433
Μετά την καταστροφή... | YouTube

Εξηγήσεις για την πυρκαγιά στο τέμενος του Διδυμότειχου ζητάει η Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 09:57
Μετά την καταστροφή...
|YouTube

Εξηγήσεις για την πυρκαγιά στο τέμενος του Διδυμότειχου ζητάει η Αγκυρα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 09:57

«Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης και προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.

Παράλληλα πάντως το τουρκικό υπ. Εξωτερικών τονίζει ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση και διατήρηση του τεμένους ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο».

Αλλωστε και ο τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Αλί Ριζά Ακτζί, αφού επισκέφτηκε τον χώρο της καταστροφής και υπογράμμισε τη θρησκευτική και πολιτιστική αξία του τεμένους, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει εφόσον της ζητηθεί στην αναστήλωσή του.

Το ενδιαφέρον της Αγκυρας για το τέμενος είναι μεγάλο και εύλογο. Αλλά η καταστροφή συμπίπτει και με μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένη στο πολιτικό γίγνεσθαι της Τουρκίας, λόγω και του επικείμενου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφού κατασβέστηκε η φωτιά το μεσημέρι, ξέσπασαν… φήμες ότι θα καταφθάσει στο Διδυμότειχο ο Ταγίπ Ερντογάν για να επιθεωρήσει το ιστορικό τζαμί –και να «εξαργυρώσει» την παρουσία του προεκλογικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι το Çelebi Sultan Mehmet Mosque στο Διδυμότειχο, που χτίστηκε το 1420 και οι εργασίες αποκατάστασης από τις ελληνικές αρχές ξεκίνησαν το 2016, υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου. Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

» Είναι πολύ σημαντικό το τέμενος, που αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα, να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

» Η κοινή μας πρόθεση να διατηρήσουμε αμοιβαία τα πολιτιστικά μνημεία στην Τουρκία και την Ελλάδα αποτυπώνεται στις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ευθυγραμμιζόμενη με αυτή την κοινή πρόθεση, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση και διατήρηση του τεμένους ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο».

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» και σύμφωνα με καταγγελίες γειτόνων, το τέμενος στο οποίο γίνονταν επί χρόνια αλλά σε ρυθμούς χελώνας αναστηλωτικές εργασίες, ήταν ξέφραγο αμπέλι, καθώς οι αρμόδιοι «είχαν τοποθετήσει έναν φύλακα ο οποίος δεν εμφανιζόταν ποτέ…». Προς το μεσημέρι η Πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά, όμως ο κίνδυνος να καταρρεύσει το εναπομείναν μεταλλικό στέγαστρο παρέμενε και γι’ αυτό οι Αρχές δεν επέτρεπαν την πρόσβαση σε κοντινή απόσταση.

Το τέμενος δεν χρησιμοποιείτο επί πολλά χρόνια ως λατρευτικός χώρος από τους 5.000 μουσουλμάνους του Εβρου, οι οποίοι τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε άλλο, μικρότερο τζαμί. Δεν έπαυε ωστόσο να έχει το δικό του ιστορικό φορτίο και για την κοινωνία να αποτελεί ελπίδα για την προσέλκυση τουρισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...