404
Ο Φιγιόν μίλησε χθες σε συγκέντρωση στην Καέν, στον γαλλικό Βορρά. «Η νίκη έρχεται σε αυτούς που το παλεύουν ως το τέλος». | REUTERS/Philippe Wojazer

Τρεις στους τέσσερις Γάλλους ζητούν από τον Φιγιόν να εγκαταλείψει

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2017, 08:58
Ο Φιγιόν μίλησε χθες σε συγκέντρωση στην Καέν, στον γαλλικό Βορρά. «Η νίκη έρχεται σε αυτούς που το παλεύουν ως το τέλος».
|REUTERS/Philippe Wojazer

Τρεις στους τέσσερις Γάλλους ζητούν από τον Φιγιόν να εγκαταλείψει

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2017, 08:58

O Φρανσουά Φιγιόν δεν τα παρατάει. Το επανέλαβε και το βράδυ της Πέμπτης σε ομιλία στην Καέν. «Η νίκη έρχεται σε αυτούς που τα δίνουν όλα μέχρι το τέλος. Θα το δείτε, θα νικήσω όλα τα σενάρια που έχουν ήδη γράψει κάποιοι εκ των προτέρων και θα αναζητήσουμε μαζί τη νίκη!» είπε σε ένα ενθουσιώδες πλήθος και επιτέθηκε στους «ιδεοληπτικούς σοσιαλιστές», στους «ψευδεπίγραφους μακρονιστές»και στους «νοσηρούς εξτρεμιστές». Ηταν κατά γενική ομολογία μια καλή προεκλογική συγκέντρωση εν όψει της πρώτης προεδρικής κάλπες στις 23 Απριλίου. Μόνο που ο Φιγιόν πείθει μόνο εκείνους που ούτως ή άλλως θα τον ψήφιζαν… Tρεις στους τέσσερις Γάλλους δεν θέλουν να τον δουν καν να παραμένει υποψήφιος…

A supporter holds a board during former French Prime Minister, member of the Republicans political party and 2017 presidential election candidate of the French centre-right Francois Fillon's campaign rally in Caen, France March 16, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση οπαδών του Φιγιόν στην Καέν. (REUTERS/Philippe Wojazer)

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιδρύματος Odoxa που δημοσιεύτηκε το πρωί της Παρασκευής, το 75% των γάλλων ψηφοφόρων επιθυμεί την αποχώρηση του Φιγιόν από την κούρσα των προεδρικών εκλογών. Ο λόγος είναι γνωστός: τα οικονομικά σκάνδαλα, οι αργομισθίες της συζύγου του, η επιμονή του ότι όλα έγιναν σωστά, η δικαστική έρευνα εναντίον του – όλα έχουν πλήξει τη δημόσια εικόνα του δεξιού προεδρικού υποψηφίου.

Την Τρίτη ο Φιγιόν βρέθηκε ενώπιον των ανακριτών καθώς είναι και επισήμως ύποπτος για μια σειρά από αδικήματα που αφορούν την κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίων πόρων καθώς και συνέργεια σε αυτά. Ομως, πέρα από τις αργομισθίες της Πενελόπ Φιγιόν και των παιδιών τους, η έρευνα επεκτάθηκε ακόμα και στα ακριβά κοστούμια που ο Φιγιόν έλαβε ως δώρα, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Αφού εξασφάλισε αρχικά τη θέση του φαβορί στην προεκλογική κούρσα, ο Φιγιόν χάνει από τον Ιανουάριο συνεχώς έδαφος απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν. Οι σφυγμομετρήσεις προεξοφλούν πλέον ότι ο Φιγιόν, υποψήφιος του Γκωλικού κόμματος, δεν θα καταφέρει να περάσει στον β’ γύρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Odoxa, εννέα στους δέκα Γάλλοι θεωρούν ότι ο Φρανσουά Φιγιόν δεν είναι έντιμος, ενώ περί τρία τέταρτα θεωρούν ότι δεν είναι «πειστικός» ούτε «απαντά στις ανησυχίες τους».

Ο Φιγιόν επέμεινε ότι θα το παλέψει ως το τέλος. Πολλοί Γάλλοι όμως, πιστεύουν ότι για τον Φιγιόν το τέλος έχει ήδη έρθει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...