402
|

Τζον Ολιβερ εναντίον Μαρίν Λεπέν – στα «γαλλικά»

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 09:30

Τζον Ολιβερ εναντίον Μαρίν Λεπέν – στα «γαλλικά»

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 09:30

Την ερχόμενη Κυριακή οι Γάλλοι καλούνται στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου.

Τίποτα ίσως δεν προμήνυε ότι ο προεκλογικός αγώνας θα έφτανε σε ένα σημείο όπου τέσσερις -ναι τέσσερις!- υποψήφιοι θα διεκδικούσαν με περισσότερες ή λιγότερες ελπίδες την πρόκριση στον δεύτερο και τελικό γύρο της 7ης Μαΐου. Οταν όμως μία από τους τέσσερις είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή και οι παραινέσεις για σωστή ψήφο έρχονται ακόμη και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που δεν έχει απλά την εμπειρία, ζει υπό την ηγεσία ενός απρόβλεπτου λαϊκιστή ηγέτη.

Από την εκπομπή του στην αμερικανική τηλεόραση, ο βρετανός κωμικός  Τζον Ολιβερ έκανε μια μάλλον δραματική προειδοποίηση.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν είναι υπερβολή να πει κανένας ότι «μετά το Brexit και με ένα κύμα ακροδεξιού λαϊκισμού να σαρώνει την Ευρώπη, η μοίρα της ΕΕ κρέμεται από αυτές τις εκλογές».

Επειτα, μετά από ένα πέρασμα από τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεντρώθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν που έχουν συγκριτικά τις περισσότερες πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

 

oliver
Ακορντεόν, κεριά και δραματική έκκληση -«Βοήθησέ μας, Γαλλία, είσαι η μόνη μας ελπίδα»- από τον βρετανό κωμικό

Ως Αμερικανός, βλέποντας από μακριά την αναμέτρηση στη Γαλλία, αυτή δίνει μια περίεργη αίσθηση déjà vu, είπε ο Ολιβερ αναφερόμενος στη Λεπέν.

Αυτή τη στιγμή, γίνεται μια «δυνητικά αποσταθεροποιητική λαϊκίστικη εκστρατεία που βασίζεται στην αντιμεταναστευτική ρητορική, η οποία εξοργίζεται κατά των ελίτ, αν και είχε έναν ισχυρό πατέρα και περιουσία που κληρονόμησε», είπε. «Ολα αυτά», πρόσθεσε, «ακόμα και όταν μας διαβεβαιώνουν οι ειδικοί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν όλα αυτά», δηλαδή να εκλεγεί η Λεπέν.

Με δεδομένο ότι μέχρι το ένα τρίτο θα απέχει από τις εκλογές, σύμφωνα με τις ως τώρα δημοσκοπήσεις, ο Ολιβερ απηύθυνε την προειδοποίησή του με όλα τα κλισέ «γαλλικότητας» (ασπρόμαυρη ατμόσφαιρα, μπιστρό και ακορντεόν).

Αλλά, όπως είπε, και με την εγγενή αίσθηση ανωτερότητας των Γάλλων, έναντι των Αμερικανών και των Βρετανών. «Φανταστείτε πόσο ανώτεροι θα νιώσετε, αν δεν κάνετε το ίδιος λάθος να κάνετε μια λαϊκιστική επιλογή», όπως στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στα γαλλικά (με πολύ μέτρια προφορά, αλλά ας το ξεπεράσουμε) είπε ότι Αμερική και Βρετανία «τα έκαναν σκ…, μην τα κάνετε σκ… και εσείς». Μετά από μια έκκληση στα ιδεώδη του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, ζήτησε «να μην μας απογοητεύσετε, Γαλλία, είσαι η μόνη μας ελπίδα». Και, λίγο δραματικά, έσβησε το κερί που είχε δίπλα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...