482
Μέρκελ και Σόιμπλε στο γερμανικό κοινοβούλιο. Φαίνεται ότι η καγκελάριος «παρέκαμψε» τον υπουργό της | Photo by Sean Gallup/Getty Images/Ideal Images

Η Μέρκελ παρακάμπτει τον Σόιμπλε και «προσφέρει» το QE στον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 08:22
Μέρκελ και Σόιμπλε στο γερμανικό κοινοβούλιο. Φαίνεται ότι η καγκελάριος «παρέκαμψε» τον υπουργό της
|Photo by Sean Gallup/Getty Images/Ideal Images

Η Μέρκελ παρακάμπτει τον Σόιμπλε και «προσφέρει» το QE στον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2017, 08:22

Eτοιμη να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να διευκολύνει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνοντας κάποια περιγραφή ελάφρυνσης του χρέους είναι η Ανγκελα Μέρκελ.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η «Καθημερινή», η οποία σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της στο φύλλο της Τετάρτης (1η Μαρτίου) αναφέρει ότι η καγκελάριος διεμήνυσε την πρόθεσή της κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο Βερολίνο.

Ωστόσο, προηγουμένως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων…

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι η ένταξη στο QE προϋποθέτει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο σχεδιασμός της Μέρκελ προβλέπει μετά τη συμφωνία σε επίπεδο Θεσμών (staff level agreement) να ψηφιστούν τα μέτρα από την ελληνική Βουλή και στη συνέχεια να δοθεί το «καρότο» της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Αυτή θα επιτρέψει τόσο την ένταξη στο QE όσο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας φτάνει το πολύ έως τον Ιούνιο.

Τι σημαίνει όμως ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης; Νέα μέτρα όπως φαίνεται. Ενώ το Bloomberg ανέφερε χθες ότι οι Θεσμοί συντάσσουν ένα νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, τα «ΝΕΑ» αποκαλύπτουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την κυβέρνηση περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2018, νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα «ΝΕΑ», το ΔΝΤ, κατέβηκε στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε την Τρίτη στο Χίλτον, με σκληρό πακέτο απαιτήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων να ξεκινήσουν από του χρόνου οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων, να μειωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα η εθνική σύνταξη για τις νέες συντάξεις, αλλά και να αναπροσαμοστούν προ τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Στην επιμονή του ΔΝΤ θα πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Σόιμπλε, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις από το 2018.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό, επεξεργάζεται τα σενάρια για τις μειώσεις στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο αυτές να αφορούν συντάξεις άνω των 600 ευρώ και να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το ύψος τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μεγάλες αντιδράσεις που προκαλεί ήδη το μέτρο.

Ειδικά το ΔΝΤ έχει ζητήσει τα παρακάτω:
1. Η περικοπή στην προσωπική διαφορά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα να αρχίσει το 2018 αντί για το 2019 ή το 2020 και σε βάθος πενταετίας.
2. Να υπάρξει μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Στην πρόσφατη έκθεσή του χαρακτηρίζει «υψηλή» την εθνική σύνταξη καθώς υπερβαίνει κατά 30% τον μέσο όρο της ΕΕ.
3. Να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου γιατί θίγουν τους ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης (μειώσεις έως 30%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...