574
Πρόσφυγας, με φόντο τις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου, υπενθυμίζει το αυτονόητο: Είμαστε άνθρωποι... | Menelaos Myrillas / SOOC

Διεθνής Αμνηστία: Αμεση μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 17:12
Πρόσφυγας, με φόντο τις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου, υπενθυμίζει το αυτονόητο: Είμαστε άνθρωποι...
|Menelaos Myrillas / SOOC

Διεθνής Αμνηστία: Αμεση μεταφορά των προσφύγων από το Ελληνικό

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2017, 17:12

«Ολοι χάνουν τα λογικά τους στο Ελληνικό»… Η δήλωση ανήκει σε γυναίκα πρόσφυγα που μένει στους καταυλισμούς του Ελληνικού, εκεί που ανθρωπιστικές οργανώσεις και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν.

Η Διεθνής Αμνηστία, την Τρίτη, απηύθυνε επείγουσα έκκληση για κλείσιμο του καταυλισμού στο Ελληνικό, τονίζοντας ότι περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες ζουν κάτω από απαράδεκτες και μη ασφαλείς συνθήκες.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η πλειονότητα των ατόμων που μένουν στους καταυλισμούς του Ελληνικού είναι από το Αφγανιστάν και κοιμούνται σε σκηνές για περισσότερο από έναν χρόνο, σε συνθήκες πολύ κακής υγιεινής, με ανεπαρκή αριθμό τουαλετών και ντους και περιορισμένη ιδιωτικότητα.

Η έλλειψη ασφάλειας είναι μια κύρια ανησυχία στους καταυλισμούς, ειδικά για τις γυναίκες και τα κορίτσια, οι οποίες αναφέρουν ότι υφίστανται διαρκώς λεκτική παρενόχληση και βρίσκονται σε κίνδυνο για σεξουαλική και έμφυλη βία. Δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος για το ποιος μπαινοβγαίνει και η Αστυνομία δεν επεμβαίνει σε περιστατικά ασφάλειας μέσα στους καταυλισμούς.

Πολλές γυναίκες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ζουν με τον διαρκή φόβο μην τους επιτεθούν στις σκηνές τους, στις τουαλέτες ή στα ντους και πως δεν θέλουν να βγαίνουν έξω από τις σκηνές τους -ούτε για τις βασικές τους ανάγκες- για να αποφύγουν αυτού του είδους την παρενόχληση.

Πέραν της Διεθνούς Αμνηστίας, κι άλλοι ανθρωπιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς αναφέρουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και απόπειρες αυτοκτονίας, τα οποία επιδεινώνονται από τις συνθήκες στον καταυλισμό. Οι διαμένοντες εκεί, παραπονιούνται και για αρουραίους και κατσαρίδες.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει επειγόντως να εξασφαλίσουν στους διαμένοντες στο Ελληνικό επαρκείς εναλλακτικές στέγασης, ακολουθώντας μια γνήσια διαβούλευση με σκοπό να κλείσουν οι καταυλισμοί. Η οργάνωση συστήνει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τους διαμένοντες, σχετικά με τη μετακίνησή τους. Οι δομές φιλοξενίας θα πρέπει να βρίσκονται είτε στην Αθήνα είτε σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση στην πόλη, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία. «Ετσι, οι διαμένοντες στο Ελληνικό θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υποστήριξη από τα δίκτυα, που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί, που συμπεριλαμβάνουν ιατρική θεραπεία και ψυχολογική στήριξη».

Σύμφωνα με αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να κλείσουν τους καταυλισμούς, αλλά οι διαμένοντες εκεί αναφέρουν, πως δεν τους έχει δοθεί καμία πληροφόρηση για το χρονοδιάγραμμα ενός κλεισίματος, ούτε έχουν διαβουλευθεί με τις Αρχές για εναλλακτικούς χώρους μετακίνησής τους.

06_05_20170206113853_img_45501486374359
«Δεν μας αρέσει ο καταυλισμός». Μήνυμα προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, όταν είχε επισκεφθεί το Ελληνικό (Menelaos Myrillas / SOOC)

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει παρόμοια έκκληση. Οι ερευνητές της είχαν επισκεφθεί τον καταυλισμό στο Ελληνικό το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017. Οπως σήμερα, έτσι και τότε κατέγραψαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκή αριθμό σε τουαλέτες και ντους», όπως αναφέρθηκε τότε σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης. Επίσης, τότε είχαν δει ανθρώπους να κοιμούνται σε σκηνές και να είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και στη βροχή.

Οι πρόσφυγες -και εκείνη τη φορά- είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού. Μεταξύ των ανθρώπων από τους οποίους οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας πήραν συνέντευξη, ήταν ιδιαίτερα ευπαθή άτομα, όπως ασυνόδευτα αγόρια και γυναίκες, που ταξίδεψαν μόνες με τα παιδιά τους. Είπαν ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους στον καταυλισμό και μίλησαν για την απόγνωση που βιώνουν εξαιτίας των κακών συνθηκών και της απελπισίας για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.

Αλλά όπως είναι προφανές, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...