426
Ο πρόεδρος της Γαλλίας στο διάγγελμά του τη Δευτέρα. Κάλεσε τους Γάλλους να εμποδίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς και να ψηφίσουν μαζικά τον Μακρόν | FRANCE TELEVISIONS POOL via REUTERS

Ο Φρανσουά Ολάντ καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 18:32
Ο πρόεδρος της Γαλλίας στο διάγγελμά του τη Δευτέρα. Κάλεσε τους Γάλλους να εμποδίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς και να ψηφίσουν μαζικά τον Μακρόν
| FRANCE TELEVISIONS POOL via REUTERS

Ο Φρανσουά Ολάντ καλεί τους Γάλλους να ψηφίσουν Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 18:32

Δεν είναι πολύ συνηθισμένο για έναν απερχόμενο πρόεδρο να εμφανίζεται επισήμως και ευθαρσώς υπέρ ενός πολιτικού που δεν ανήκει στο κόμμα του, και μάλιστα μία ημέρα αφότου ο υποψήφιος του κόμματός του (Μπενουά Αμόν) απέτυχε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη. «Σε ό,τι με αφορά, θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε σε σύντομο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο που ανέδειξε τους δύο τελικούς υποψήφιους, τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.


Déclaration du président de la République από elysee

«Η παρουσία της άκρας Δεξιάς εγείρει για μία ακόμα φορά ένα ρίσκο για τη χώρα μας», τόνισε ο ίδιος καλώντας τους ψηφοφόρους να μην ξεχάσουν την ιστορία του Εθνικού Μετώπου και τις μεθόδους του.

«Αυτό που διακυβεύεται στον επόμενο γύρο είναι η σύνθεση της Γαλλίας, η ενότητά της, η παρουσία της στην Ευρώπη και η θέση της στον κόσμο», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος καταγράφει ιστορικά χαμηλά επίπεδα δημοτικότητας το τελευταίο διάστημα.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Ακροδεξιάς για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και πιθανώς από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ιδέες της Λεπέν για εμπορικό προστατευτισμό και οικονομικό εθνικισμό θα μπορούσαν να τσακίσουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και να στοιχίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, σε σχόλιο που ανάρτησε στο Twitter τόνισε: «Η κινητοποίηση είναι απαραίτητη, αλλά το ίδιο απαραίτητη είναι και η σαφήνεια των επιλογών. Θα ψηφίσω Εμανουέλ Μακρόν».

O Μακρόν, που υπήρξε προσωπική επιλογή του Ολάντ όταν τον διόρισε στην κυβέρνηση υπουργό Οικονομίας, απάντησε με ένα ευχαριστήριο μήνυμα.

Υπέρ του Μακρόν -μπροστά στον κίνδυνο της Λεπέν- συσπειρώθηκαν άμεσα τόσο ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν, όσο και ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν.

Επίσης τη στήριξή του προς τον Μακρόν εξέφρασε και ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα έχει επί της ουσίας τον χαρακτήρα ενός δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της Ευρώπης.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι 15 χρόνια μετά την εμφάνιση του πατέρα της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο επανέρχονται και μάλιστα με ποσοστά πρωτόγνωρα υψηλά. Προειδοποίησε ότι εάν λάβει ποσοστά μεγαλύτερα από το 40% του εκλογικού σώματος η Λεπέν, θα πρόκειται για μία πάρα πολύ ανησυχητική εξέλιξη.

Ο τελικός γύρος των εκλογών θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής θέλουν τον ευρωπαϊστή Μακρόν να επικρατεί με διαφορά περίπου 20 μονάδων της ευρωσκεπτικίστριας Λε Πεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...