368
Η Νίκολα Στέρτζον ενώ γράφει την επιστολή στην οποία ζητά δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας | gov.scot/

Η Στέρτζεον «τρόλαρε» την υπογραφή της επιστολής Μέι

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2017, 14:14
Η Νίκολα Στέρτζον ενώ γράφει την επιστολή στην οποία ζητά δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας
|gov.scot/

Η Στέρτζεον «τρόλαρε» την υπογραφή της επιστολής Μέι

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2017, 14:14

Με το ίδιο… επικοινωνιακό νόμισμα πλήρωσε η Σκωτία το Λονδίνο για την απόφασή του να ζητήσει από την ΕΕ τη διαδικασία εξόδου.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, υπέγραψε την επιστολή με την οποία ζητεί από τη βρετανική κυβέρνηση την άδεια να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, φροντίζοντας να το κάνει μπροστά στον φωτογραφικό φακό.

Η πρωθυπουργός, στο υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Σκωτίας, εικονίζεται στην επίσημη κατοικία της στο Εδιμβούργο να ελέγχει τις τελευταίες λεπτομέρειες στην επιστολή της.

Γράφει με τα πόδια διπλωμένα στον καναπέ, σε πολύ πιο χαλαρό στιλ από την Τερέζα Μέι που υπέγραψε την δική της επιστολή σε γραφείο, με ακριβή πένα και επίσημο ύφος.

Στο βίντεο εξηγεί την απόφαση της κυβέρνησής της:

FM: Section 30 letter

Watch First Minister Nicola Sturgeon tell us why she is sending a letter to Prime Minister Theresa May to take forward a mandate from The Scottish Parliament for formal discussions to transfer the powers to the Holyrood parliament to hold an independence referendum.

Geplaatst door The Scottish Government op Vrijdag 31 maart 2017

 

Πρόκειται για τη συνέχεια της απόφασης του Κοινοβουλίου της Σκωτίας το οποίο την περασμένη Τρίτη με 69 ψήφους υπέρ και 59 κατά ενέκρινε την απόφαση για νέο δημοψήφισμα το 2018 ή το 2019, περίπου όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες του Brexit.

Η Σκωτία έχει ζητήσει συγκεκριμένα το δημοψήφισμα να γίνει σε 18-24 μήνες από σήμερα όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το Brexit.

Μία ημέρα αργότερα, την Τετάρτη, η Τερέζα Μέι υπέγραφε την επιστολή της για την εκκίνηση των διαδικασιών.

2017-03-28T210054Z_2116831882_RC115ED00150_RTRMADP_3_BRITAIN-EU-ARTICLE-50
H φωτογραφία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που η Ντάουνινγκ Στριτ διένειμε στα ΜΜΕ (Reuters)

Ωστόσο το Λονδίνο έχει ήδη επισημάνει ότι το δημοψήφισμα της Σκωτίας μπορεί να περιμένει για μετά την ολοκλήρωση του Brexit. «Δεν είναι τώρα η ώρα», είναι η θέση της Τερέζα Μέι όπως την εξέφρασε τη Δευτέρα σε συνάντηση που είχε με την Στέρτζεον στη Γλασκώβη.

Το Λονδίνο είναι πιθανό να απορρίψει το αίτημα, το Εδιμβούργο όμως σκοπεύει να γνωστοποιήσει τα επόμενα βήματά του τον Απρίλιο, μετά την επιστροφή των βουλευτών από την διακοπή των εργασιών για το Πάσχα.

Η Σκωτία είχε ζητήσει να έχει το δικό της λόγο στη διαδικασία εξόδου χώρας από την ΕΕ. Κατά τον δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούνιο οι Σκωτσέζοι είχαν κατά πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ενώ αμέσως μετά η πρωθυπουργός είχε σπεύσει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες.

Παρά ταύτα, η γραμμή των Βρυξελλών είναι σαφής: Η Σκωτία θα πρέπει να υποβάλλει επίσημο αίτημα ένταξης και να ολοκληρώσει την ενταξιακή διαδικασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...