389
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής | Nick Paleologos / SOOC

Μανωλάδα: Επίθεση Κοντονή – ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την καταδικαστική απόφαση

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2017, 20:47
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής
|Nick Paleologos / SOOC

Μανωλάδα: Επίθεση Κοντονή – ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την καταδικαστική απόφαση

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2017, 20:47

Την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας, έσπευσε να σχολιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έδωσε και πολιτική χροιά στην υπόθεση.

«Ξεπερνούν τις συνήθεις πολιτικές ευθύνες, οι ευθύνες που προκύπτουν από την καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μανωλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Κοντονής, κάνοντας λόγο για καταδίκη που έχει συνέπειες στην εθνική αξιοπρέπεια και επιρρίπτει την ευθύνη στις  προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ομόφωνη καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της “Μανωλάδας” καταδεικνύει την κατάσταση, η οποία επικρατούσε στη χώρα κατά τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει από τότε την επονείδιστη κατάσταση και τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας και είχε ζητήσει να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών.

»Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα η χώρα να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί. Οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος αυτού, ξεπερνούν τις συνήθεις πολιτικές ευθύνες διότι η διεθνής καταδίκη της χώρας άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας, για την οποία συστηματικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αδιαφορούν.

»Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει στο νέο νόμο του ασφαλιστικού (4387/2016) την έκδοση εργοσήμου για την αγροτική εργασία, δηλαδή για όλους όσοι εργάζονται, ακόμη και για μετανάστες που δεν έχουν ακόμη νομιμοποιητικά έγγραφα αλλά απασχολούνται σε τέτοιες εργασίες.

»Επίσης καλό θα είναι οι Δικαστικές Ενώσεις να μην εξαντλούν τη μαχητικότητά τους σε αντιπολιτευτική ρητορική αλλά να τοποθετούνται σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης που εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις της κοινωνίας σε υποθέσεις που άπτονται του σκληρού πυρήνα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Και από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην προηγούμενη κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την απόφαση «κόλαφο».

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλλει την τήρηση της  νομοθεσίας και να προστατεύσει με κάθε τρόπο τα εργασιακά δικαιώματα όλων», τονίζεται στην ανακοίνωση για αιματηρά γεγονότα της Νέας Μανωλάδας Ηλείας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για την υπόθεση της Μανωλάδας «αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» και τονίζει πως «τόσο η απόφαση όσο και το σκεπτικό που τη συνοδεύει, καταδεικνύουν πως η ΝΔ του κ. Σαμαρά δεν αδιαφορούσε απλώς για τις καταστάσεις ζούγκλας που επικρατούσαν στην εν λόγω περιοχή, αλλά έδειχνε ανοχή σε εγκληματικές πράξεις».

«Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν δίστασε να επιβάλει με νόμο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, υπονομεύοντας τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...