572
Με τεντωμένο δάχτυλο, σε θέση «κηρύγματος» ο Φέρχοφσταντ σε παλαιότερη συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | REUTERS/Vincent Kessler

Το απολαυστικό κήρυγμα του Φέρχοφσταντ στον Ορμπαν [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 13:29
Με τεντωμένο δάχτυλο, σε θέση «κηρύγματος» ο Φέρχοφσταντ σε παλαιότερη συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
|REUTERS/Vincent Kessler

Το απολαυστικό κήρυγμα του Φέρχοφσταντ στον Ορμπαν [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2017, 13:29

Κάθε κοινωνία χρειάζεται έναν Γκι Φέρχοφσταντ. Αν όχι για τις ιδέες του ή τη μεθοδικότητά του, τότε για τα κηρύγματά του. Είναι απολαυστικά.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξέρει να στήνει έναν πολιτικό στον τοίχο και να τον φέρνει σε αμηχανία με λίγες μόνο φράσεις. Ολοι θυμούνται την επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά του Αλέξη Τσίπρα, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πολυτάραχο καλοκαίρι του 2015.

Αυτή τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, στοχοποιεί τον Βίκτορ Ορμπαν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που αυτές τις ημέρες διεξάγει στη χώρα του μία αντιευρωπαϊκή εκστρατεία ως απάντηση στην επιμονή των Βρυξελλών να τον επικρίνουν για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών.

Ο Φέρχοφσταντ υπενθυμίζει στον πολιτικό, που κάθεται αρκετά άνετα απέναντί του, την πρώτη φορά που γνωρίστηκαν σε ένα ξενοδοχείο της Βουδαπέστης το 1989. Τότε ο Ορμπαν ήταν αρχηγός της Συμμαχίας των Ελεύθερων Δημοκρατών, ενός κινήματος που είχαν ιδρύσει νέοι φοιτητές για μία ελεύθερη, προ πάντων μη κομμουνιστική, χώρα.

«Θυμάμαι μάλιστα ότι τότε σας είχε υποστηρίξει ο Τζορτζ Σόρος!», σχολιάζει έξυπνα ο Φέρχοφσταντ με ένα σαφές υπονοούμενο για την πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης να κλείσει το Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο ίδρυσε στη χώρα ο ουγγροαμερικανός επιχειρηματίας.

«Τότε το πρόγραμμά σας ήταν, πιο προοδευτικό, πιο φιλελεύθερο», συνεχίζει ο ευρωβουλευτής. «Ησαστε ο Εμανουέλ Μακρόν της Ουγγαρίας!», λέει ενθουσιασμένος, προσθέτοντας γρήγορα ότι αυτό μάλλον δεν θα αρέσει στον υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας σήμερα.

Σε αυτό το σημείο, ο βέλγος πολιτικός τονίζει ότι έχουν αλλάξει πολλά από το 1989, κατηγορεί τον ούγγρο ηγέτη ότι έχει εγκαταλείψει τα δημοκρατικά του ιδεώδη και ότι πλέον παραδέχεται ότι δεν θέλει μία ελεύθερη Δημοκρατία αλλά ανελεύθερο κράτος.

«Κυνηγάτε τις ΜΚΟ, κυνηγάτε τα κριτικά μίντια, χτίζετε φράχτες, προσπαθείτε ακόμη και να επαναφέρετε τη θανατική ποινή και τώρα απαιτείτε να κλείσει ένα πανεπιστήμιο!», λέει υψώνοντας τα χέρια του και τον τόνο της φωνής του. «Μα πού θα οδηγήσει αυτό; Μήπως θα κάψετε και βιβλία; Του Σάντορ Μαράι;», ρωτά αναφερόμενος στον κορυφαίο ούγγρο συγγραφέα.

2017-04-26T152117Z_768515687_RC1D153A63A0_RTRMADP_3_HUNGARY-SOROS-EU-ORBAN
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (REUTERS/Eric Vidal)

Και τώρα, ο βέλγος πολιτικός συνεχίζει προετοιμάζοντας ίσως τη μεγαλύτερη προσβολή που μπορείς να κάνεις σε έναν πολιτικό μίας χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ:

«Τώρα πια δεν βλέπω έναν περήφανο συντηρητικό, γιατί αυτό είστε εδώ και καιρό. Βλέπω μία μοντέρνα εκδοχή της παλιάς, κομμουνιστικής Ουγγαρίας», λέει καταγγέλλοντας τον προστατευτισμό κι εθνικισμό που προωθεί ο ούγγρος πρωθυπουργός -ο οποίος εν τω μεταξύ έχει χάσει το χαμόγελό του κι έχει αρχίσει να εκδηλώνει την αμηχανία του παίζοντας με το στυλό του και κοιτώντας αριστερά και δεξιά.

«Βλέπετε παντού εχθρούς, στην ενέργεια, στα μίντια, στις ΜΚΟ στους ακαδημαϊκούς. Είναι σαν να έχει επιστρέψει ο Στάλιν ή ο Μπρέζνιεφ αλλά στην Ουγγαρία αυτή τη φορά!», συνεχίζει ο Φέρχοφσταντ.

Και επανέρχεται στο 2017. «Εχετε παραβιάσει κάθε ευρωπαϊκή αξία που έχετε προσυπογράψει με την εισχώρηση της χώρας στην ΕΕ το 2004. Αλλά παρ’ όλα αυτά, θέλετε να παραμείνετε στην ΕΕ. Σέβομαι περισσότερο τους ευρωσκεπτικιστές που έχουν τουλάχιστον την αξιοπρέπεια να ζητούν να βγουν από την ΕΕ», τονίζει στρέφοντας το βλέμμα προς τα πίσω έδρανα της αίθουσας.

«Απορρίπτετε τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά παίρνετε τα ευρωπαϊκά χρήματα!», τον κατηγορεί. «Δεν θα το έλεγα πολύ θαρραλέο αυτό». 

Τέλος, ως άλλο φάντασμα Χριστουγέννων, ο Φέρχοφσταντ καλεί τον ούγγρο πρωθυπουργό να κάνει μία ενδοσκόπηση, να αναζητήσει βαθιά μέσα στην ψυχή του πώς θα ήθελε να τον θυμούνται, ως κάποιον που απελευθέρωσε τη χώρα του ή ως έναν αιώνιο εχθρό της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...