωαριστεράς αποφάσισε να μη στηρίξει το ψήφισμα. Μπορούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν εκλεκτικές συγγένειες, κοινούς στόχους και κοινές αξίες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας; Η απάντηση μας σήμερα είναι πως αυτό αντιτίθεται στις βασικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ευρωβουλευτής από την «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών Δημοκρατών» Εύα Καϊλή δήλωσε στο iefimerida και στον Ιάσωνα Πιπίνη: «Ντροπή στους Συριζαίους αλλά και τους Χρυσαυγίτες εκείνους, που χέρι – χέρι καταψήφισαν ή απείχαν στο ψήφισμα για την Βενεζουελα και τις αθλιότητες των κάθε λογής Μαδούρο που θαυμάζουν. Είναι δαχτυλοδεικτούμενοι ανάμεσα στους μόλις 35 εκ των 751 Ευρωβουλευτών που καταψήφισαν. Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι πως δείχνουν πως ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με οποιαδήποτε προοδευτική και δημοκρατική ευρωπαϊκή παράταξη, όταν θεωρούν πρότυπο και όραμα για την Ελλάδα την κατάντια και εξαθλίωση της Βενεζουέλας, που συνεχίζεται η αντισυνταγματική κατάλυση της δημοκρατικής τάξης από την κυβέρνηση της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...