834
Το κτίριο του ΟΠΑΠ | ΟΠΑΠ

Πώς μπορούν οι ιδιώτες να συμμετέχουν στο ομόλογο του ΟΠΑΠ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 13:55
Το κτίριο του ΟΠΑΠ
|ΟΠΑΠ

Πώς μπορούν οι ιδιώτες να συμμετέχουν στο ομόλογο του ΟΠΑΠ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2017, 13:55

Πληροφορίες για τη διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ παρέχονται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά και το πράσινο φως που άναψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά. Από αύριο, Τετάρτη 15η Μαρτίου 2017 μέχρι και την Παρασκευή 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά – εγγραφή επενδυτών για το ομόλογο ύψους έως και 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, ποσό 72,1 εκατ. ευρώ θα δαπανηθεί για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και των πρακτορείων, 25,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου παιχνιδομηχανών (VLTs) και 20,3 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση τερματικών στοιχηματισμού τύπου self-service (SSBTs) και «virtual games» στα πρακτορεία. Σημειωτέον πως, εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον 100 εκατ.ευρώ, θα ματαιωθεί η έκδοση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το επιτόκιο αναμένεται σημαντικά υψηλότερο από αυτά που προσφέρουν οι τράπεζες για προθεσμιακές καταθέσεις.

Τα χαρακτηριστικά του ομολόγου:

  • Κοινό Ομολογιακό Δάνειο άνευ εξασφαλίσεων (Ομολογίες Κοινές, Ανώνυμες, Άυλες)
  • Ελάχιστο ποσό έκδοσης: €100.000.000
  • Μέγιστο ποσό έκδοσης: €200.000.000
  • 5ετής διάρκεια
  • Από το 2020 και κάθε εξάμηνο μετά, ο εκδότης έχει δικαίωμα να ανακαλέσει το ομόλογο μερικώς ή ολικώς στο 100% της ονομαστικής του αξίας
  • Το τοκομερίδιο θα γνωστοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς
  • Εξαμηνιαία καταβολή τόκων
  • Προσφέρεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό με δημόσια προσφορά και χρήση του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (Η.ΒΙ.Π.)
  • Οι Ομολογίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος
  • Ελάχιστο ποσό συμμετοχής €1.000/επενδυτή
  • Πιστοληπτική διαβάθμιση Εκδότη: Α κατά ΙCAP (Αντιστοιχεί σε Α- έως Α+ κατά Fitch και Α1-Α3 κατά Moody’s) και B κατά S&P
  • Η Δημόσια προσφορά και εγγραφή των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2017.

Διαδικασία προσφοράς των ομολόγων

Οι ενδιαφερόμενοι Ιδιώτες Επενδυτές υποβάλλουν τις Δηλώσεις Βούλησης – Κάλυψης στα καταστήματα των Συντονιστών Κυρίων Αναδόχων, ήτοι της «Eurobank Ergasias Α.Ε.» και της «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.», των Λοιπών Αναδόχων, ήτοι της «Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.», της «Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.» και της «Πειραιώς ΑΕΠΕΥ», των Μελών Η.ΒΙ.Π., της «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», καθώς και των Χειριστών του λογαριασμού τους στο Σ.Α.Τ. που συνεργάζονται με τα Μέλη Η.ΒΙ.Π. για την υποβολή των Δηλώσεων Βούλησης – Κάλυψης μέσω της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π.

Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και να υποβάλλει σχετική δήλωση βούλησης-κάλυψης για την αγορά Ομολογιών, για μία τουλάχιστον προσφερόμενη Ομολογία ή για ακέραιο αριθμό Ομολογιών. Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή έως 200.000 Ομολογίες. Ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι η μία Ομολογία, ονομαστικής αξίας €1.000.

Για τη συμμετοχή τους στη Δημόσια Προσφορά, οι ενδιαφερόμενοι Ιδιώτες Επενδυτές θα πρέπει να, προσκομίζουν το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριό τους, τον αριθμό φορολογικού μητρώου τους και την εκτύπωση των στοιχείων του Σ.Α.Τ. που αφορούν στη Μερίδα Επενδυτή και το Λογαριασμού Αξιών τους.

Οι Δηλώσεις Βούλησης – Κάλυψης των Ιδιωτών Επενδυτών θα γίνονται δεκτές, μόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι των λογαριασμών, βάσει των οποίων εγγράφονται.

Οι ενδιαφερόμενοι Ιδιώτες Επενδυτές θα εγγράφονται στην κατώτατη απόδοση του εύρους που θα ανακοινωθεί την προτεραία της πρώτης ημέρας της Δημόσιας Προσφοράς. Ως αξία της συμμετοχής για τους Ιδιώτες Επενδυτές ορίζεται το γινόμενο του αριθμού των αιτούμενων ομολογιών επί την ονομαστική αξία €1.000 εκάστης Ομολογίας.

Οι προσφορές που θα υποβάλλουν οι Ειδικοί Επενδυτές θα συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Βιβλίο Προσφορών, που θα διαχειρίζονται οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι, για το σκοπό του προσδιορισμού της ζητούμενης ποσότητας σε εναλλακτικές αποδόσεις, καθώς και του συνολικού αριθμού ζητούμενων Ομολογιών.

Οι ενδιαφερόμενοι Ειδικοί Επενδυτές και οι Διαμεσολαβητές αυτών μπορούν να πάρουν σχετικές πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής και τροποποίησης προσφορών από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους και τους Λοιπούς Αναδόχους. Το Βιβλίο Προσφορών θα κλείσει την τελευταία ημέρα της περιόδου Δημόσιας Προσφοράς (ώρα Ελλάδος 16:00), οπότε όλες οι προσφορές όπως ισχύουν εκείνη τη στιγμή θεωρούνται οριστικές.

Η διαδικασία υποβολής των προσφορών των Ειδικών Επενδυτών θα διαρκέσει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα της Δημόσιας Προσφοράς.

Η απόδοση που θα συμπεριλαμβάνεται στη Δήλωση Βούλησης – Κάλυψης, εντός του εύρους που θα ανακοινωθεί, θα είναι με βήμα 5 μονάδων βάσης, ήτοι του 0,050%.

Διαδικασία κατανομής

Μετά τον προσδιορισμό της τελικής απόδοσης, του Επιτοκίου και της Τιμής Διάθεσης, οι Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν το ύψος της Έκδοσης και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των Ομολογιών στους επενδυτές, ως εξής:

  • Ποσοστό τουλάχιστον 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι κατ’ ελάχιστο 60.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 200.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και
  • Το υπόλοιπο 70% των Ομολογιών (ήτοι κατά μέγιστο 140.0000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 200.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

Ειδικότερα, τα κριτήρια κατανομής των Ομολογιών ανά κατηγορία επενδυτών περιλαμβάνουν τη ζήτηση από τους Ειδικούς Επενδυτές, τη ζήτηση στο υπολειπόμενο του 30% τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών, το πλήθος των Ιδιωτών Επενδυτών, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά.

Screenshot (97)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...