260
Αρχαιολόγος μπροστά στην σαρκοφάγο του δικαστή Ουσερχάτ, που βρέθηκε στη νεκρόπολη του Ντρα Αμπού -ελ Ναγκά | REUTERS/Sherif Fahmy

Ο «Δικαστής του Λούξορ» με τον τάφο – «μουσείο» στην Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 16:08
Αρχαιολόγος μπροστά στην σαρκοφάγο του δικαστή Ουσερχάτ, που βρέθηκε στη νεκρόπολη του Ντρα Αμπού -ελ Ναγκά
|REUTERS/Sherif Fahmy

Ο «Δικαστής του Λούξορ» με τον τάφο – «μουσείο» στην Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2017, 16:08

Σε μια περιοχή κοντά στην περίφημη Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ της Αιγύπτου, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τάφο που αποτελεί στην πραγματικότητα ένα πραγματικό… μουσείο. Ο τάφος ανήκει πιθανότατα στον Ουσερχάτ, ένα επιφανή δικαστή της 18ης δυναστείας (1550-1295 π.Χ) στη αρχαία Αίγυπτο. Ο Ουσερχάτ έφερε τον τίτλο του «δικαστή της πόλης» οπότε βρισκόταν στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας της εποχής εκείνης.

Μπορεί λόγω της θέσης του να ήταν αναμενόμενο ο Ουσερχάτ να διέθετε ένα μεγάλο και πολυτελή τάφο αλλά αυτό που αντίκρισαν οι αρχαιολόγοι είναι πραγματικά μοναδικό. Μέσα στον τάφο εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής περίπου χίλια αγαλματίδια και αρκετές σαρκοφάγοι μέσα στις οποίες έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής οκτώ μούμιες. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον όσον αφορά την τοποθέτηση σαρκοφάγων ο τάφος είχε χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές μετά την ταφή του Ουσερχάτ και πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της 21ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου.

Δείτε στην photo gallery φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters (των Sherif Fahmy και Mohamed Zaki), από τις έρευνες και τα εντυπωσιακά ευρήματα στη νεκρόπολη του Ντρα Αμπού -ελ Ναγκά.

«Ήταν έκπληξη που ανακαλύφθηκαν τόσα ευρήματα στο εσωτερικό (του τάφου): σκεύη από άργιλο που φέρουν το όνομα του ιδιοκτήτη του τάφου, σαρκοφάγοι και μούμιες, καθώς και περισσότερα από χίλια “ουσέμπτι”, μικρά ταφικά αγαλματίδια που τοποθετούνταν μέσα στους τάφους», ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ-Ανάνι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον τάφο που οργανώθηκε για τους δημοσιογράφους. «Ήταν σημαντική ανακάλυψη, η οποία δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πολλές μούμιες, αλλά και άλλα ευρήματα που δείχνουν ότι μπορεί μελλοντικά να έχουμε περισσότερα», δήλωσε η Νεβίν ελ-‘Αρεφ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Δείτε ένα βίντεο για την εντυπωσιακή ανακάλυψη:

https://www.youtube.com/watch?v=YUXnlTpcHI0

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...