351
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε «ενοχλημένος» από τα όσα είπε ο Γκάμπριελ στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα | Reuters

Επίθεση Σόιμπλε σε Γκάμπριελ για τα όσα είπε στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 09:10
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε «ενοχλημένος» από τα όσα είπε ο Γκάμπριελ στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα
|Reuters

Επίθεση Σόιμπλε σε Γκάμπριελ για τα όσα είπε στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2017, 09:10

Στο πολιτικό πρόβλημα της λήψης των μέτρων και της εφαρμογής τους από μια ενδεχομένως διαφορετική κυβέρνηση από αυτήν που θα τα ψηφίσει στάθηκε και πάλι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν η συζήτηση –σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk  της Γερμανίας– πήγε στο θέμα της Ελλάδας. Επιπλέον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε το θέμα της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Εθεσε συγκεκριμένα την ύπαρξη μιας «ανταγωνιστικής οικονομίας» ως προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Είπε, πιο αναλυτικά, πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη «μόνο εάν δημιουργήσει μια πλήρως ανταγωνιστική οικονομία». Και επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας –και πολιτικό του αντίπαλο στις επικείμενες εκλογές, ας μην ξεχνάμε– Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τα όσα είπε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και στις επαφές του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο αντικαγκελάριος είχε αναγνωρίσει τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και είχε επισημάνει την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας. Ο Σόιμπλε δήλωσε ενοχλημένος από τα όσα δήλωσε ο Γκάμπριελ στην Αθήνα. «Πηγαίνουν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών για να συμπληρώσει:

«Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη μόνο αν διαθέτει ανταγωνιστική οικονομία… Το μήνυμα του Γκάμπριελ δεν βοηθάει την Ελλάδα». Οπως παρατήρησε, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο, αλλά εφόσον δεν αξιοποιεί το χρόνο που διαθέτει για μεταρρυθμίσεις, η στήριξή της είναι λάθος. «Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι κυρίως τα λεφτά, αλλά τα λεφτά να χρησιμοποιούνται με τον ορθό τρόπο» επέμεινε. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γερμανός υπουργός, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της… Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει τον «ασθενέστερο», αλλά η βοήθεια δεν μπορεί να είναι βαρέλι δίχως πάτο» υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Σόιμπλε έδωσε διευκρινίσεις και για τις δεσμεύσεις που ζητά το Βερολίνο από την Αθήνα -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019.

«Εφόσον το 2019 θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση τάσσεται εναντίον των μέτρων, τότε θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλαιότερα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...