1121
O πολυδιαφημισμένος Κλάους των Παοκτσήδων κλοτσάει τον αέρα. Ακόμα και σε ένα ματς που ο ΠΑΟΚ σκοράρει αφειδώς εκείνος μένει άσφαιρος... | INTIME/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κλάους Αθανασιάδης: Οταν ο γκολτζής βλέπει το τέρμα σαν σπιρτόκουτο

Sportscaster Sportscaster 10 Απριλίου 2017, 14:02
O πολυδιαφημισμένος Κλάους των Παοκτσήδων κλοτσάει τον αέρα. Ακόμα και σε ένα ματς που ο ΠΑΟΚ σκοράρει αφειδώς εκείνος μένει άσφαιρος...
|INTIME/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κλάους Αθανασιάδης: Οταν ο γκολτζής βλέπει το τέρμα σαν σπιρτόκουτο

Sportscaster Sportscaster 10 Απριλίου 2017, 14:02

Στο 77′ του ντέρμπι ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, την Κυριακή στην Τούμπα, ο Στέφανος -«Κλάους»- Αθανασιάδης λίγο έλειψε να πετύχει το πρώτο του γκολ στο εφετινό πρωτάθλημα. Ναι, το πρώτο του. Δυο αγωνιστικές πριν από το φινάλε της κανονικής περιόδου, αυτός ο κλασσικός σέντερ-φορ δεν έχει σκοράρει ακόμα. Για πολλοστή φορά χθες, η μπάλα δεν του έκανε το χατήρι: σε μια προσπάθειά του από πολύ κοντά, έπειτα από πάσα του Μάτος, πέρασε ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι του Στιλ, του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του σημείωσε τρία γκολ και έχασε αμέτρητες ευκαιρίες απέναντι στα «δεύτερα» που παρέταξε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, όμως σε αυτό το ματς – χαρά του επιθετικού ο άλλοτε «Killer» του ΠΑΟΚ φάνηκε σε μια και μοναδική φάση. Α, και σε μια προβολή όπου δεν πρόλαβε, καν, να συναντήσει την μπάλα.

Οσο κι αν ψάξει κάποιος στην εφετινή Σούπερ Λιγκ, σέντερ-φορ με χειρότερες επιδόσεις δεν θα βρει. Ούτε, καν, μεσοεπιθετικό. Ο Αθανασιάδης μετράει 27 άστοχες τελικές προσπάθειες σε χρονικό ορίζοντα 20 αγωνιστικών. Δεν έχει σκοράρει επί 1.240 λεπτά, από τις 26 του περασμένου Μαΐου. Το τελευταίο του γκολ στο Πρωτάθλημα το πέτυχε στο παιχνίδι των play-offs της προηγούμενης περιόδου απέναντι στον Πανιώνιο. Για έναν φημισμένο «γκολτζή» με τριψήφιο αριθμό τερμάτων στην καριέρα του, ο οποίος στα 28 του χρόνια είναι έκτος σκόρερ στα χρονικά του ΠΑΟΚ, είναι ανεξήγητο. Εχει συμβεί σε «κυνηγούς» πολύ υψηλότερου επιπέδου -στον Φερνάντο Τόρες, στον Γκονζάλο Ιγκουαΐν, στον Καρίμ Μπενζεμά, στον Ολιβιέ Ζιρού, στον Ντιντιέ Ντρογκμπά, ακόμη και στον Κριστιάνο Ρονάλντο- αλλά για μερικές εβδομάδες ή για λίγους μήνες. Η αφλογιστία του Κλάους κοντεύει να κλείσει χρόνο.

Οχι πως δεν πήρε τις ευκαιρίες του. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό συμπλήρωσε τη 18η συμμετοχή του στο εφετινό Πρωτάθλημα. Σε 13 από αυτά τα ματς ήταν στο βασικό σχήμα, και στα περισσότερα έμεινε στον αγωνιστικό χώρο για πάνω από 80 λεπτά. Σε όλα ήταν απογοητευτικός. Τρεις φορές (με ΑΕΚ, Ξάνθη, Πανιώνιο) δεν κατέγραψε ούτε μια τελική προσπάθεια. Αλλες τρεις, περιορίστηκε σε μόλις μία τελική. Στο 5-0 στην Κέρκυρα, δεν υπέγραψε κανένα από τα πέντε γκολ – αστόχησε και σε πέναλτι. Ετσι συμβαίνει συνήθως: όσο περισσότερο παλεύεις να στείλεις την μπάλα στα δίχτυα και να σπάσεις την «γκίνια», τόσο… μικραίνει η αντίπαλη εστία. Στο τέλος, τη βλέπεις σαν σπιρτόκουτο.

Υστερα, σε παίρνει από κάτω. Τα γκολ που δεν έρχονται, σου κόβουν τα πόδια. Ακόμα και οι 27 τελικές προσπάθειες σε 20 ματς είναι ελάχιστες για την «αιχμή του δόρατος» μιας μεγάλης ομάδας, ιδίως του εφετινού ΠΑΟΚ που παράγει φάσεις… με το τσουβάλι. Πλέον, ο Κλάους δεν μπορεί ούτε τους συμπαίκτες του να βοηθήσει. Εχει δώσει μόλις δυο πάσες για γκολ, δεν συμμετέχει στους επιθετικούς συνδυασμούς, δεν απασχολεί τους αντίπαλους αμυντικούς και δεν κερδίζει φάουλ (έχει κάνει σχεδόν τριπλάσια απ’ όσα έχει δεχτεί). Εκτός από το χάρισμα του σκόρερ «της μιας επαφής», έχει χάσει κι αυτό το ξεπέταγμά του, τη χαρακτηριστική του κίνηση από την οποία θα μπορούσες να τον αναγνωρίσεις ακόμα και μεταμφιεσμένο.

1666118
Ο Κλάους Αθανασιάδης σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο – η εικονογράφηση της αποτυχίας INTIME/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Τι κάνουν οι «κυνηγοί» σε αυτές τις περιπτώσεις; Πολλά και διάφορα. Αλλοι αλλάζουν γούρια, άλλοι εντείνουν τις προπονήσεις τους, κάποιοι καταφεύγουν σε ψυχολόγους. Ο Αθανασιάδης άλλαξε τις κακές του συνήθειες. Μετακόμισε στο πατρικό του, στη Χαλκιδική, για να αποφύγει τους πειρασμούς της νυχτερινής Θεσσαλονίκης – και για να ηρεμήσει, να αυτοσυγκεντρωθεί. Τον περασμένο μήνα η απόγνωσή του τον οδήγησε σε μια μονή, στα Ανώγεια της Κρήτης, όπου προσπάθησε να αντλήσει δύναμη από τον πατέρα Ανδρέα, φίλο του και οπαδό του ΠΑΟΚ. Αν και πολλοί τον έχουν παρεξηγήσει (επειδή δεν ανήκει στους αθλητές που διάγουν ασκητικό βίο – κάθε άλλο), αυτή η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ομάδας του, του έχει κοστίσει πολύ. Η εισήγησή του προς τον Ιβάν Σαββίδη, τον περασμένο Φεβρουάριο, να του επιβάλει πρόστιμο 75.000 ευρώ επειδή δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δεν ήταν «για τα μάτια του κόσμου». Ο Κλάους νιώθει πολύ άσχημα.

Τι κάνει ο προπονητής, σε μια τέτοια κατάσταση; Αφήνει τον παίκτη στον πάγκο (ή στην εξέδρα), ή του δίνει παιχνίδια, ελπίζοντας πως έτσι θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Ο Βλάνταν Ιβιτς τον έχει στηρίξει πολύ, επειδή διαπιστώνει την ειλικρινή του προσπάθεια στις προπονήσεις, τον βλέπει ότι προσπαθεί. Την περασμένη αγωνιστική, που προτίμησε τον 21χρονο Ευθύμη Κουλούρη, ο Αθανασιάδης «μαράζωσε». Δεν ήταν μικρό πράγμα, να παίζει στη θέση του ένας νεαρός που βρισκόταν ακόμα στην κοιλιά της μάνας του όταν εκείνος, ήδη, αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ (στην παιδική ομάδα).

Το πρόβλημα του Κλάους είναι, κυρίως, ψυχολογικό. Χρονολογείται από τον αγώνα – ρεβάνς του ΠΑΟΚ με τον Αγιαξ, για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Ηταν το ματς στο οποίο ο 28χρονος φορ είχε ανοίξει το σκορ, σπρώχνοντας την μπάλα στο άδειο τέρμα των Ολλανδών, προτού χάσει δυο γκολ από αυτά που «δεν χάνονται». Η ευθύνη για τον αποκλεισμό είχε πέσει, τότε, πάνω του. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ είχαν «στραβώσει» μαζί του για τον αψυχολόγητο τρόπο με τον οποίον είχε πανηγυρίσει το 1-0 (επιδεικνύοντας στους θεατές το πίσω μέρος της φανέλας, που γράφει το όνομά του, κι όχι το μπροστινό, που φέρει το σήμα του συλλόγου), και πίστεψαν πως οι χαμένες ευκαιρίες οφείλονταν στην αλαζονεία του. Εκτοτε, ο Αθανασιάδης σκόραρε μόλις τέσσερις φορές σε 28 επίσημα ματς: δυο με πέναλτι (με Παναιτωλικό και Λίμπερετς), ένα στο 7-0 επί του Πανελευσινιακού, και το νικητήριο γκολ στο 2-1 με τη Σλόβαν Λίμπερετς, που ήταν και το μοναδικό αξιοσημείωτο τέρμα του εφέτος.

1666139
Οι παίκτες του ΠΑΟ απογοητευμένοι, αλλά δεν φταίει για αυτό ο Κλάους. Και εκείνος δεν κατάφερε να σκοράρει στο κατά τα άλλα εμφατικό 3-0 του ΠΑΟΚ επί των Πρασίνων (ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)

Αλλά, δεν φταίει μόνον η κακή του τύχη. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε η εφετινή, δραματική σεζόν, ο Κλάους έκανε ελάχιστα -τα προηγούμενα χρόνια- για να καλλιεργήσει το σπάνιο ταλέντο του: αυτή την «αίσθηση του γκολ» που είχε από μικρός. Δεν φρόντισε να βελτιώσει το κορμί του, να εξελίξει το παιχνίδι του, αλλά προτίμησε να περνάει καλά. Αναπαύθηκε στο χάρισμά του. Οι αριθμοί για τις περιόδους από το 2011-2012 μέχρι πέρυσι (12, 14, 10, 11 και 14 γκολ) μαρτυρούν τη στασιμότητα της καριέρας του. Τα δύο τελευταία χρόνια οι τελικές του προσπάθειες έχουν πέσει σχεδόν στο μισό, ενώ ο ΠΑΟΚ -ως ομάδα- έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου.

Ο Ρούουντ φαν Νίστελροϊ έχει περιγράψει αυτό που συμβαίνει στον Αθανασιάδη, καλύτερα από οποιονδήποτε: «Το γκολ είναι σαν ένα μπουκάλι κέτσαπ. Μπορεί να το κοπανάς επί ώρες και να μη βγάζει σταγόνα, ώσπου -ξαφνικά- το πιάτο σου πλημμυρίζει από την κόκκινη σάλτσα». Το θέμα είναι, πόσες φορές ακόμα ο έλληνας φορ θα προλάβει να κοπανήσει το κέτσαπ, προτού επιστρέψει στη δράση ο Πρίγιοβιτς των πέντε γκολ σε οκτώ αγώνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...