543
Ο Μπιλ Μπουθ (αριστερά), πυροσβέστης και κυνηγός φιδιών, πέρυσι κατάφερε να πιάσει έναν πύθωνα 4,7 μέτρων. Αλλά δεν είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη Φλόριντα... | Roger Booth/thecypressboys.com

Φλόριντα: Οι πύθωνες αφανίζουν το οικοσύστημα των Εβεργκλεϊντς

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2017, 14:54
Ο Μπιλ Μπουθ (αριστερά), πυροσβέστης και κυνηγός φιδιών, πέρυσι κατάφερε να πιάσει έναν πύθωνα 4,7 μέτρων. Αλλά δεν είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη Φλόριντα...
|Roger Booth/thecypressboys.com

Φλόριντα: Οι πύθωνες αφανίζουν το οικοσύστημα των Εβεργκλεϊντς

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2017, 14:54

Οι παγκοσμίου φήμης βαλτότοποι Εβεργκλεϊντς στη Φλόριντα των ΗΠΑ αργοπεθαίνουν. Το οικοσύστημα του ομώνυμου Εθνικού Πάρκου τα τελευταία χρόνια απειλείται από δεκάδες χιλιάδες πύθωνες-εισβολείς, που τείνουν να αφανίσουν όλα τα αυτόχθονα ζώα.

Τα φίδια, σύμφωνα με μαρτυρίες, εμφανίστηκαν στους βαλτότοπους στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και προήλθαν από πρώην ιδιοκτήτες τους που αποφάσισαν να τα απελευθερώσουν εκεί και από τις εγκαταστάσεις του Πάρκου, που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τον τυφώνα Αντριου το 1992, με αποτέλεσμα πολλά ερπετά να διαφύγουν.

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 150.000 πύθωνες Βιρμανίας βρίσκονται σε όλη την έκταση των βαλτότοπων, σε κανάλια και δύσβατα σημεία, αναπαράγονται συνεχώς και τρέφονται με κάθε ζωντανό είδος που συναντούν – ακόμη και τον μέχρι πρότινος «βασιλιά» του Εβεργκλεϊντς, τον αμερικανικό αλιγάτορα.

Οσο το πρόβλημα διογκώνεται, οι υπεύθυνοι του Πάρκου και οι Αρχές επιστρατεύουν κάθε μέσο για να αφανίσουν -ή τουλάχιστον να τιθασεύσουν- τα γιγάντια ερπετά: αξιοποιούν κυνηγετικά σκυλιά, καλούν κυνηγούς φιδιών από την Ινδία ή προσφέρουν 25 θέσεις με βασικό μισθό και συμβόλαιο δύο μηνών για το κυνήγι τους, που ξεκινά τον Απρίλιο.

891
Ο θαρραλέος Μπιλ Μπουθ κρατώντας έναν από τους (χιλιάδες) γιγάντιους πύθωνες του Εβεργκλεϊντς (Bill Booth/thecypressboys.com)

Η αρμόδια επιτροπή για το ψάρεμα και τη διατήρηση της άγριας ζωής της Φλόριντα (FWC) ενθαρρύνει τους πολίτες να επιχειρούν στους βαλτότοπους με σκοπό να εντοπίσουν και να αιχμαλωτίσουν όσα περισσότερα φίδια μπορούν.

Οργανώνει τη «Δοκιμασία του Πύθωνα», ένα κυνήγι διαρκείας, που μπορεί να κρατήσει έως και έναν μήνα. Ηγετική φιγούρα σε αυτό ο Μπιλ Μπουθ, ένας πυροσβέστης από το Μαϊάμι, που μαζί με την ομάδα του κατάφερε να αιχμαλωτίσει 33 από του 106 πύθωνες που πιάστηκαν πέρυσι. Αριθμός-σταγόνα στων ωκεανό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι κάθε θηλυκός πύθωνας εγκυμονεί περίπου 100 αυγά! Στο τελευταίο του κυνήγι έπιασε έναν πύθωνα 4,7 μέτρων – αν και ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί στη Φλόριντα μέχρι σήμερα είναι ένας με μήκος 5,5 μέτρα και πάχος 20 εκατοστά, το 2013.

1280
Χρειάζονται τρία -ίσως και τέσσερα άτομα- για να κρατήσουν τον πύθωνα σε πλήρη ανάπτυξη (Bill Booth/thecypressboys.com)

Οπως δήλωσε ο Μπουθ στον Guardian, ενώ τις περασμένες δεκαετίες το πάρκο φημιζόταν για τον πλούτο των ζώων και πουλιών που φιλοξενούσε, τα περισσότερα έχουν μετατραπεί σε λεία για τους πύθωνες. Στον περυσινό διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 1000 άτομα, ενώ περίπου τόσοι αιτήθηκαν για τις θέσεις.

Στο πλευρό της επιτροπής βρέθηκε και ο Σκιπ Σνόου, ένας συνταξιούχος βιολόγος, θέλοντας να δώσει λύση στο πρόβλημα. Δοκίμασε να αφήσει ελεύθερους τους πύθωνες που είχαν αιχμαλωτίσει την περίοδο αναπαραγωγής «εξοπλίζοντάς» τους με συσκευές εντοπισμού. Πίστευε ότι έτσι θα οδηγούνταν στα θηλυκά φίδια και θα μπορούσαν να τα αιχμαλωτίσουν, όμως η προσπάθειά του δεν πέτυχε.

2766
Ο Φλόιντ, ένα από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά-κυνηγούς πύθωνα (Roger Booth/thecypressboys.com)

Εκτοτε δοκιμάστηκαν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι, όπως ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που έζησαν επί μήνες δίπλα σε ερπετά να μπορούν να τα εντοπίζουν με την οσμή. Και ενώ πετυχαίνουν τον εντοπισμό τους, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα φίδια να τους επιτεθούν, καθώς αφανίζουν με ευκολία ζώα κάθε μεγέθους, από αγριόγατες μέχρι ελάφια.

Οι υπεύθυνοι του Πάρκου παραδέχονται ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε κάποια αποτελεσματική μέθοδο για να απομακρύνουν τα φίδια. Και βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση θαρραλέων κυνηγών…

https://www.youtube.com/watch?v=liCArtvJMuw%20

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...